Mijn eerste keer

En nee dan hebben we het niet over die eerste keer, hoewel menig mens hier ongetwijfeld een uiterst vermakelijke column over kan schrijven. Mijn eerste keer zwanger zijn, wat een heerlijkheid dat ik oprecht kan zeggen dat ik op die roze wolk leef. Oke, ik geef toe, die eerste 14 weken ben ik iets vaker dan ik lief had van die roze wolk afgeschopt om wat dagen door te brengen op een deprimerend grijze regenwolk. Nu ik 32 weken zwanger ben kan ik dan toch zeggen dat ik heerlijk geniet van het getrappel in mijn buik. Al is het getrappel de laatste week wel overgegaan in heerlijk schaamteloos rondschoppen.

De gunfactor
Mijn eerste keer met verlof, ik had nog geen zomervakantie gehad, en deze bewust voor mijn verlof geplakt. Wat ga ik in vredesnaam doen met al die vrije tijd? Oh ja, genieten, en niet te vergeten; nog meer genieten. Weekje vegeteren aan de Cote D’azur, eindelijk die lijsten in de woonkamer ophangen, babykleertjes wassen, lunchen met vriendinnen. Daarom gunde ik mijzelf ook een zwangerschapscursus van Kraamzus, want als je zwanger bent moet je jezelf vooral veel dingen gunnen. Dat extra hapje aangezien je wel voor twee mensen eet; een lekkere voetmassage van je partner want hij is tenslotte medeverantwoordelijk voor deze zwangerschap en bijbehorende zwellingen; die veel te dure maar oh zo leuke broek alvast kopen voor wanneer de extra kilo’s er weer af zijn en alle andere dingen die jouw zwangere hartje begeren. Maandag 15 september was het dan zover. Wat onwennig zaten zes meiden bij elkaar op hun eerste cursus avond. Want ja, ook voor hen was het hun ‘eerste keer’.

Smakelijke ongemakjes
Toen we gezamenlijk onze bekkenbodemspieren bij elkaar aan het knijpen waren brak al snel het ijs: de vliezen houden we graag nog even intact. Er werd hier en daar wat gegrinnikt, en er kwamen wat vreemde en soms onthutsende gezichtsuitdrukkingen voorbij. Schijnbaar liepen enkele gezichten blauw aan want het advies van Paulien, onze docent, was: “Rustig doorademen”. Oh, ja blijven ademen is zeker geen overbodig advies. Laten we dit vooral niet bij de bevalling vergeten. Wat apart, zet zes onbekende (en vooral) zwangere vrouwen naast elkaar en ze delen binnen een uur nog net niet hun grootste geheimen met elkaar. En dan hebben we het natuurlijk niet over duistere, mysterieuze of herinneringswaardige geheimen. Slechts wat poppende aambeien, vrije uitloop urine, verstoppingen en meer van dit soort ‘smakelijke ongemakjes’.

Willen we dit weten?
Deze eerste avond stond vooral in het teken van informatie over wat er nu eigenlijk gebeurde in ons lichaam. Dat lieve kindje in onze buik drukt zonder pardon onze darmen naar plaatsen die je niet voor mogelijk houdt. Paulien liet ons plaatjes zien van hoe de baarmoeder zich vormt en wat voor invloed dit zou kunnen hebben op onze andere organen. Absoluut interessante informatie maar wel van de categorie ‘Dit wil ik eigenlijk niet weten’ en daarmee ook de categorie: ‘Ik vind aambeien en urineverlies wel genoeg lichamelijk ongemak’.

Dit wil ik niet weten
Waar de avond eigenlijk tot negen uur zou duren, zaten we uiteindelijk tot bijna half tien te kletsen. Kortom, mijn eerste keer was een succes. Ik volg nog 7 andere cursusavonden waarin een combinatie van ontspanningsoefeningen met theorie over zwangerschap en bevallen wordt gecombineerd. Ik houd jullie op de hoogte, en hopelijk raken jullie net zo enthousiast als dat ik zelf geworden ben. Dan heb ik het uiteraard over de cursus, niemand is ooit enthousiast geworden over aambeien en urineverlies. Indien dit wel het geval is dan schakelen we gauw weer over naar de categorie `Dit wil ik eigenlijk niet weten ́.

Liefs Ilse

Over Ilse

Ilse woont samen met Daniël en is moeder van Carice. Ze beschrijft haar moederschap op een luchtige wijze en voorziet haar blogs van een flinke dosis humor.

Alle blogs van Ilse →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *