Verloskundige Eva: ‘Na de kraamweek moesten we echt afkicken!’

foto Eva Puur verloskundigen NH

 

Verloskundige Eva de Graaf vormt samen met Nienke Dijk en Susanne de Boer PUUR Verloskundigen in Schagen. Op 10 maart beviel Eva van haar tweede zoon. In deze nieuwsbrief deelt ze haar ervaring met ons.

Eva vertelt: ‘Ook deze zwangerschap verliep prima. Al gaat het bij de tweede wel sneller dan bij de eerste. Gewoon omdat je daarnaast nog een oudste te verzorgen hebt. Zeker tijdens zijn zwangerschap vond ik het prettig om zelf te ervaren hoe bijvoorbeeld harde buiken en bandenpijn kunnen voelen. Mijn advies aan zwangeren veranderde daardoor niet, maar voor mezelf voegde deze ervaring veel toe.’
Hoe verliep de bevalling? ‘Vlot! Het ging sneller dan bij de eerste. Daardoor had ik minder het gevoel dat ik de controle over de weeën had, daarnaast had ik meer last van naweeën. Vervelend! De bevalling op zich was een hele mooie ervaring. Collega-verloskundige en vriendin Nienke was erbij, samen met mijn moeder, kraamzus Noortje en natuurlijk mijn partner. De weeën kon ik prima thuis opvangen. Doordat ze nu heftiger waren speelde mijn partner een actievere rol. Toch bleef ik wel verloskundige, ook tijdens de bevalling. Ik kon zelf voelen hoever hij was, en wist op een gegeven moment ook: nog twee weeën en dan issie er!’


Hoe was de kraamtijd? ‘Ik herstelde sneller dan bij de eerste. Een groot verschil vind ik dat we toen lekker met z’n drieën in bed konden blijven liggen tot de kraamverzorgende kwam, maar dat nu de oudste om zes uur wakker werd. Van onze kraamzus hebben we heerlijke ontbijtjes op bed gekregen, en verder heeft ze ons ook goed verzorgd. Wat ik prettig vind aan KraamZus is dat de kraamverzorgende ook tijdens de bevalling aanwezig is, zodat je daar tijdens de kraamweek over kunt napraten. Ook voor mij als verloskundige bleken er nog dingen langs me heen gegaan te zijn. Toen Noortje ons na de achtste dag uitzwaaide moesten we echt even afkicken!’