UMCG

Ochtend. 9.45 uur. Ik sta op en de telefoon gaat. De planning belt, of ik een bevalling wil doen in het UMCG. Natuurlijk ga ik, maar wel met gezonde spanning. In het UMCG kom ik namelijk niet elke dag!

Een meisje!
Onderweg is het flink doorrijden. Ik baal als ik in een kleine file terechtkom. En helemaal als ik ontdek dat er een rij staat voor de parkeergarage. Als ik maar op tijd ben! Met flinke stappen loop ik naar de afdeling, op zoek naar de juiste kamer. Op de gang hoor ik een baby huilen. Voorzichtig kijk ik om het hoekje. En ja hoor! Het kleine meisje is nét geboren. De verpleegkundige heeft geassisteerd tijdens de bevalling. Ik neem de taken van haar over, want de placenta staat op het punt om geboren te worden. Het hechten is nog even vervelend, maar daarna kan ik de trotse ouders feliciteren! Alles gaat goed met moeder en kind. En met de vader natuurlijk!

Aankleden en wegen
Ik ruim wat spullen op en ga op zoek naar eten. Het is intussen 13.00 uur, en de kraamvrouw zal wel trek hebben na de inspanning die ze geleverd heeft! De verloskundige die de bevalling begeleid heeft vraagt haar hoe het gaat en instrueert dat we eerst de baby mogen aankleden en controles mogen uitvoeren (temperaturen en wegen). De kersverse vader kleedt voor het eerst zijn dochter aan. Een bijzonder moment! Hij houdt haar heerlijk tegen zich aan, en ik help intussen de moeder met douchen en verschoon het bed.

Naar huis!
Als de verloskundige terugkomt om de controles bij de baby te doen en alles goed lijkt, mogen ze naar huis. Ik schenk iedereen nog wat te drinken in en verzamel alle spullen. In het autostoeltje zit het mooiste meisje klaar om naar huis te gaan.

Warm welkom
Van de planning heb ik het adres van het gezin al gekregen, en in twee auto’s rijden we erheen. Eerder dan de ouders ben ik bij hun huis. Vol spanning wachten oma, tante en twee nichtjes én de grote broer op het baby’tje. Ik feliciteer ze, we kletsen even en dan ga ik alvast spullen klaarzetten: kruikjes klaarmaken, wiegje opmaken, aankleedkussen met luiers klaarleggen… na een kwartiertje stappen ze binnen met de kleine meid. Wat een feest!

De eerste nacht
Intussen is het alweer tijd om de baby te voeden, en haar te verschonen en te temperaturen. Wat ik ook altijd doe is haar nogmaals wegen, want er zit altijd een verschil tussen mijn eigen weegschaal en die van het ziekenhuis. Zo weet ik zeker dat ik morgen het goede gewicht kan noteren. Ik doe nog even de controles bij de moeder, en geef instructies voor de eerste nacht. Die schrijf ik ook in het Kraamzorgplan. Altijd fijn om even na te kunnen lezen, want er komt zoveel info binnen op zo’n eerste dag! Voor vandaag neem ik afscheid en spreek een tijd af voor morgen. En dan begint de kraamweek!

Onderweg in de auto beleef ik de dag opnieuw. Zo’n eerste dag is altijd intensief. Voor het gezin, maar ook voor mij. Maar wat een voldoening om te zien dat deze ouders na acht gezellige dagen vol vertrouwen de verzorging van hun kindje kunnen voortzetten. Daar doe ik het voor!

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

 1. Griet Katsma op zegt:

  Hoi Hinke.

  Wat leuk deze blog en wat een leuk verhaal. Mooi om te lezen dat het gelukkig heel vaak goed gaat met de baby’s.

  Groetjes.

 2. beppe van hinke op zegt:

  Wat fijn dat jou droom werkelijkheid is geworden.
  Je hebt een lief en zacht karakter maar weet wel
  wat je wil.GOEDZO.XXXX.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *