Zwangerschap, bevalling en kraamtijd

Zwangerschap

De zwangerschapstest is het tastbare bewijs: ze is zwanger! Terwijl er in het lichaam van je partner van alles verandert, kun jij haar mentaal ondersteunen en je informeren over babyzaken. Wil je het grote nieuws direct vertellen? Of wacht je tot de eerste echo van de verloskundige? Als je ‘het’ grote nieuws nog even geheim houdt, heb je alle tijd om samen aan het idee te wennen dat jullie trotse ouders worden.

Die negen maanden lijken lang. Maar: ze vliegen voorbij met bezoekjes aan de verloskundige, regelen van kraamzorg, spullen aanschaffen voor de komst van jullie baby…  Een CurZus  kan haar, maar ook jou, voorbereiden op de bevalling en kraamtijd. Alles draait om de komst van jullie kind.

Bevalling

Voor de meeste vrouwen is de bevalling geen pretje. Maar onderschat niet wat een bevalling met een aanstaande vader kan doen. Het is geen schande om je emoties te tonen, of de kamer uit te gaan omdat je niet lekker wordt. Tijdens de bevalling kun je haar ondersteunen door bijvoorbeeld met massages haar pijn te verlichten of haar te helpen met de ademhaling. Voor extra ondersteuning kan de kraamverzorgende ook in een vroeg stadium van de bevalling komen. Dit heet een VIP-oproep (Vroeg Inzetbare Partusassistentie). Bespreek dit eens met jullie verloskundige.

Kraamtijd

Jullie krijgen één kraamverzorgende tijdens de bevalling en de kraamtijd. Ze zorgt voor de baby en je partner, maar ook voor andere gezinsleden en het huishouden. Jullie kraamzus zal je ruimschoots voorzien van adviezen en tips over verzorging en voeding van jullie baby. Na afloop van de kraamtijd kunnen jullie dan vol vertrouwen de verzorging van je kindje zelf voortzetten.