Een fruitige blog

De afgelopen periode was ik in een gezin dat een enorme berg fruit had ingeslagen voor de kraamweek. Heel gezond natuurlijk, en dat bracht me op het idee om deze blog te wijden aan jawel, het fruithapje! Om helemaal compleet voor de dag te komen heb ik nog wat weetjes over verschillende soorten fruit kunnen scoren (zie onderaan deze blog), waar ikzelf nog wat van opgestoken heb, en feitjes die jullie, beste lezers, vast ook niet allemaal paraat hebben. Al lezende krijg je vast trek in een fruitig hapje. Maar goed ook, want fruit is gezond en lekker!

Fruitvoorraad
Allereerst: in het ene gezin wordt nauwelijks tot geen fruit gegeten, in het andere geval rollen de sinaasappels bij wijze van spreken de keukenkastjes uit 😉 Op de eerste zorgdag, als de kraamvrouw en kraamheer (soms wordt gedacht dat dat een mannelijke kraamverzorgende is, nee dus, hiermee bedoelen we de kersverse vader) even op bed hebben gelegen om te rusten, ga ik op zoek naar fruit, om het bekende fruithapje te maken. Op deze eerste zorgdag is het even zoeken naar de spulletjes in huis. Als ik het fruit niet kan vinden vraag ik de kraamvrouw of ze het in huis heeft. Niet iedereen houdt van fruit, of heeft er direct trek in, maar ik leg wel uit dat het heel gezond is. Zeker na de inspanning die ze geleverd heeft! Soms wordt de kraamheer direct op pad gestuurd om een pond appels, maar soms ook niet.

Naam van de baby
naamGoed, als ik het fruit gevonden heb ga ik aan de slag! Voor zowel de kraamvrouw als de kraamheer. In het geval: ‘weinig tot geen fruit’ ga ik voor de eerste letter van de naam van de baby. Zoals bijvoorbeeld onderstaande foto (sinaasappel en watermeloen). Sommige ouders zien het meteen en roepen: ‘Cool, N… haar naam!’ De heren kunnen het hapje meestal wel waarderen, maar er zijn ook stoere mannen die bedanken. Ze weten niet wat ze missen 😉

 

Smoothie

smoothieOp warme (zomer-)dagen is het lekker om iets verkoelends te eten of te drinken. Ik check de fruitvoorraad, en als de smaken een beetje samengaan duik ik de kastjes in op zoek naar een blender. Als ik die eenmaal heb is het ‘appeltje eitje’. Natuurlijk proef ik eerst wel even of de smoothie lekker is (dat zou pas een blunder zijn, een niet-lekkere smoothie serveren…). Ik zet het geheel op een dienblad en breng de kersverse ouders een lekker ontbijtje!

 

Smoothie van 1 banaan, 1 sinaasappel, 20 aardbeien en 2 eetlepels kwark

 

Fruitige weetjes:

Sinaasappel:

– Bevatten veel vitamine C
– 1 sinaasappel bevat 48 calorieën
– De geur van sinaasappel maakt het stofje serotine bij je aan (word je vrolijk van)

Appels:

– Verbetert de spijsvertering- Verminderd de kans op obesitas- Door het klokhuis op te eten krijg je extra vezels binnen
– Appels houden botten en spieren in betere conditie
– 1 appel bevat 60 calorieën
– Zorgt ervoor dat er extra calorieën worden verbrand
– 2 appels per dag zorgen voor 10% verlaging van je cholesterolgehalte

Aardbeien:

– Bevatten veel voedingsstoffen maar weinig calorieën
– Bezorgen je meer vitamine C dan 1 sinaasappel
– 8 aardbeien bevatten 45 calorieën
– Geeft snel een voldaan gevoel
– Gemiddeld heeft een aardbei 200 pitten

Blauwe bessen:
– Maximaal 5 dagen in de koelkast, daarna zijn de meeste voedingsstoffen verloren
– Zijn goed voor een slanke lijn
– 100 gram bessen bevat 75 calorieën
– Je kunt de bessen 4 maanden invriezen, voedingsstoffen gaan nauwelijks verloren
– Verse bessen zijn stevig, knapperig en hebben een witte waas

Watermeloen:
– Er bestaan vierkante watermeloenen
– Bestaat voor 95 % uit water
– 100 gram watermeloen bevat 36 calorieën
– Bevat veel kalium, vitamine C en ijzer
– Ontspannen effect op het bloed (bloeddruk verlagend)

Banaan:
– 2 bananen levert 90 minuten energie op om bijvoorbeeld te fitnessen
– Hoge dosering magnesium haalt de hoofdpijn weg
– De suikers (fructose, glucose en sucrose) geven een energieboost
– Mannen eten meer bananen dan vrouwen
– 100 gram banaan bevat 88 tot 116 calorieën
– Helpt bij bloedarmoede en brandend maagzuur
– Ook zorgt de magnesium voor het ontspannen van de bloedvaten

 

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *