Dunstan Babytaal

Wat hoor ik nou?

Veel ouders vinden het moeilijk te herkennen wat hun pasgeboren baby nodig heeft. Dit is natuurlijk heel logisch, want jullie moeten nog aan elkaar wennen. Zeker wanneer dit jullie eerste kindje is,is alles nieuw en spannend en is het één grote ontdekkingsreis. Wij snappen heel goed dat je graag wilt weten waarom je baby huilt. Zodat je weet wat de behoefte is en dan kunnen jullie met de juiste oplossing komen. De kraamverzorgenden van KraamZus helpen je hiermee graag op weg tijdens de kraamtijd.  

Bijna al onze kraamverzorgenden zijn bekend met Dunstan Babytaal. Zo kunnen ze jullie ondersteunen en wegwijs maken in deze taal die baby’s spreken. Samen luisteren jullie naar wat je baby aangeeft, zodat je na de kraamweek de signalen zelf kunt opvangen en ernaar kunt handelen.  

De oorsprong 

Dunstan Babytaal is nog een relatief jonge vorm van communicatie met je baby. In 2006 werd de ontdekking wereldkundig gemaakt tijdens een Oprah Winfrey Show. Sindsdien wordt de methode in veel landen gehanteerd en ingezet bij jonge ouders. Dat is het mooie van deze taal. Waar de baby ook wordt geboren, elke baby spreekt dezelfde universele taal.  

Priscilla Dunstan is de grondlegger van deze methode. Ze bezit sinds jongs af aan een fotografisch geheugen voor geluid. Door haar moederinstinct en haar gevoel voor geluid ontdekte zij een patroon in de huiltjes bij haar zoon en hiervan hield zij een dagboek bij. Na een tijdje kon zij duidelijke patronen herkennen en aangeven hoe verschillende huiltjes een andere behoefte aangaven. Na haar ontdekking zijn er verschillende onderzoeken gestart. Na negen jaar leidde dit uiteindelijk tot drie onafhankelijke internationale onderzoeken. Deze bevestigde alle drie het bestaan van de universele babytaal – Dunstan Babytaal. 

Hoe werkt Dunstan Babytaal? 

Iedere pasgeboren baby communiceert met vijf specifieke geluiden die elk een eigen betekenis hebben: honger, moe, boertje, buikkramp of ongemak. Baby’s gebruiken deze geluiden en gebaren om hun basisbehoeften te uiten. Ze zijn niet willekeurig en worden veroorzaakt doordat hun lichaam reageert op een fysieke behoefte. De uitingen of taal vormen de basis van Dunstan Babytaal.  

De babytaal is in niets te vergelijken met de taal die de ouders spreken, want het is niet aangeleerd. Wanneer je deze geluiden van je baby op de juiste manier interpreteert, kan dit voor veel meer rust en vertrouwen zorgen binnen je kersverse gezin. Hieronder vind je de voordelen voor jouw gezin:  

  • Minder huilen. Als je weet waarom je kindje huilt, kun je direct voor een oplossing zorgen voor het ongemak. Je kindje hoeft niet verder te huilen of overstuur te raken.  
  • Betere voedingen. Je kindje zal beter aan de borst willen drinken, wanneer je gaat voeden als je kindje écht honger heeft.  
  • Meer slaap. Het kan heel goed voorkomen dat je kindje ’s nachts wakker wordt en begint te huilen. Wanneer jij weet waar op dat moment de behoefte ligt, kun jij hierop inspelen. Je baby is sneller gerustgesteld en slaapt weer sneller in 
  • Minder stress. Als jij de taal van je baby een beetje onder de knie hebt, weet je precies wanneer je wat moet doen. Dit kan veel druk en stress wegnemen die je kunt voelen in de eerste fase van het ouderschap. Niet alleen voor je baby, maar ook voor jou geeft dit rust en vertrouwen.  
  • Ook voor partners. Ook als partner kun jij de geluiden van je kindje herkennen. Vanaf dag één kun jij een gelijkwaardige band opbouwen met je kindje. Wanneer er borstvoeding wordt gegeven, is het moeilijk voor de partner om dit op te vangen. Gelukkig blijven er nog vier andere geluiden over, waar hij of zij perfect kan inspringen. 

In ons zorgplan vind je de basisgeluiden waarmee je baby communiceert. De woorden die bij deze taal horen, worden omschreven. Daarnaast vind je de gebaren die hieraan gelinkt kunnen worden en de manier waarop geluiden gemaakt worden. Op die manier kun jij je de babytaal eigen maken en begrijpen wat je baby aangeeft.  

Voorbeeld 

Je baby kan vanwege verschillende oorzaken wakker worden en beginnen te huilen. Heeft hij of zij honger dan zal, voordat je baby echt gaat huilen, het geluidje ‘neh‘ te horen zijn. ‘Neh‘ komt voort uit de zuigreflex. Als je baby het geluid ‘neh‘ maakt, dan weet je dat het tijd is om te voeden. Maakt je baby het geluid ‘eh’ dan zit er een boertje dwars. Als je op dat moment gaat voeden, blijft er lucht in het maagje zitten en wordt het ongemak alleen maar groter.  

Zoals aangegeven zul jij van jouw kraamverzorgende de basics meekrijgen in de Dunstan Babytaal. Op die manier zul jij jouw baby beter begrijpen en kun je met rust en vertrouwen na de kraamweek samen verder. Kijk op www.babytaal.nl als jij meer wilt weten over baby dunstan taal.