5x kraamvisite no-go

Kraamvisite. Superleuk al die enthousiaste mensen die niet kunnen wachten om je kleintje te bewonderen. Ik vond het echt heel gezellig en had het voor geen goud willen missen. Toch zijn er een aantal basisprincipes die ik graag nog even met jullie deel. Want hoeveel wil-je-teentjes-komen-tellen-graag-even-bellen-versjes je ook op je geboortekaartje zet, je hebt ze er altijd bij… Bij deze mijn 5 persoonlijke kraamvisite no-go’s en tips voor de kersverse ouders.

Onverwacht visite
Met mijn kolf nog onder mijn oksel, in mijn zuur ruikende slaapshirt, make-uploos en coupe vogelnest zit ik aan de keukentafel als binnen een week na de geboorte een van mijn liefste collega’s onaangekondigd binnenkomt. ‘Goedemorrrgen! We dachten, we proberen het gewoon even!’, klinkt het opgewekt in de keuken. Lief hoor. Heel goed bedoeld. Superspontaan. Maar niet meer doen oké?

Vroege vogels
Ik ben een laatkomer. Heel irritant, I know. Voor al die mensen die ik al eens heb laten wachten (en dat zijn er veel), ik geef jullie hierbij dé troef om me terug te pakken. Kom te vroeg. Echt. Daar raak je me mee. Ik doe namelijk alles op het laatste moment. En dan telt in mijn planning iedere seconde. Terwijl ik net mijn handdoek om me heensla, komen mijn oom en tante binnen. Snel schiet ik wat kleding aan. Ik kijk op de klok: het is half 11. ‘We hadden toch om 11 uur afgesproken?’, vraag ik onschuldig. ‘Ja, 11 uur antwoordt mijn oom stoïcijns. Hm, dan maar zonder make-up en met natte haren aan de koffie. Ik mag blij zijn dat ik überhaupt gedoucht ben!

Plakkers
Van die mensen die lekker lang blijven plakken. Alsof je niet meer te doen hebt als je net een baby hebt gekregen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me hier zelf ook wel schuldig aan kan maken en niet altijd even duidelijk ben naar de visite toe. Ik vind het namelijk al snel gezellig. Maar dat gezicht van Wim op het moment dat onze ogen op standje slaap hangen en ik de visite tóch nog een drankje aanbied… Sorry schat. Je hebt gelijk. Had ik niet moeten doen.

Natte hond
Zo’n vrolijk kwispelende, natte hond die zich even lekker uitschudt naast jouw smetteloze box, cowboy spelende kinderen die overal op en aanzitten met hun plakkerige handjes… Need I say more?

Koortslip
Dat gevoel van verantwoordelijkheid en onvoorwaardelijke bescherming dat je overvalt zodra je je bloedeigen baby in je armen hebt is onbeschrijfelijk. Zo mooi maar soms ook beangstigend. Want stel je voor dat er iets met hem of haar gebeurt? Dat wil je te allen tijde voorkomen. Dus visite met griep, ondefinieerbare uitslag of een koortslip: ander keertje graag! Een koortslip kan heel gevaarlijk zijn voor je baby, onze kraamverzorgster was daarom heel duidelijk: visite met een koortslip laten we buiten staan!

Tips
De beste tip die wij kregen was die van maximaal twee dagdelen visite. Je hebt een ochtend, middag en een avond. Laat minimaal een van de dagdelen vrij. Eigenwijs als ik was, negeerde ik die tip natuurlijk een keer. Resultaat: ik was gesloopt. Een andere om te onthouden is: wees eerlijk. Heb je een rommeldag, zo’n dag waarop alles tegenzit? Bel de visite gerust af. Het is uiteindelijk beter voor iedereen als je hoofd er wel naar staat. En dan de allerlaatste, wat mij betreft GOUDEN tip: zorg voor bewuste qualitytime met je gezin. Zo gingen wij in een van de laatste weken van mijn zwangerschapsverlof op vakantie naar Griekenland. Even een moment van bezinning met zijn drieën voordat het werkleven weer begon. Heerlijk!

Maar zoals ik al schreef, ik had de kraamvisite voor geen goud willen missen. De persoonlijke aandacht en mooie gesprekken. Een andere optie is een kraamfeest. Of meerdere kleine kraamfeestmomenten waarbij specifieke groepen familie, vrienden of collega’s tegelijk langskomen. Alle opties hebben zo hun voor- en nadelen, het is maar net waar je van houdt. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen! Zijn onze no-go’s herkenbaar? Welke kan jij toevoegen aan dit lijstje? Laat een reactie achter!

Liefs Claartje

Over Claartje

Net zo avontuurlijk als mijn eerste bevalling was, is mijn leven. Zo trokken we - vriendlief Wim en dochter Keet (1,5) - tijdens mijn tweede zwangerschap 4 weken rond in Japan. Ik blog over mijn reizen op www.claarwasdaar.nl en werk als politieagente in Amsterdam. Thuis in Noord-Holland kom ik bij in ons sprookjeshuisje midden in het bos omringd door geiten, kippen, konijnen en poes Bloem. Gezien mijn grote liefde voor schrijven, vind ik het supertof om voor KraamZus te bloggen en andere prille mama’s en mama’s to be op de hoogte te houden van mijn avonturen en onzekerheden. Want ondanks mijn dappere voorkomen, maak ook ik me vaak genoeg zorgen of verwonder ik me over kleine dingen.

Alle blogs van Claartje →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Kaylee op zegt:

    Nog een puntje !

    Van die visite die zonder te vragen je pas geboren kindje uit je armen rukt… vreselijk, vast houden natuurlijk! Maar moeder geeft t vanzelf wel aan of vraaag het!

  2. Anoniempje op zegt:

    Of van die mensen die dan hun eigen ( slecht opgevoede) kind meenemen, die vervolgens de pasgeboren baby gaan bekogelen met knuffels 🙂

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *