Nieuwjaarsduik

Baby Sven deed een heuse nieuwjaarsduik op 1 januari 2019 🐳! Het hartverwarmende team bestaande uit kraamzus Ingrid en papa Niels stond klaar met voorverwarmde handdoeken, heuse Unoxmutsen en echte erwtensoep 😁

Dank jullie wel voor deze prachtige foto en een spetterend 2019 gewenst! 😘


We krijgen er een zusje bij!

Als je liefde deelt wordt het altijd meer! Als organisatie zijn we daarom blij om je te kunnen vertellen dat we uitbreiding verwachten! Het is een zusje en ze heet LiemersCare. KraamZus Zuid-Gelderland en Kraamzorg LiemersCare gaan samen verder onder de naam Kraamzorg LiemersCare. KraamZus blijft gewoon KraamZus en LiemersCare blijft LiemersCare, maar aan de achterzijde worden enkele praktische zaken samengevoegd.

Heb je je al ingeschreven bij KraamZus en woon je in Zuid-Gelderland? Dan is de kans groot dat er alsnog een kraamzus bij je thuis komt, want al onze kraamzussen in de regio Gelderland komen in dienst bij Kraamzorg LiemersCare. Meer weten? Lees verder

Net zoals bij een gezinsuitbreiding is er tijd nodig om elkaar te leren kennen en samen verder te gaan in het nieuwe ritme. De komende tijd worden alle huisstijlmiddelen van LiemersCare dus omgetoverd en voorzien van het roze logo zoals je dat in dit bericht ziet!

 


Gecontracteerde zorgverzekeraars 2019

Informatie over de kosten van kraamzorg

Wij hebben voor 2019 met alle zorgverzekeraars een contract gesloten. Sommige (zorg)verzekeraars willen graag dat je je via hen aanmeldt voor kraamzorg. Je kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering of informeer bij je zorgverzekeraar.

Lees verder


Een spontane drieling

Dit zijn de dametjes Jasmijn, Daphne en Fleur met hun kraamzus Simone! Na twee maanden in het ziekenhuis mochten ze met papa en mama mee naar huis en was daar Simone voor de couveuse nazorg. ‘Heel fijn om ook bij thuiskomst nog hulp te hebben’ vertelt moeder Simone (die dus ook Simone heet :-)). ‘Vooral met badderen en voeden is het even zoeken naar een ritme’ vertelt ze. ‘Op de foto zie je de ‘nachtopstelling’. Overdag is het natuurlijk fijn om ze zelf te voeden, maar ’s nachts is dit wel zo praktisch. Ze liggen dan in de box, zodat ze niet weg kunnen rollen.’

Geen twee maar drie hartjes
De drieling werd geboren op 22 juni na een zwangerschap van 31 weken en 5 dagen. Jasmijn en Fleur zijn zelfs een eeneiige tweeling en lijken sprekend op elkaar. Moeder Simone: ‘Op de eerste echo waren twee hartjes te zien, toen waren we wel heel verrast. Toen bij de tweede echo bleek dat het een drieling is, was de schok minder groot en dachten we: ‘nog één extra is ook welkom’. Intussen zijn we helemaal gewend en kunnen we de meisjes uit elkaar houden. Ze kunnen elkaars kleertjes dragen, en verder hebben ze een eigen slaapzakje en eigen bedje. Volgende week is de vuurdoop: dan gaat mijn man weer aan het werk. Gelukkig heb ik wat extra hulp, dus ik heb er alle vertrouwen in!’


Zomerkriebels; de babybenodigdheden

 

Ben jij de zomer goed begonnen of kwam je erachter dat er toch nog wel wat ontbrak in je babyarsenaal? Lees hieronder wat echt niet mag missen in je collectie en haal de beste zomerspulletjes in huis voor je kleintje.

Houd de babykamer koel en muggenvrij
In de zomerperiode kan het erg warm worden, dit betekent vaak benauwde babykamertjes. Je deuren en ramen dan maar wagenwijd opengooien? Maar je wilt natuurlijk niet dat je kindje op de tocht staat. Ventileer de babykamer goed wanneer je kindje zich er niet bevindt, houd de zon buiten door goede zonnewering en kleed je kindje luchtig wanneer deze gaat slapen.
Ook muggen komen in deze tijd van het jaar weer tevoorschijn. Houd je het raam op de babykamer toch op een kiertje, dan verwelkom je de vervelende vliegers in je huis. Een simpele hor voor de ramen houdt muggen buiten de deur.. ehh raam bedoelen we.

Tijdens de zonnige wandeling
Met dit heerlijke weer mag je er samen weer op uit voor een zonnige wandeling. Draagdoek, buggy of kinderwagen? Bescherm je kindje in alle gevallen tegen de zon! Naast zonnehoedjes, luchtige kleding, zonnebrandcrème en parasols is een beschermdoek over je kinderwagen, buggy of autostoel een aanrader. Ideaal als je kleintje een dutje wilt doen in de koelte van de schaduw. Maar… let op lieve ouders: gebruik je een willekeurige doek dan kan dit de frisse luchtstroom belemmeren en de temperatuur met wel 10°C laten stijgen. Kies dus altijd voor een goed geteste oplossing! Een goede beschermdoek biedt schaduw en ventileert voldoende. Wandelen of op een terrasje wat drinken terwijl je kindje in dromenland ligt? Het kan! Verlies je kindje echter nooit uit het oog. Lees verder


Stop Noord-Brabant

Iedereen een fijne kraamtijd geven, dat is wat wij het liefste zouden doen. Echter hebben we onvoldoende kraamverzorgenden in de regio Noord-Brabant om de aanstaande ouders de kraamzorg te geven die zij wensen. Als organisatie hebben we daarom besloten om een deel van de kraamzorgaanvragen in de regio Noord-Brabant terug te geven aan de zorgverzekeraar. Samen met andere kraamzorgorganisaties die werkzaam zijn in Noord-Brabant zorgen zij ervoor dat deze cliënten zorg krijgen van een collega-organisatie.

Per 1 januari 2019 trekken we ons helemaal terug uit Noord-Brabant. Uiteraard is dit niet de werkwijze die we voor ogen hebben, echter zien we op dit moment geen andere mogelijkheid dan deze. De (aanstaande) ouders die dit betreft zijn intussen geïnformeerd, evenals de verloskundigen. Voor vragen naar aanleiding van dit bericht kun je rechtstreeks contact met ons opnemen via tel. 088 41 00 712.


Bevallen in de auto

 

Elke bevalling is er een om nooit te vergeten! Maar bevallen langs de snelweg is wel heel bijzonder. Het overkwam Shadira. Op 7 juli werd zoon Jeremiah geboren op weg naar het ziekenhuis in Den Helder. Ze vertelt: ‘Ik had de hele dag al onregelmatige weeën. ’s Avonds belden we de verloskundige, en die constateerde 4 cm ontsluiting. Tijd om naar het ziekenhuis te gaan! In de auto ging het wel heel snel. Toen we wegreden braken de vliezen en belden we opnieuw de verloskundige. Zij reed voor ons uit naar het ziekenhuis. Gelukkig kon ze snel omdraaien en was ze in no time bij ons. Mijn vriend zette de auto langs de weg. De verloskundige hielp me de weeën wegpuffen. Maar er was geen houden meer aan… met mijn benen op het dashboard kwam onze Jeremiah al ter wereld! Zijn trotse zus –die we onderweg nog naar de oppas zouden brengen-  kon haar broertje direct bewonderen! Daarna zijn we doorgereden naar het ziekenhuis voor controle. Eenmaal thuis kwam kraamzus Laura. We genieten van haar goede zorgen en komen een beetje van deze achtbaan vol emoties.’


Nieuwe inschrijfactie!

Als je je nu inschrijft voor kraamzorg bij KraamZus krijg je deze supermooie Koeka swaddle cadeau! Je moet dan wel uitgerekend zijn op of ná 1 oktober. De swaddle is een musthave voor jouw pasgeboren kindje. En door zijn grootte is de doek heerlijk om je kindje in te wikkelen.


Oh wat lief: we hebben een winnaar!

Geduld wordt beloond 🙂 In de digitale nieuwsbrief kon je meedoen aan de winactie van Oh-Lief! Een nieuw merk op het gebied van biologische babyverzorging. De inzendingen stroomden binnen… en we hebben een winnaar gekozen. In dit filmpje zie je wie haar kleintje binnenkort kan verwennen met deze heerlijke producten:

Lees verder


Je bent wat je moeder eet

🍓🍏🍇 JE BENT WAT JE MOEDER EET 🍉🍌

Hoe gezonder je als zwangere eet, hoe meer voedingsstoffen er naar de organen van je baby gaan. De eerste 1000 dagen van je baby – vanaf de bevruchting tot zijn 2de verjaardag – zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling en gezondheid. Leef dus vanaf dag één van je zwangerschap zo gezond mogelijk. Want vanaf die dag legt je kindje de basis voor een goede gezondheid op latere leeftijd.

 

Een goede basis

Hoogleraar Tessa Roseboom van de Universiteit van Amsterdam schreef er het boek ‘De eerste 1000 dagen’ over. Als zwangere krijg je bijvoorbeeld vaak te horen wat je vooral niet moet eten: ‘Geen rauw vlees! Pas op met die kaasjes!’. Tessa Roseboom: “De focus zou juist veel meer moeten liggen op wat je wél eet. Je kind wordt letterlijk samengesteld uit de bouwstenen die jij met je voeding binnenkrijgt. In de eerste twaalf weken van de zwangerschap worden met die bouwstenen al meteen alle organen van je kind aangelegd. Het is dus echt zaak om vanaf dag één van je zwangerschap zo gezond mogelijk te leven.”

Lees verderUpdate vacatures

 

Dat we kraamzussen-in-opleiding zoeken en tegelijk een baangarantie aanbieden hebben we geweten! Sinds we de vacature live geplaatst hebben loopt onze mailbox bijna over 🙂 en daar zijn we blij mee, want extra kraamzussen kunnen we goed gebruiken! Echter hebben we nu voldoende belangstelling voor het traject in de regio’s Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland. In Noord-Limburg, Zuid-Gelderland en Noord-Brabant kunnen we nog steeds kraamzussen in spe gebruiken! Voor deze regio’s geldt dus: solliciteren kan nog steeds 🙂 De opleiding start in mei/juni 2018.

Aanmelden kan via de sollicitatie button, meer info over de vacature vind je hier


Ervaringsverhaal borstvoeding

Sommige verhalen zijn zo mooi, die wil je gewoon delen! Onderstaande borstvoedingservaring is er zo eentje. Lees dus snel verder over de twee baby’s Jinte en Jildou. Geen zusjes, maar wel de melk van één moeder!

Jinte en Jildou worden 23 uur en 57 minuten na elkaar geboren. Hun mama’s Sanne en Astrid willen graag borstvoeding geven en maken dan ook een goede start. Omdat Astrid een niertransplantatie heeft ondergaan, slikt ze bloeddrukmedicatie. Helaas wordt dochter Jildou suf van de medicatie, daarom besluit Astrid te stoppen met de borstvoeding en op zoek te gaan naar donor moedermelk.  Lees verder


Ken jij de fijne babyverzorging van Oh-lief al?

 

Oh-lief is 100% natuurlijke en biologische babyverzorging (SOIL gecertificeerd) en is volledig vrij van parfum. Ze hebben alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse verzorging van je baby! De ‘Bum balm’ voor de billetjes, ‘Baby wax’ voor het lijfje, schrale wangetjes of uitslag. ‘Insect balm’ tegen muggen (ideaal!). Deze balms bevatten geen conserveringsmiddelen, je kunt ze zelfs eten! De 100% natuurlijke shampoo is ook ideaal als douchegel en badschuim en prikt niet in de oogjes. De Oh-lief Aqueous cream is vaak favoriet. Deze crème beschermt het tere babyhuidje tegen uitdrogen door het water en hydrateert de huid na het badje. Kortom, een superfijn multi functioneel product! Lees verder


Babybadderpret

Spetteren, plonzen, bubbels… je baby badderen is niet alleen een rustgevende ervaring voor je kindje, maar bovendien ontzettend leuk. Vanaf ongeveer de tweede of derde dag dat je kindje ter wereld is gekomen is het tijd voor een eerste badje. Heb jij alle badderpretbenodigheden al in huis? Shoppen doe je zo!

Badje versus emmer

Als je gaat shoppen voor een babybadje kom je twee soorten badjes tegen. Je kunt kiezen voor het langwerpige ligbadje of een emmervormige zitbadje (denk aan de Tummy Tub). Lees verderKinderwagen of buggy? Wat kies jij?

Een goede kinderwagen of buggy is onmisbaar als je er met je baby /kind erop uit gaat. Waar let je op bij de aanschaf? Wat is het verschil tussen een (combi) kinder-/wandelwagen en een buggy?

Kinderwagen
De meeste wagens van nu zijn combiwagens: kinderwagens- en wandelwagens ineen. Kinderwagens hebben alleen een platte reiswieg. Op het onderstel van een combiwagen kun je een reiswieg plaatsen en later een wandelwagenzitje. Sommige combiwagens kunnen ook worden gebruikt voor je (baby)autostoeltje. Lees verder


No more cutting

 

Waarschijnlijk niet het meest besproken onderwerp met vriendinnen. Ze zijn er in alle soorten en maten. De een is er trots op, en de ander voelt zich er onzeker over. In elk geval is elke vagina uniek en bezit elke vagina een unieke schoonheid. Het project ‘No more cutting’ van papierkunstenaars Mandy Smith en Oksana Valentis maakt duidelijk hoe verschillend vagina’s kunnen zijn. Lees verder


Populairste namen 2017

Lijstjes, daar zijn we gek op 🙂 De Sociale Verzekeringsbank (VSB) presenteerde de meest populaire kindernamen van 2017. Noah en Emma staan op nummer 1. Deze namen werden respectievelijk 635 keer en 755 keer gegeven. Op de tweede plek volgt Tess. Die naam is 734 keer gegeven in 2017. Bij de jongens zit er maar een klein verschil tussen nummer 1 en nummer 2; Sem, die op de tweede plaats staat, is 631 keer gegeven. De lijstjes per provincie zijn ook inzichtelijk, meer info over namen vind je op hun site. Doordat de SVB de kinderbijslag uitbetaalt, kunnen zij precies zien welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen.

 


Vergoeding zorgverzekeraars 2018

Het nieuwe jaar komt alweer in zicht! Vaak ook het moment om even naar je zorgverzekering te kijken. Voor 2018 heeft KraamZus keuzes moeten maken in het contracteren van zorgverzekeraars. De reden hiervoor is dat niet alle zorgverzekeraars -ondanks dat de kraamorganisaties wel voldoen aan alle gestelde kwaliteitseisen- kraamzorg voor 100% willen contracteren. Voor 2018 betekent dit dat wij niet met alle zorgverzekeraars een contract gesloten hebben. Ons advies is daarom: kijk goed naar de voorwaarden van je zorgverzekering, en informeer bij je verloskundige met welke partijen zij een contract gesloten hebben.

Voor vragen specifiek over je zorgverzekering kun je rechtstreeks bellen met een van onze collega’s via tel. 088 41 00 712. NB: ben je verzekerd bij ONVZ? Neem dan sowieso even contact met ons op!

De door KraamZus gecontracteerde partijen voor 2018 zijn: