We gaan ervoor! Of… Wacht even…

 

Mijn liefste Gerrit en ik zijn in de zomer van 2015 alweer bijna zeven jaar samen. Tijdens onze zomervakantie in Italië spreken we naar elkaar uit dat we een kleine liefdesbaby van ons samen wel heel mooi zouden vinden. We zijn in Italië op vakantie omdat we uitgenodigd zijn op de prachtige bruiloft van mijn yogavriendin Eliza, maar ook Gerrit heeft het in zijn bol en vraagt mij ten huwelijk! Hoewel ik altijd heb gezegd dat ik trouwen niet zo veel vind toevoegen (een kindje samen is toch wel wat definitiever én ‘for life’…) kan ik niet anders dan met een volmondige JA NATUURLIJK! antwoorden. Wow, zomaar verloofd! We hebben geen trouwhaast en gaan eerst eens focussen op onze baby!

Zelfonderzoek
Sommige spirituele verhalen vertellen dat er soms al een zieltje om je heen zweeft die jullie als ouders uitgekozen heeft en wacht tot hij/zij bij je mag komen, ik vind dat een bijzonder idee en wil er daarom ook bewust mee omgaan. Ik zou niet mijn kritische bewuste ik zijn als ik mezelf (en stiekem Gerrit) nog eens onder de loep neem. Mentaal en emotioneel ben ik er wel klaar voor, maar is mijn lichaam ook al het ideale nestje? Onderzoek heeft aangetoond dat een stel met een kinderwens liefst zes maanden voor de zwangerschap al start met gezonder leven. Tijd voor een beetje zelfonderzoek.

Zijn we überhaupt vruchtbaar?
De belangrijkste vraag: zou het ons gegund zijn?  Vrijwel niemand kan deze vraag natuurlijk van te voren beantwoorden. Maar het is duidelijk wél mogelijk om je kansen en vruchtbaarheid te vergroten, simpelweg door te werken aan je gezondheid en hormonale balans. Ik zie daar wel een leuke uitdaging in…

Mineralen, vitaminen en vetten
Op internet kom ik o.a. het boek ‘Innesteling, zwanger worden en zwanger blijven’ tegen. Kort samengevat gaat het boek over de grote invloed van stress, leefstijl, voeding (mineralen, vitamines, vetten, superfoods) en yoga op je vruchtbaarheid. Ik weet als yogini al veel over voeding en een natuurlijke levensstijl, maar leer nog ontzettend veel van dit boek. We eten al jaren biologisch en 80% vegetarisch, mijn hobby is koken en daarmee ook het skippen van de foute e-nummers, we nemen vrijwel geen koemelkproducten en omdat ik slecht tegen tarwe en spelt kan (opblaasbuik!) ook weinig broodproducten.

Actief (!) foliumzuur
Ik kom erachter dat zelfs te weinig water drinken of een verstoorde darmflora invloed heeft op je vruchtbaarheid, dat ook de magnetron hormonale verstoring in de hand werkt (blij dat we die niet hebben) en dat er héél veel mineralen, vitaminen en vetten nodig zijn om vruchtbaar te zijn, de innesteling te bevorderen én dan vervolgens nog zwanger te blijven… Wow. Er zijn zeker nog wat dingen die ik kan veranderen: ik drink vanaf nu meer water, neem een multivitamine met actief (!) foliumzuur en voeg wat vruchtbaarheidsbevorderende superfoods toe aan mijn havermout ontbijtje en zorg voor genoeg eiwitinname.

Hormoonverstorende chemische stoffen
Ik ben al een eind op weg in natuurlijke voeding en  verzorging, maar ga toch nog eens kritisch door de badkamer, keuken en het schoonmaakkastje. De laatste decennia wordt steeds meer gebruik gemaakt van allerlei chemische stoffen, niet alleen in bestrijdingsmiddelen waar je ze in verwacht, maar in alles waar we iedere dag en continu mee in aanraking komen (denk aan parfum, nagellak, verpakkingen, kassabonnetjes). Honderden wetenschappers in Europa hebben een verklaring ondertekend waarin ze aangeven dat zwangere vrouwen (en stellen die zwanger willen worden) adviezen moeten krijgen om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan bepaalde chemische stoffen. Zo zien we de laatste decennia een toename in onvruchtbaarheid bij mannen,  een toename van borst- en teelbalkanker op jonge leeftijd en toename van diabetes type 2.

De foute stoffen
Onder het mom ‘better safe than sorry’ ga ik op zoek dus naar de foute stoffen zoals:

–  parabenen, BPA en bisfenol wat in bijna alle reguliere cosmetica blijkt te zitten
–  oxybenzone in o.a. zonnebrand
– weg met die aluminium in de deodorant
– tandpasta met fluoride gebruiken we al een tijd niet meer. Uitgebreider advies vind je hier 

En nu wachten we…
Of het nu allemaal helpt en hoeveel precies zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen, maar het voelt goed om nog eens een keer kritisch te kijken naar onze levenswijze en dit houden we er voorlopig in. Ik vind het geen opoffering en het kost me geen moeite.  Meer moeite heb ik met wachten, ongeduldig als ik ben.  Nu is het écht aan de natuur (én onze bedkunsten 😉 )! Wat hebben jullie verandert na de grote beslissing om ervoor te gaan?

Liefs Rianne

Over Rianne

Als yogadocente en eigenaresse van de drukstbezochte yogaschool van het noorden is Rianne altijd op zoek naar de meest natuurlijke en bewuste levensstijl (én nu zwangerschap) rondom de drukte van haar bedrijf. Naast haar persoonlijke verhaal lees je ook haar (yoga)tips! www.club-yoga.nl

Alle blogs van Rianne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *