Tips van onze lactatiekundige

borstvoedingWanneer heeft een baby bijvoeding nodig?
Als een baby borstvoeding krijgt hoeft hij de eerste zes maanden niets anders te krijgen. Hij mag aan de borst drinken wanneer hij wil. Dat zal de eerste weken wat vaker en onregelmatig zijn maar de meeste baby’s krijgen wel een ritme dat ze ongeveer elke drie uur drinken.

Als je baby goed groeit hoeft hij ‘s nachts niet meer perse elke drie uur, maar het mag natuurlijk wel. Een gezonde voldragen baby heeft ook genoeg reserves. De borstvoeding moet nog op gang komen en in het begin zijn het echt maar een paar druppels/ml wat hij binnen krijgt. Door vaak aan te leggen komt de borstvoeding op gang en na een week krijgt hij al zo’n 500-600 ml per dag binnen!

Als je baby onverhoopt te vroeg geboren wordt, een laag geboortegewicht heeft of ziek is heeft hij vaak wel extra voeding nodig omdat er tekort reserve is of omdat hij de reserves opgebruikt heeft. Dan is de hoeveelheid borstvoeding soms onvoldoende en is het  nodig om extra voeding te krijgen. Het liefst natuurlijk moedermelk dus dan is het raadzaam om behalve aan te leggen ook af te gaan kolven. En als dat ook niet toereikend is, is soms kunstvoeding nodig wat natuurlijk weer gestopt kan worden als er genoeg borstvoeding is.


Mag ik een fles geven?
Het bijvoeden doen we het liefst niet met een fles omdat hij misschien teveel gaat wennen aan een speen. Het drinken aan de borst is een hele andere techniek dan drinken uit de fles. Bijvoeden kan met een cupje (bekertje), spuitje of met een slangetje terwijl de baby aan de borst drinkt. De kraamverzorgende zal met jullie bespreken wat de juiste manier is voor jouw kindje.

Bij een baby die langdurig bijvoeding nodig heeft en de hoeveelheden worden ook meer dan is het soms toch beter om met de fles te geven. Maar ook in dat geval kunnen de meeste baby’s toch prima aan de borst leren drinken.

Vanaf een week of 4 is het zelfs aan te raden om af en toe een fles  (met afgekolfde melk) te geven om hem daar aan te laten wennen voor het geval jij er een keer niet bent en hij bij de opvang of oppas is.

 

Mag hij een fopspeen?
In het begin kun je beter nog geen fopspeen geven aan je baby. Hij moet juist vaak aangelegd worden zodat de voeding goed op gang kan komen. Met een fopspeen verbruikt hij heel veel energie die hij eigenlijk nodig heeft om aan de borst te drinken en daardoor krijgt hij mogelijk tekort melk en je borstvoeding komt niet genoeg op gang. Ook is de zuigtechniek net als bij de fles ook bij een fopspeen heel anders dan aan de borst. Als het allemaal goed gaat met de borstvoeding kan een fopspeen als troost minder kwaad.