De tweede keer..

Net voor 21:30 uur werd ik door mijn collega gebeld om naar een bevalling te gaan. Ik kreeg de gegevens van het gezin van mijn collega door. Toen ik mevrouw haar naam door kreeg, dacht ik bij mezelf: deze naam komt me bekend voor. Denkend en luisterend naar de andere gegevens schoot het me te binnen: ik was al een keer eerder bij dit gezin geweest! Dat is 1 jaar en 9 maanden geleden, bij hun eerste kindje (een meisje). Wat leuk dat ik daar weer heen mocht! Dit was voor mij de eerste keer dat ik weer eens bij dezelfde gezin terug kom.

Aankomst
Ik moest opschieten want de bevalling ging al heel snel. Gehaast trek ik mijn kleren aan, m’n haar in een knoet en de auto in! Ik wist nog van de vorige keer dat mevrouw toen ook erg snel was bevallen. Om 22:00 uur kom ik aan, de voordeur stond al op een kiertje. Toen wist ik wel hoever het was. Het ging dus echt serieus snel. Binnenkomend maak ik oogcontact met het gezin en de verloskundige. Meneer zei meteen: ‘Hey Hinke..’ Mevrouw zat al in de persweeën dus daar kreeg ik (nog) geen reactie van (wat natuurlijk erg begrijpelijk is). Snel handen gewassen en mijn plaats in genomen. Al snel zag je een gedeelte van het hoofdje, nog een paar keer persen en het kindje was geboren, om 22:08 uur. Hoeraaa, een jongen! Dit was een verrassing, want het gezin wist niet wat het geslacht van het kindje zou zijn.

Mevrouw wou graag borstvoeding geven dus het kleine mannetje lag al snel aan de borst, en hij dronk meteen goed! Mama en ik hoefden niet veel te helpen. Het mannetje had meteen door wat hij moest doen. Prachtig om te zien, hoe zo’n klein mensje meteen weet hoe hij kan drinken bij z’n moeder.

Klaarmaken om op bed te gaan
Nadat mevrouw een paar hechtingen had gekregen, hebben we mevrouw klaar gemaakt om te gaan douchen en om op bed te gaan. Want het was inmiddels al lang bedtijd.. Toen meneer en mevrouw ook op bed lagen, heb ik beneden nog wat opgeruimd, bevallingswas aangezet en de laatste adviezen in het zorgplan geschreven.

Om 01:30 uur ben ik ook richting huis gegaan.

20161124_153147-002De volgende ochtend
Ik was heel erg benieuwd hoe hun dochtertje er inmiddels uit zou zien. En wat ze van haar broertje vond. Toen ik binnen kwam lag iedereen in het grote bed van de ouders. Het meisje zag mij vragend aan: ‘wie ben jij?’, ‘waarom ben je hier in deze slaapkamer?’, ‘wat kom je doen?’. Papa en mem (mama) hebben uitgelegd wat ik kwam doen. Kort na de uitleg was het al de normaalste zaak van de wereld, de kleine meid had meteen al grote verhalen 😉

Het was erg bijzonder om de grote zus te zien, ik herinnerde haar nog als baby. Kleine meisjes worden groot zeggen ze wel eens, nou dat was in dit geval ook echt zo! Grote zus moest de kleren aan hebben, en dat mocht ik meteen van haar doen. Leuk dat kinderen meteen zo positief op je reageren! Elk kindje reageert weer anders. De één heeft wat meer tijd nodig, en moet de kat uit de boom kijken, en de ander is meteen een open boek.


Grote zus20161126_120105

Grote zus was meteen erg verliefd op haar broertje. Ze wou hem heel veel kusjes geven en natuurlijk veel met hem knuffelen. Bij het badderen was ze een goede hulp en haar broertje mocht zelfs met haar favoriete knuffel slapen!

Ze vond het erg interessant wat ik allemaal deed. De controles bij haar mem vond ze ook erg leuk. Ik heb een zandloper waarmee ik de hartslag van de moeder tel. Dat is natuurlijk helemaal interessant om te bekijken! Ik zeg een kleine kraamzus in de dop 😉

Iedereen kreeg een kusje voor het middag slapen, en ze liep ook elke keer op mij af: tûtsje!! (kusje). Daar word je toch blij van!

Borstvoeding
Dit ging vanaf dag 1 meteen al goed. De kleine man had in de gaten wat hij moest doen. Het was dus ook niet nodig om te kolven en bij te voeden. Wat erg fijn was, dit scheelt veel tijd voor de ouders. En konden ze deze tijd aan hun dochter besteden. De borstvoeding verliep zoals het beschreven staat in het boekje.

Ook met hun dochter was de borstvoeding goed verlopen in de kraamweek. Alleen ging het deze keer wat makkelijker. Mevrouw had de ervaring, en het kleine mannetje had wat sneller door wat hij moest doen. Met hun dochtertje moest ik mevrouw meer leren en helpen. Maar dat was in deze week weinig nodig.

Vervolg op de eerste kraamweek
Omdat je elkaar al kent, kun je deze stap al overslaan en ga je eigenlijk gewoon verder met waar je was gebleven. Als de ouders wat vertelden dan ging ik even terug in de tijd en wist ik me ook weer een hele hoop te herinneren van de eerste kraamweek.

Je onthoudt natuurlijk niet alle kleine dingen van een kraamweek, daarvoor kom ik nu eenmaal bij teveel baby’s. Maar de echt bijzondere momenten die blijven je wel bij!

Knutselen
Met hun dochter hadden ze een ‘bouwpakket’ van een geboortekaartje uitgezocht. Dat hadden we toen ook met z’n allen in elkaar gezet. Ook deze keer hadden ze weer een bouwpakket uitgezocht, haha! Nu kregen we hulp van Pake (opa). Dus hebben we gezellig met z’n vieren bij de grote tafel gezeten. Aan het knutselen.. en waren we redelijk snel klaar! Voor de tweede keer had het gezin weer een supermooi geboortekaartje, dus het is het zeker waard om dit zelf te doen.

Bijzonder
Ik vond het erg bijzonder om voor de eerste keer weer bij het zelfde gezin te kramen. We hadden het er in de kraamweek wel even over gehad. De ouders hadden niet specifiek om mij gevraagd maar zouden het wel leuk vinden dat ik weer zou komen. Het was dus best toevallig dat ik weer bij dit gezin mocht kramen, want ik heb natuurlijk een hele grote groep collega’s en er worden veel baby’s geboren!

Ik wil het gezin bedanken voor de gastvrijheid en de gezelligheid!

Wie weet tot ziens 😉

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  • Kraamzus Hinke op zegt:

   Hoi Pake en Beppe,

   Graag gedaan! 😉
   Veel geluk met deze twee prachtige klein kinderen!!
   Groetjes aan iedereen..

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *