Poedertoren

Ach, zwangere vriendinnen. Ze zijn fantastisch. De eerste acht weken ontwijken ze je omdat ze panisch zijn dat je merkt dat ze geen alcohol drinken en elke ochtend moeten overgeven. Daarna zie je ze sjouwen met hun Moeders voor Moeders-flessen en ineens tellen ze in weken in plaats van maanden. Ze worden groter en groter, de boobs knallen uit hun bh’s. En uiteindelijk worden ze zo bol dat ze een kop koffie op hun buik kunnen zetten.

Babyshower
En dat is het moment waarop het vervelend gaat worden. Want dan moeten ze een babyshower. Dat is een uit Amerika overgewaaide feestdag waarop je het hoogzwangere tuimelpoppetje in kwestie in de watten legt. Meestal met een high tea, want drank mag natuurlijk niet. En dus bak je brownies en smeer je van die aanstellerig kleine sandwiches. Ze mag dit natuurlijk allemaal niet weten. En dus verzin je een smoes en verstop je je met al haar andere vriendinnen achter de heg om vervolgens met een enthousiast ‘SURPRISE!!’ tevoorschijn te springen. En dan drink je thee en eet je scones en praat je over navelstrengen, moederkoeken, hydrofielluiers en totaalrupturen. Want hoe het kan weet ik ook niet, maar op zo’n babyshower komen voornamelijk andere zwangeren en jonge moeders af. Als nietbarende ben je altijd in de minderheid.

Vocht vasthouden
Dat is heerlijk voor de zwangere in kwestie: zestien lotgenoten die ook allemaal vocht vasthouden. Maar het is redelijk ongemakkelijk voor die paar vrouwen die ook weleens vocht vasthouden, maar dan alcoholisch vocht. In een glas. In een kroeg. Vriendin Maayke -ook iemand die haar baarmoeder nog niet heeft benut – en ik zaten ooit bij een babyshower. We gaven de zwangere in spé een luiertas cadeau. ‘Wat maakt een luiertas nou speciaal?’ vroeg Maayke. ‘Nou’, begon de zwangere, ‘er zit dus een verschoonmatje in, en allemaal vakjes voor dingen. Hier kunnen bijvoorbeeld je luiers, en hier je snoetenpoetsers, en hier je poedertoren.’

Poedertoren
Maayke en ik keken elkaar een seconde aan. Even was het stil. Toen schreeuwde Maayke: ‘Oh Nynke, jij dacht óók aan cocaïne he!?!?’ Ik lachte, want ze had gelijk. Bij het woord ‘poedertoren’ denk ik blijkbaar eerder aan witte lijntjes die in neuzen verdwijnen, dan aan melkpoeder voor in een flesje. Terwijl ik met beide net zoveel ervaring heb. Namelijk nul.

Bij mijn andere vriendengroep (één baby, twee zwanger) hebben we inmiddels afgesproken dat we de babyshower na de bevalling plannen. En het bij ons een bierproeverij heet. Een gegarandeerd brownievrije avond. Ik kan het iedereen aanraden.

Liefs Nynke de Jong

Over Nynke de Jong

Nynke de Jong (29) is journalist en schrijfster. Je kunt haar kennen van haar columns in de Leeuwarder Courant, haar blogs over Boer Zoekt Vrouw en haar boeken ‘Vrouw en Fiets’ en ‘Vrouw kijkt Sport’. In haar omgeving is iedereen zwanger, aan het bevallen of jonge moeder. Als buitenstaander kijkt ze naar al die hydrofielluiers en snoetenpoetsers. Op deze blog schrijft ze over alle verwonderingen omtrent baby’s en bevallingen.

Alle blogs van Nynke de Jong →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *