Voeding tijdens zwangerschap 

Zoals je vast weet is gezond eten altijd belangrijk, zwanger of niet. Door gevarieerd en voedzaam te eten vul je niet, maar voed jij je lichaam met de voedingsstoffen die het nodig heeft. Bij een zwangerschap ben je naast je eigen lichaam verantwoordelijk voor het wezentje in je buik. Eten voor twee is echt niet nodig, maar het kan geen kwaad om extra te letten op datgene wat je eet en drinkt. Graag geven we je wat tips en kennis mee, zodat je weet wat gezond is en wat minder.  

Alvast wat belangrijke zaken om niet te vergeten: bij het bakken van vlees en vis moet het door en door gaar zijn en let op voor kruisbesmetting! Houd je keukengerei goed gescheiden en was rauwe groente goed, zodat je bacteriën de baas blijft.  

En ook alvast complimenten dat je zo oplet op wat je eet, maar heb je er ook al aan gedacht om op tijd kraamzorg te regelen? Bij KraamZus vind je bijvoorbeeld één op één kraamzorg en natuurlijke kraamzorg. Erg fijn voor jou én je gezin. Nu over naar de orde van de dag: voeding tijdens je zwangerschap. 

Zuivel 

Wij Nederlanders staan bekend als echte kaaskoppen. Ook gek van kaas? Gelukkig kun je dit tijdens je zwangerschap blijven eten. In Nederland kun je alle kaassoorten eten, zolang er maar geen ‘au lait cru’ op de verpakking staat.  

Dan is de kaas bereid met ongepasteuriseerde rauwe melk en is de kans op de Listeria Bacterie aanwezig. Denk hierbij aan schimmelkazen, buitenlandse kazen en vergeet ook niet de brie of mozzarella te checken. Kaas van de boer kan ook deze bacterie bevatten. Kaas = zuivel = goed voor de ontwikkeling van tanden en botten. Als kind zijnde hoorde je vroeger al vaak dat je goed je melk moest drinken, want hier werd je groot en sterk van. Tegenwoordig zijn hier meerdere waarheden over te vinden, maar feit is dat de bouwstof calcium goed is voor je – zwanger of niet. Wanneer we dit doortrekken naar zuivel zit je met twee à drie plakken kaas en glazen melk per dag goed. Kies dan liever wel voor de magere variant. Hier zitten minder of zelfs geen verzadigd vet in en in verhouding meer eiwit. Bonus! 

Vis

Tijdens je zwangerschap wordt aangeraden om regelmatig (vette) vis te eten, maar je ziet ‘m al aankomen: niet elke vissoort is geschikt en alles met mate – lees: maximaal 2 x per week. Ook hier kun je de Listeria Bacterie tegenkomen in rauwe vis, rauwe schaal- en schelpdieren en gerookte vis. Een ander risico is dat vis soms te lang bewaard wordt. Daarom kun je vacuümverpakte vis ook beter vermijden. Verse vis en vis uit blik kun je rustig eten, net zoals haring. Want deze valt niet in de categorie rauwe vis. Om (bijna) af te sluiten nog een rijtje met vissoorten die dioxines en zware metalen bevatten, hier kun je dan beter ook niet teveel van nuttigen:

  • zwaardvis
  • tonijn (tonijn uit blik van jongere vissen mag wel)
  • snoekbaars
  • haai
  • koningsmakreel
  • paling uit de Nederlandse rivieren

Als allerlaatste een voordeel: vitamine D haal je ook uit het eten van vette vis.

Vlees

Tijdens je zwangerschap kun je bepaalde vleessoorten beter niet eten. Ze kunnen ziekteverwekkers bevatten die slecht zijn voor je ongeboren kind. Voorbeelden hiervan zijn rauw vlees zoals tartaar en carpaccio, maar ook chorizo, filet americain, rauwe ham, ossenworst, rosbief, salami. Lever is een gevalletje apart. Hierin zit veel vitamine A wat ook schadelijke gevolgen kan hebben. Beperkt deze inname dan ook tot hooguit één keer per dag.

Spice it up

Bij het koken of overige bereiding van eten en drinken gebruik je vaak kruiden. Het gebruik van niet alle kruiden wordt aangeraden tijdens je zwangerschap en sommige zijn zelfs schadelijk, zoals absint-alsem, anijs, aloë, boerenwormkruid, dong, efedra, hoefblad, kava kava, komkommerkruid, sassafras, smeerwortel, quai en venkel. Het gebruik van basilicum, dragon, fenegriek, kaneel, niegelle, meidoorn, moederkruid, sali, senna en venkel kun je beter beperken in gebruik. 

Melk en suiker graag 

Cafeïne kick – yes please! Maar uiteraard wel met mate tijdens je zwangerschap. Beperkt het tot één kopje koffie per dag of probeer eens cafeïnevrije koffie.

Roken en alcohol 

De gevaren van roken en alcohol zijn algemeen bekend tijdens je zwangerschap. Deze twee zijn dan ook zeer schadelijk voor je baby. Meer info hierover kun je vinden in de artikelen roken tijdens je zwangerschap en alcohol tijdens je zwangerschap. 

Vegetarisch 

Wanneer je geen vlees of vis eet, weet je vaak uit welke voedingsmiddelen je de juiste en benodigde stoffen binnenkrijgt. Belangrijk hierbij is vitamine B en ijzer. Deze zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren, zuivel en vleesvervangers. 

Handige weetjes

Tot slot nog drie handige weetjes & tips:

  • Veel water drinken – veel zwangere vrouwen houden vocht vast. En door juist voldoende te drinken, kan je lichaam sneller zijn vocht kwijt.
  • Kook vooruit – zo kun je maaltijden invriezen en heb je altijd een gezonde en lekkere optie achter de hand.
  • Eet gevarieerd – wissel smaken af, zodat je baby in de buik al went aan het voedsel dat jij eet.