Hoe maak ik een wiegje op?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoera we zijn zwanger! Een fantastisch moment en vanaf nu begint het regelen van de juiste producten en spulletjes voor jullie toekomstig kindje! Een familiewieg is vaak een van deze dingen die vanuit de traditie aangeboden wordt! Een heel mooi gebaar, echter aan welke voorwaarden moet die voldoen anno 2017? We vertellen je graag hoe je een wieg kunt aankleden om je kindje veilig te kunnen laten slapen. Hieronder vind je aandachtspunten bij het aanschaffen van het matras en dekens.

 

Je hebt nodig:

 • 1 wieg/ledikantje
 • 1 ademend matrasje (koudschuim of eventueel polyether)*
 • wieg 3 molton onderleggers / ledikant
 • 3 molton hoeslakens (een bedzeiltje is niet noodzakelijk. Het mag niet gebruikt worden i.c.m. heetwaterkruiken)
 • 3 hoeslakens
 • 3 bovenlakens
 • 2 dekentjes (wol, katoen of fleece) van de gespecialiseerde babyzaak (je hebt er 2 nodig omdat de kruik -ook ‘s zomers- tussen de dekentjes gelegd wordt).
 • 2 aluminium naadloze kruiken met kruikenzakken

Het matras

Een pasgeboren baby ligt veel in bed. Het is dus zeer belangrijk dat het matras dat je gebruikt veilig en van goede kwaliteit is. De bekendste matrassen zijn gemaakt van koudschuim. Wanneer er allergieën in de familie voorkomen, kan het verstandig zijn om geen tweedehands/ouder matrasje te gebruiken. Deze zijn namelijk vaak gevuld met kapok of zeegras, waar veel kinderen overgevoelig voor zijn.

Waar let je op?

 • Een matras is minimaal 8 cm dik.
 • Het matras is voldoende stevig. Gebruik geen matras met korrels. Het hoofdje zakt hierin weg waardoor de kans op verstikking bestaat als je kind op zijn buik rolt.
 • Het matras past goed in de wieg. De ruimte tussen de matras en de binnenmaat van de wieg is niet groter dan 2 cm. Als deze ruimte groter is bestaat de kans dat je kind tussen het matras en de zijwand beknelt raakt.
 • Gebruik alleen een tweedehands matras als deze er schoon uitziet, zonder schimmelvlekken.
 • Gebruik geen matras met plastic hoes. Plastic is warm voor je kind en ventileert niet. Dit vergroot de kans op verstikking.
 • Het is ook mogelijk om een nieuw matrasje op maat te laten maken zodat je de mooie familiewieg kunt gaan gebruiken.

 

Veilig slapen: twee dekentjes

Er wordt nog weleens gedacht dat het handig is om twee dekentjes te hebben zodat er altijd eentje beschikbaar is als de ander in de was moet. Dat is een misverstand! Voordat de baby te wereld komt is het in de baarmoeder gewend aan gemiddeld 37 graden. En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborenen hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik! Deze moet altijd tussen twee dekens liggen vanwege de veiligheid. Het is seizoen afhankelijk of je een gevoerde of ongevoerde deken nodig hebt. Denk maar aan jezelf in de winter heb je een dikkere versie van bijvoorbeeld je dekbed op je bed liggen dan in de zomer.

 

TOG-waardes

Om de aanstaande ouders te ondersteunen wordt er tegenwoordig steeds vaker over TOG waardes (Thermal Overall Grade) gesproken. De TOG waarde is een indicatie die aangeeft hoe bepaalde producten de warmte van je baby vast weten te houden. In de zomer kan er sprake zijn van te veel warmte ontwikkeling en in de winter juist van onderkoeling.

Op de meeste dekens staan tegenwoordig TOG waardes zodat je zelf een eenvoudige optelsom kan maken of je kindjes genoeg warmte heeft. Echter blijf altijd letten op je kindje zelf! Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan het nekje (huid mag niet klam of koud aanvoelen). Hieronder zie je een handig overzichtje die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes:

Gemiddelde TOG-waarde voor bedtextiel in de babykamer

0,5 tog – kamertemperatuur:  boven de 26 °C
1,0 tog – kamertemperatuur: 23 – 24 °C
2,0 tog – kamertemperatuur: 20 – 22 °C
2,5 tog – kamertemperatuur: 16-19 °C

Geen dekbed!

Voor baby’s en kinderen onder de twee jaar wordt landelijk het advies gegeven geen dekbedden te gebruiken. Dit advies is ontstaan door eerdere onderzoeken waarbij naar voren kwam dat een gemiddeld dekbed een te hoge TOG waarde heeft. Een babydeken is gemiddeld 1 tot 2 TOG. Een gemiddeld dekbed met losse vulling (vezels) is ongeveer 8 TOG! Deze dekbedden worden afgeraden voor baby’s en peuters tot 2 jaar. Warmtestuwing speelt namelijk een belangrijke rol bij het optreden van wiegendood. Een deken in een dekbedhoes is uiteraard wel een mogelijkheid als de baby wat ouder is.

Tip!
Wist je dat baby’s tegenwoordig niet meer mogen overnachten in de kinderwagenbak in verband met luchtcirculatie? Des te meer een reden om stil te staan bij de aankoop of aankleding van een wiegje!

Heb je twijfels over de keuze van je matras en/of dekens? Kom dan gerust langs bij Babyhuis Wierdsma in Sneek. Ze helpen je graag! Bellen mag/kan ook: tel. 0515-430860.