Veilig slapen- het juiste matras

baby-slapend

Jouw baby ligt heerlijk veilig in zijn warme bed. Jij hebt immers gezorgd voor een goed matras en je gebruikt het juiste beddengoed. Zo heeft je kindje het niet te warm, niet te koud en kan het ongestoord naar dromenland vertrekken.

Wanneer je kindje het te warm krijgt in bed of met zijn hoofdje onder de dekens terecht komt kunnen er allerlei nare dingen gebeuren. Zo kan het kindje last krijgen van rebreathing, iets dat verstikking tot gevolg kan hebben. We spreken van rebreathing wanneer het gezicht van een kind tegen volumineus materiaal aan komen te liggen (onder de deken bijvoorbeeld) of op zijn buik tegen een niet goed ventilerend matras. Wanneer de ouders er niet op tijd bij zijn, kan het kindje stikken. Het beddengoed en matrasje dat je voor je kindje kiest is dus belangrijker dan het lijkt. Ook de juiste slaapkleding is overigens belangrijk.

Het matras
Een pasgeboren baby ligt veel in bed. Het is dus zeer belangrijk dat het matras die je gebruikt veilig en van goede kwaliteit is. De bekendste matrassen zijn gemaakt van koudschuim. Als er allergieën in de familie voorkomen, kan het verstandig zijn om geen tweedehands/ouder matrasje te gebruiken. Deze zijn namelijk vaak gevuld met kapok of zeegras, waar veel kinderen overgevoelig voor zijn. Ook koop je in dat geval liever geen matras met een schapenwollen afdeklaag. En kies gewoon voor een nieuw matrasje om zeker te zijn.

Waar let je op?

  • Een matras is minimaal 8 cm dik zijn.
  • Het matras is voldoende stevig. Gebruik geen matras met korrels. Het hoofdje zakt hierin weg waardoor de kans op verstikking bestaat als je kind op zijn buik rolt.
  • Het matras past goed in de wieg of ledikant. De ruimte tussen de matras en de binnenmaat van de wieg of ledikant is niet groter dan 2 cm. Als deze ruimte groter is bestaat de kans dat je kind tussen het matras en de zijwand beknelt raakt.
  • Gebruik alleen een tweedehands matras als deze er schoon uitziet, zonder schimmelvlekken.
  • Gebruik geen matras met plastic hoes. Plastic is warm voor je kind en ventileert niet. Dit vergroot de kans op verstikking.

Je hoort de laatste tijd ook veel over het merk Aerosleep. Laat je echter goed informeren want Aerosleep is enkel een merk en daaronder vallen meerdere producten. Denk daarbij aan matrassen, toppers, hoeslakens, en diversen soorten kussens. En je hebt niet alle producten altijd nodig!

Het is ook mogelijk om bij ons een nieuw matrasje opmaat te laten maken zodat je de mooie familiewieg kunt gaan gebruiken.

Verder zijn er steeds weer nieuwe verbeterde ontwikkelingen laat je daarom goed adviseren als je in verwachting bent van jullie kindje. Je wil toch alleen maar het beste voor je kindje!

Voor het beste advies kom even langs bij Babyhuis Wierdsma in Sneek, wij adviseren je graag!