Hoe til je je kindje op?

basisbevestigend_dragen

Je baby heeft je nodig om te groeien en te ontwikkelen, en om zich veilig te voelen. Net op de wereld komt je kindje in aanraking met allemaal prikkels: zelf ademhalen, drinken, krijgt kleertjes aan, hoort nieuwe geluiden… en kan bewegingen maken die in de buik nog niet mogelijk waren.

Veilig of niet?
Bij de geboorte zijn de hersenen nog lang niet klaar, het grootste gedeelte moet nog verder groeien en ontwikkelen. Dat betekent dat je kindje nog niet nadenkt zoals wij dat doen, of oorzaak en gevolg kan onderscheiden/ Voor je kindje zijn er eigenlijk twee dingen: of het voelt veilig, of het voelt onveilig. Als je je daar bewust van bent kun je je kindje op een passende manier benaderen: liefdevol, respectvol en ‘basisbevestigend’.

Optillen onder de oksels?
Je kunt je kindje oppakken door het onder de okseltjes vast te houden, maar daarmee kan je kleintje juist het gevoel krijgen in een achtbaan te zijn beland. Je kleine meisje of jongen heeft geen idee wat er gaat gebeuren, het lijfje bungelt mee en verstart misschien van schrik. Stel je maar voor dat je zelf met je ogen dicht op de bank zit en iemand je ineens onder je oksels optilt. Je weet niet wat er gaat gebeuren…. Dat gevoel kun je gemakkelijk voorkomen door je baby basisbevestigend op te pakken!

Contact maken
Allereest maak je contact (‘hoi lieve Benthe’) en te benoemen wat je gaat doen (‘ik til je uit je bed’). Automatisch praat je waarschijnlijk al zachtjes en met een wat hogere stem. Je vertelt wat je gaat doen zodat ze, als ze wat ouder is, de woorden gaat herkennen en kan koppelen aan wat je gaat doen.  

Rust & vertrouwen
Je legt zachtjes je hand op de borstkas van je kleintje zodat ze niet schrikt van een onverwachte aanraking. Als je glimlacht geeft dat een stukje rust en vertrouwen aan je kleintje. Ook als heeft ze haar ogen gesloten, dan nog is het goed om te bedenken dat het verschil maakt in je benadering. Een boze geïrriteerde blik werkt namelijk ook door in je handelen. En: probeer rustig te bewegen. De reactiesnelheid van je kindje is veel trager dan de jouwe!

Optillen
Leg je hand met een scheppende beweging onder de billen van je kindje. Je duim rust in de lies van je kleintje. Je andere hand ligt op de borstkas van je kleintje. Je draait je kindje rustig naar de buik. Je kleintje ligt nu op je onderarm en je kunt haar optillen terwijl je de ene hand over de billen steun geeft en je andere hand het lijfje ondersteunt.

In plaats van je kindje te draaien kun je ook een hand onder de billen (duim in de lies) plaatsen en met je andere hand onder de schouderbladen je kindje ondersteunen. Voor je kleintje is de zijwaartse beweging het fijnst.

Neerleggen
Ook als je je kindje neerlegt gebruik je dezelfde techniek: je laat eerst de billen de ondergrond aanraken en vervolgens het lijfje en het hoofdje. Als je kindje ouder wordt zijn je bewegingen minder vertraagd: je kindje werkt al goed mee. Ook bij je dreumes of peuter is basisbevestigend dragen een fijne manier!

Meer weten?

  • Mariska Jonker (Kleineprins-hogerheide.nl) maakte een prachtig filmpje waarin ze dit basisbevestigend dragen uitlegt en voordoet.
  • Trudie van der Zwaag heeft zich niet alleen gespecialiseerd in basisbevestigend dragen, maar geeft ook informatie over de behoeften van je kleintje en verzorgt consulten en workshops m.b.t. het dragen van je kindje in een draagdoek of drager, bevallen, borstvoeding, babymassage en veilige hechting; kijk eens op liefkleintje.com.