KraamZus en het coronavirus

Wat een roerige tijd is het op dit moment en logischerwijs zijn er ook veel vragen over de kraamzorg van KraamZus. Misschien ben je al bij ons ingeschreven of ontvang je zorg van ons op dit moment. Onze kraamzussen staan ook nu voor jullie klaar, ondanks alle maatregelen die er genomen worden vanuit de overheid. Als KraamZus proberen wij onze kraamzussen zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat zij hun (zeker nu) o zo belangrijke werk kunnen doen binnen de gezinnen.

Dagelijks bekijken wij de situatie en hebben wij contact met onze partners zoals verloskundigen en ziekenhuizen. De kraamzussen ontvangen op tijd updates, zodat zij altijd op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en jullie de beste zorg kunnen blijven geven.

Waar we niet onderuit kunnen, is dat het coronavirus invloed heeft op onze zorg. Dit proberen wij zoveel mogelijk te beperken, zodat jij r en je kersverse gezinnetje ondanks alles een fijne week hebben. Wij volgen de situatie op de voet en volgen hiervoor ook de laatste richtlijnen van het RIVM.

Wanneer er een kraamzus besmet is met het virus of er is een kans dat zij het virus heeft, dan zal zij uiteraard niet in een gezin worden ingezet. Tijdens de kraamweek zal jouw kraamzus de richtlijnen van het RIVM aanhouden. Als cliënt vragen wij jou dan ook om hierin mee te denken en actief bij te dragen aan een veilige en fijne omgeving, voor jou en onze kraamverzorgende. Let op elkaar, zorg goed voor jezelf en een ander!

Hieronder vind je een aantal maatregelen die zijn genomen. Ter bescherming van onze kraamzus, maar zeker ook ter bescherming van jou en je gezin! De kraamweek is buiten alles al een intensieve en kwetsbare week, waarin moeder en kind bijkomen van de bevalling.

Kraamzorg

Op dit moment leveren wij de zorg zoals wij dat met jou hebben afgesproken. Mocht de situatie veranderen en dit onverhoopt wijzigen, dan word je daarvan door ons op de hoogte gebracht!

Intakes

Alle (geplande) huisbezoeken komen te vervallen en worden vervangen door een telefonische intake. De gemaakte afspraak blijft dus staan, alleen zal er telefonisch contact worden opgenomen door jouw conZulent. Heb je hier vragen over? Dan kun je deze stellen bij je conZulent.

Kraamvisite

Vanuit de brancheorganisatie is het besluit genomen dat er geen kraamvisite mag komen wanneer er een kraamzus aan het werk is. Dit geldt voor alle soorten visite! Dit is om onze kraamzussen te beschermen en ze zo goed mogelijk hun belangrijke werk te laten doen. Buiten de zorguren kan er bezoek langskomen, maar we raden wel aan hier bewust mee om te gaan. Gezondheid gaat nu voor alles. 

Een groot deel van het werk van een kraamzus is preventief, juist nu is het erg belangrijk dat zij ongestoord haar werk kan doen. Door volwaardige zorg te leveren, kun jij als pas bevallen moeder optimaal herstellen. Echter begrijpen wij maar al te goed dat je graag je kindje wil laten zien aan je vrienden, familie en de rest van de buitenwereld. Jouw kleine wondertje, wat zul je trots zijn! Gelukkig kun je hiervoor ook andere manieren gebruiken zoals Skype, videobellen of een raambezoek in plaats van een kraambezoek. We moeten creatief zijn 🙂

(k)Raambezoek

Dit mooie concept is inmiddels landelijk bekend. Veel cliënten van KraamZus willen deze creatieve vorm van visite ontvangen tijdens hun kraamweek. KraamZus denkt graag met je mee en uiteraard is dit mogelijk. Wel zijn er een aantal regels die wij hanteren bij raamvisite om jou, je kindje en onze kraamverzorgende zo goed mogelijk te beschermen.

  • Raamvisite is meer dan welkom. Wat fijn dat dierbaren je kindje komen bewonderen! Echter gaat de kraamverzorgende niet naar buiten om het bezoek te voorzien van iets lekkers. Dit heeft te maken met de hygiëne en andere voorzorgsmaatregelen die genomen worden om de veiligheid voor iedereen te kunnen garanderen. Zij blijft ten alle tijden binnen bij het gezin.
  • De raamvisite mag niet bestaan uit meer dan 3 personen. Deze personen moeten minimaal 1,5 meter afstand bewaren. Dit heeft te maken met het samenscholingsverbod dat is genomen vanuit de overheid.

Wij vertrouwen erop dat bovenstaande maatregelen begrepen worden, zodat onze kraamverzorgenden de beste zorg kunnen leveren. Ook in deze tijd.

Leerlingen

KraamZus is een erkend leerbedrijf en we leiden dan ook veel nieuw collega’s op. Om de kans op besmetting te reduceren, hebben wij besloten om voorlopig geen leerling met een kraamzus mee te sturen naar onze gezinnen.

24/7 hulp via de app

Heb jij onze KraamZus-app al gedownload? Nog niet? Dan wordt het de hoogste tijd, want hier vind je alle informatie die je nodig hebt als kersverse ouders! Tevens staan hier de instructievideo’s van kraamzus Liesbeth. Zij staat 24/7 voor je klaar met advies over bijvoorbeeld kolven met de hand, verschonen en het bedje opmaken. Superhandig en informatief! De app is te downloaden in de Google Play of App store.

 

Heb je nog vragen of onzekerheden waar je het graag met ons over wilt hebben? Dat kan! Mail ons naar info@kraamzus.nl, er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Neem buiten bovenstaande maatregelen vanuit de kraamzorg ook de maatregelen vanuit het RIVM in acht. Ze zijn er niet voor niets!

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Houd minimaal anderhalve meter afstand van de personen die buiten je gezin om langskomen

Meer informatie vind je via: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Wil je meer specifieke informatie wat het coronavirus voor jou als zwangere betekent? Bekijk dan hier de Q&A vanuit de brancheorganisatie Bo Geboortezorg.

Houd onze site en Facebook pagina goed in de gaten. Hier word je geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen.