Borstvoeding als het even (nog) niet kan

ardoJe wilt heel graag borstvoeding geven en je hebt je helemaal voorbereid. Maar soms loopt het anders, omdat je bijvoorbeeld nog even in het ziekenhuis moet blijven. Misschien heb je een keizersnee gehad, is je baby te vroeg geboren of is er iets anders aan de hand met jou of je baby. In de meeste gevallen kan je toch borstvoeding geven.

Huid-op-huidcontact
Normaal gesproken heb je na de geboorte van je baby het eerste uur huid- op huidcontact, zowel thuis als in het ziekenhuis en is daarmee de eerste stap naar het geven van borstvoeding gezet. In de dagen erna kunnen jij en je baby rustig oefenen en komt de borstvoeding op gang.

Borstvoeding na een keizersnee
Na een keizersnee kan de baby gewoon aan de borst. Het kan zijn dat het wat langer duurt voor de borstvoeding op gang komt en daarom is het goed om naast het aanleggen van je baby zo snel mogelijk te beginnen met afkolven zodat je baby in ieder geval zo snel mogelijk jouw melk krijgt. Dat kan ook met een spuitje, cupje of flesje als hij nog niet genoeg uit de borst drinkt.

Borstvoeding bij een vroeggeboorte
Een te vroeg geboren of ziek kindje kan soms nog niet (volledig) aan de borst drinken. Ook dan is het goed om snel met kolven te beginnen. Hoe klein en ziek ook, bijna altijd mag je baby moedermelk krijgen. Alleen bij sommige medicatie kan het soms (tijdelijk) niet.

Wat altijd kan, ook als je baby nog niet aan de borst drinkt, is huid- op huidcontact! Dit is goed voor het op gang komen van de borstvoeding maar ook voor de hechting en geeft je vertrouwen in je eigen lichaam en in je baby.

Natuurlijk krijg je hierbij hulp van je kraamzus en je kunt ook altijd de lactatiekundige van kraamzus inschakelen. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden deze hulp.
Vragen? Stel ze dus gerust aan je verloskundige of de lactatiekundige.