Badbevalling

 

Op pad!
Dinsdagavond zou ik weer op wacht komen voor de daaropvolgende nacht. Ik zat me net af te vragen of ik er ’s nachts uit zou mogen voor een bevalling toen de telefoon ging. De planning meldde dat ik binnen niet al te lange tijd naar een gezin mocht. Mevrouw had 5 cm ontsluiting. We spraken af dat ze weer zou bellen als ik die kant op mocht. Dan duurt wachten lang hoor! Gelukkig kon ik om half elf naar ze toe.

Weeën opvangen

bevallingsbadAltijd spannend om voor de deur te staan, en nog niet te weten bij welk gezin ik de komende acht dagen mag doorbrengen. Ik maakte kennis met de aanstaande vader, en liep achter hem aan naar de keuken. Daar stond het kraambed, en een bad! Leuk, ik verheugde me op mijn eerste badbevalling! Het licht was zacht en er stond een achtergrondmuziekje aan. Met de verloskundige besprak ik de belangrijkste punten. Op dat moment had de aanstaande moeder 8 cm ontsluiting. Ik was dus mooi op tijd om deze bijzondere bevalling mee te maken en kon wat spulletjes klaarzetten. Denk aan kruikjes voor de baby en het opmaken van het bedje. Intussen ving de moeder samen met haar man heel rustig haar weeën op.

Het is een… meisje!
Het was precies 00.00 uur. De aanstaande moeder had volledige ontsluiting en mocht gaan persen. Dit was ook het moment om in bad te stappen. Het persen ging vlot. Af en toe keek de aanstaande vader of er al iets van het kindje zichtbaar werd. Na een klein uurtje was daar het kleine wondertje, een meisje! 00.57 uur werd ze geboren. Tranen van geluk bij de ouders! En voor mij prachtig om het geluk bij de ouders te zien, en terug te kijken op zo’n mooie bevalling. In overleg met de kersverse ouders heb ik zoveel mogelijk foto’s gemaakt.

Voor het eerst aan de borst
voor het eerst aan de borst
De verloskundige knipte samen met de kersverse vader de navelstreng door. Daarna nam ik de baby van haar over om haar af te drogen. Intussen werd de placenta geboren en daarna kon het kleine meisje heerlijk bij haar moeder op de borst liggen. Lekker warm huid-op-huid contact, dekentjes over en een mutsje op. Een ideaal moment om het kindje voor het eerst aan de borst te leggen. De baby was helder en maakte al zoekende bewegingen met haar mondje. Ze dronk direct krachtig; een goede start voor de borstvoeding! Hierna deed de verloskundige de controles en daarna mocht de kleine meid de kleren aan. Lekker bij haar ouders op schoot!

De eerste nacht
Terwijl de ouders alle aandacht voor hun meisje hadden, ruimde ik wat spullen op en maakte wat te eten klaar. Daar hadden ze wel trek in! Daarna hielp ik de moeder met douchen, verschoonde het bed en zette de wasmachine aan met de bevallingswas. Ik vulde het zorgplan in en noteerde nog wat tips voor de rest van de nacht. Voordat ik weer in de auto stapte om ook een paar uurtjes te slapen, probeerden we nog even of de kleine meid wilde drinken. Waarschijnlijk was ze moe, want het lukte niet zo goed als de eerste keer. Helemaal niet erg, morgen weer een dag!

Over de borstvoeding
Ik vind het fijn en bijzonder om die eerste week de tijd te nemen voor de begeleiding bij de borstvoeding. Zeker als het een eerste kindje is. Hoe leg je precies aan, welke voedingshoudingen kun je gebruiken en hoe herken je of je kindje goed drinkt? Allemaal vragen waar die eerste week antwoord op komt.

Moeder en dochter hadden beide al snel door wat precies de bedoeling was. Heel natuurlijk en fijn dat er geen hulpmiddelen (kolf, tepelhoedje) aan te pas hoefden te komen. Voor mij fijn om te zien hoe moeder en dochter van hun voedingsmoment kunnen genieten!

Van luiers verschonen tot badderen
Hinke met babyBij zo’n eerste hebben de meeste ouders (logisch) weinig ervaring in het verschonen van zo’n klein wondertje. Ik doe het voor en laat het ze daarna zelf proberen. Ik geef als tip bijvoorbeeld om de beentjes niet omhoog te tillen, maar om het kindje van de zij naar de zij te draaien tijdens het verschonen. Dan wordt het nekje namelijk niet belast. De kraamheer was zó voorzichtig dat het tijden duurde voordat de luier verschoond was J Gelukkig ging het tegen het einde van de kraamweek al een stuk vlotter!

Ook het badje is zo’n mooi leermoment dat ik de eerste keer voor kan doen en waar de ouders hun kindje de volgende keer mogen badderen. Bij het laatste badje was de moeder fit genoeg om het ook een keer te kunnen doen. Een mooi gezicht!

Tussen alle leermomenten door zorg ik er ook voor dat het huishouden draaiende blijft. Fijn voor mij om het gezin elke dag in een schoon huis achter te laten, en voor hen fijn om zo tijd te hebben voor zichzelf en hun kleine meid.

De achtste dag

De kraamweek vloog voorbij. De kersverse ouders weten nu zoveel dat ze de verzorging van hun kindje vol vertrouwen zelf kunnen voortzetten. Na het beantwoorden van de laatste vragen namen we afscheid. Zwaaiend vanuit de auto dacht ik: dit komt helemaal goed!!!

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *