Tigerlily

Rover, Vlinder, Bikkel, Storm, Spijker en Mus. Een naam voor je kind uitzoeken lijkt me zo ongeveer het lastigste wat er is. Je zoekt een naam uit die iemand de rest van zijn leven moet gaan dragen, terwijl je nog geen idee hebt wat voor kind het gaat worden. Dat is nogal een last die daar op je hormonale schouders rust, als zwangere vrouw.

Klapperende eierstokken
Voordat mijn vriendinnen en ik in de baargevaarlijke fase kwamen (toen kinderen krijgen nog iets voor de verre toekomst leek), vonden we het altijd leuk om wat te brainstormen over hoe we onze toekomstige kinderen zouden noemen. Maar sinds her en der de eierstokken beginnen te klapperen, zijn die gesprekken wel over. Zul je net zien dat iemand roept dat ze Fien wel een leuke naam vindt, roept de rest walgend ‘dat je je kind zo toch niet noemt man’. De moeder in spé mailt ’s avonds in paniek de geboortekaartjesontwerper om te melden dat er toch een andere naam op de kaart moet. Dat wil je niet. Maar hoe kies je dan een goede naam voor je kind? Ik ben dan misschien zelf nog geen moeder, maar ik heb nu al een formule voor het verzinnen van een goede kindernaam.

MinPres
Allereerst moet je kind met zijn of haar naam nog minister-president van dit land kunnen worden. De kans is verrekte klein dat je kind dat uiteindelijk wordt, maar mocht het dan toch zover komen, dan wil je dat je kind nationaal en internationaal niet voor paal staat. En in dat geval denk ik dat Tigerlily Hamstra gewoon geen goede naam is voor een lijsttrekker. En Bikkel de Boer ook niet.

‘Wolf, groenteafdeling alsjeblieft’
Daarnaast moet je een naam uitkiezen die niet al te mal klinkt wanneer je kind een bijbaantje in de supermarkt krijgt en aldaar naar de kassa geroepen wordt. Ik heb zelf jarenlang als caissière gewerkt, en ik weet hoe vaak je naam dan voorbij komt. Wederom: ‘Tigerlily, kassa 3’ klinkt gewoon gek. En ‘Wolf, groenteafdeling alsjeblieft’ helemaal.

Bedwelmende Zwitsalgeur
Dat is het probleem: veel namen zijn heel schattig voor een baby’tje. Voor een naar Zwitsal ruikend wurmpje. Maar ‘Mus’ voor een dikke man met een driedagenbaard? Nee. En Tigerlily voor een zwetende bibliothecaresse met een droogbloemenverzameling? Ook nee. Ik weet het, jonge ouders: het is lastig. En jullie mogen me te zijner tijd keihard uitlachen wanneer ik mijn spruit een debiele naam heb gegeven. Want ook ik zal, bedwelmd door de Zwitsalgeur, wel een rare keus maken.

Liefs Nynke de Jong

Over Nynke de Jong

Nynke de Jong (29) is journalist en schrijfster. Je kunt haar kennen van haar columns in de Leeuwarder Courant, haar blogs over Boer Zoekt Vrouw en haar boeken ‘Vrouw en Fiets’ en ‘Vrouw kijkt Sport’. In haar omgeving is iedereen zwanger, aan het bevallen of jonge moeder. Als buitenstaander kijkt ze naar al die hydrofielluiers en snoetenpoetsers. Op deze blog schrijft ze over alle verwonderingen omtrent baby’s en bevallingen.

Alle blogs van Nynke de Jong →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *