Maatregelen omtrent het coronavirus

Vanuit KraamZus willen we jou graag informeren over onze maatregelen omtrent het coronavirus.

Uren zorg: 
Als eerste kunnen we aangeven dat we op dit moment de kraamzorg kunnen leveren zoals wij dat met jou hebben afgesproken. Mocht dit toch onverhoopt wijzigen, dan word je daarvan door ons op de hoogte gebracht.

Preventief:
Wij zijn ons ervan bewust dat kraamzorg juist nu van groot belang is. Een groot deel van het werk van onze kraamzussen is preventief. Daar is voor nu een extra attentie bij gekomen, namelijk het weerbaar maken tegen de virusinfectie COVID-19. Door volwaardige zorg te verlenen heb jij, als pas bevallen moeder, maximaal de kans om goed te herstellen in een kwetsbare periode. En vervolgens ben jij weer in staat om goed voor jouw baby (en broertjes of zusjes) te zorgen.

Kraamvisite: 
Met alle landelijke kraamzorgorganisaties hebben wij gezamenlijk afgesproken dat we aan onze gezinnen gaan vragen om geen kraamvisite thuis uit te nodigen, wanneer er een kraamzus bij jou in huis aan het werk is. Wij begrijpen dat dit niet heel gezellig is, maar sociale contacten moeten zoveel mogelijk worden vermeden om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. Dit is ook in jouw belang en dat van je overige gezinsleden. We hebben gezamenlijk de maatschappelijke verplichting om (kraam)zorg personeel niet besmet te laten raken, zodat zij hun prachtige en vooral belangrijke werk kunnen voortzetten. Wij begrijpen ook dat je jouw allermooiste en liefste kindje heel graag aan de rest van de wereld wilt laten zien. Gebruik hiervoor de digitale middelen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Wij adviseren ook om goed na te denken over het bezoek dat je wilt ontvangen tijdens de kraamweek, wanneer er geen kraamzus aan het werk is. Zowel voor de moeder als het kindje is het een intense en kwetsbare week, dus ga hier verstandig mee om.

Leerlingen:
KraamZus is een erkend leerbedrijf en we leiden dan ook veel nieuw collega’s op. Om de kans op besmetting te reduceren, hebben wij besloten om voorlopig geen leerling met een kraamzus mee te sturen naar onze gezinnen.

Intake: 
Over de intake is vorige week al een mail rondgestuurd. Om de kans op besmetting te reduceren, hebben wij besloten om de huisbezoeken om te zetten naar telefonische intakes. De afspraak zoals gemaakt blijft staan, alleen neemt de intaker dan telefonisch contact met je op.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog met vragen zitten, dan kun je deze mailen naar info@kraamzus.nl.


A lot is being asked of our employees at the moment. We have a social obligation to not become infected and to make sure we don’t put others at risk. Therefore, we have decided to take the following precautions:

No family or friends visiting while the maternity nurse is present!
To reduce risk, there will be no family or friends visiting while the maternity nurse is present. We understand this is a drastic measure but at the moment we have no other choice. We need to take good care of each other. We trust you will understand.

Personnel at work

Good to know: KraamZus will still deliver the same quality of care as before. We are – and always have been – very aware of maintaining a good standard of hygiene. We are in close contact with the RIVM and GGD and follow the RIVM advice given to the Dutch government on prevention and control of  infectious diseases. We immediately inform our clients  and employees when guidelines change or when special measures (on a national or regional level) are being taken.
If a KraamZus employee has been in a high risk area, or in touch with someone (suspected of) coronavirus infection or displaying symptoms herself, then she will temporarily not be scheduled to provide care. This means that in some regions policies for peak times may have to be implemented due to insufficient staffing levels. Should this be necessary, available maternity nurses will be evenly distributed among all maternity families. We will ask whether you have been in contact with anyone with a fever, respiratory symptoms and/or have tested positive for coronavirus.

Intakes

In order to meet the government/RIVM requirements to work from home wherever possible, we have decided to turn home visits into phone appointments. If you already have an appointment, or will soon be seven months pregnant, then you will soon be called by VDA to make an appointment for a telephone interview.

Tips to prevent contamination  – also for your maternity visits

  • Wash your hands regularly with soap for at least 20 seconds or use an alcohol-based hand sanitiser.
  • When coughing and sneezing, cover your mouth with your flexed elbow or a tissue.
  • Use paper tissues when you sneeze.
  • Keep a distance when other people are coughing or sneezing.
  • Do not shake hands and do not kiss. Unusual situations will occur because everyone will want to congratulate you on having your baby! Our maternity nurse will not shake hands to say hello or goodbye.

More information?

For more information please refer to the RIVM website: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. You can also call the special telephone number 0800 – 1351. Are you worried or do you worry whether you have symptoms? Please contact your doctor or GP.