Populairste namen 2017

Lijstjes, daar zijn we gek op 🙂 De Sociale Verzekeringsbank (VSB) presenteerde de meest populaire kindernamen van 2017. Noah en Emma staan op nummer 1. Deze namen werden respectievelijk 635 keer en 755 keer gegeven. Op de tweede plek volgt Tess. Die naam is 734 keer gegeven in 2017. Bij de jongens zit er maar een klein verschil tussen nummer 1 en nummer 2; Sem, die op de tweede plaats staat, is 631 keer gegeven. De lijstjes per provincie zijn ook inzichtelijk, meer info over namen vind je op hun site. Doordat de SVB de kinderbijslag uitbetaalt, kunnen zij precies zien welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen.

 


Vergoeding zorgverzekeraars 2018

Het nieuwe jaar komt alweer in zicht! Vaak ook het moment om even naar je zorgverzekering te kijken. Voor 2018 heeft KraamZus keuzes moeten maken in het contracteren van zorgverzekeraars. De reden hiervoor is dat niet alle zorgverzekeraars -ondanks dat de kraamorganisaties wel voldoen aan alle gestelde kwaliteitseisen- kraamzorg voor 100% willen contracteren. Voor 2018 betekent dit dat wij niet met alle zorgverzekeraars een contract gesloten hebben. Ons advies is daarom: kijk goed naar de voorwaarden van je zorgverzekering, en informeer bij je verloskundige met welke partijen zij een contract gesloten hebben.

Voor vragen specifiek over je zorgverzekering kun je rechtstreeks bellen met een van onze collega’s via tel. 088 41 00 712.

De door KraamZus gecontracteerde partijen voor 2018 zijn:

 


HKZ weer behaald!

Hoeraaa! KraamZus heeft de opvolgaudit van de HKZ weer behaald! HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het certificaat heeftHKZ Gecertificeerd
betrekking op heel KraamZus. Het HKZ-certificaat toont aan dat KraamZus de kraamzorg uitvoert volgens de kwaliteitsnormen van de sector. Voor ketenpartners en zorgverzekeraars maakt het certificaat duidelijk dat KraamZus goede professionele kraamzorg biedt, een gestroomlijnd primair proces heeft en werkt aan continue verbetering in alle processen. De externe auditor van KIWA heeft geconstateerd dat bij KraamZus de kwaliteit goed is geborgd. Het behaalde certificaat vormt voor KraamZus uiteraard geen einde aan de kwaliteitsverbeteringen; het vormt juist een stimulans om continu te blijven verbeteren. We delen graag een aantal quotes die wij terug kregen van de externe auditor:

‘Afgelopen jaar is het goed gegaan in de organisatie, de grootste uitdaging is het managen van de groei en dan wel het verkrijgen van goed opgeleide kraamverzorgenden.’

‘Kraamdossiers zijn uitstekend in orde, LIP wordt gevolgd’

‘De gezinnen krijgen via de mail een evaluatieformulier aangereikt, de kraamverzorgenden krijgen de formulieren eenmaal per kwartaal toegezonden.’


Oproep Zensy babywarmer

Vanavond is er in het tv programma Radar aandacht besteed aan de Zensy babywarmer. Er is een incident geweest waarbij de kruik is ontploft. Dat is aanleiding voor ons geweest om een waarschuwing te publiceren. Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) is er echter geen reden tot zorgen.

Heb jij ook problemen met de Zensy Babywarmer, laat het dan weten door het formulier op de website van Tros Radar in te vullen en stuur je klacht ook door naar NVWA:
https://radar.avrotros.nl/…/oproep…/oproep-zensy-babywarmer/

De bij KraamZus gekochte Zensy’s kunnen nog steeds retour worden gestuurd met aankoopbewijs (Celsiusweg 2, 8503 AC Joure). In dat geval krijg je het bedrag terug gestort.


Gebruikers van de Zensy kruik opgelet!

We hebben de melding gekregen dat er een Zensy-kruik is ontploft in een gezin. Gelukkig is daarbij geen lichamelijk letsel ontstaan. We zijn hier ontzettend van geschrokken en staan daarom niet langer achter het gebruik van deze elektrisch oplaadbare kruik. We adviseren dan ook om de Zensy niet langer te gebruiken.

Heb je een Zensy bij ons gekocht? Dan krijg je het aankoop bedrag geretourneerd. Stuur in dat geval de Zensy plus het aankoopbewijs naar KraamZus, Celsiusweg 2, 8503 AC Joure.

Voor dringende vragen kun je rechtstreeks contact opnemen met directeur Zus Berger: 06 – 40 71 01 48.


Gastblog: making of ZUS&zuigeling

 

Je krijgt ‘m tijdens de intake: ons borstvoedingsmagazine ZUS&zuigeling. Het maken ervan is een prachtig proces. We deden destijds een oproep welk gezin het leuk zou vinden om model te staan voor dit magazine. Janneke Brakels reageerde enthousiast en de fotoshoot werd gepland. Ze vertelt over de dag zelf en de eerste maanden als gezin:

The making of
‘Al zo’n twee weken na de bevalling van Stef werd ons nieuwe gezinnetje op de gevoelige plaat gezet voor het borstvoedingsmagazine van KraamZus. Zelfs voor een workaholic als ik was dit in ontzettend intensieve dag. En… je wilt er dan gelijk weer ‘leuk’ uitzien, wat natuurlijk helemaaaal niet lukt zoals jij dat wilt… Maar het was een waar feestje; beregezellig en het uiteindelijke resultaat is zo prachtig! (Ook fijn; een fotografe die snapt welke ribbeltjes en zwembandjes je liever niet terug ziet op de foto 😉

Powernap
Het huis werd volledig op z’n kop gezet; spullen verschoven, kopjes koffie gedronken, ons peutertje Noah kroop overal tussendoor (en vond al die aandacht geweldig!), er werd gekolfd, gelachen, gedacht en gezorgd. Na een aantal foto’s deed ik even een powernapje om vervolgens weer ietsje ‘frisser’ op de volgende foto’s te verschijnen en ook Stef deed tussendoor z’n oogjes even lekker dicht. Het ging allemaal zo gemoedelijk en vol begrip.

Lees verder


Interieur van de babykamer: de trends van nu!

 

Stoere inrichting, nieuwe kleuren, een frisse omgeving… ook de babykamer is een steeds belangrijker onderdeel van je interieur. Benieuwd naar wat er hip is qua meubels en aankleding van de babykamer? Wij hebben de trends van nu even voor je op een rijtje gezet!

Trend 1 – Retro

Een vintage vibe voor het kleine vlegelkamertje. Klassieke producten worden in een modern jasje gestoken! Combinaties van hout en metaal worden veel ingezet en (bruine) donkere kleuren voeren de boventoon. Voel jij iets voor de stalen, smalle pootjes uit de sixties (Bliss) – of een jaren ’30 visgraatmotief (Harper)?

Trend 2 – Scandinavisch

De winters zijn er niet alleen koud, maar bovendien lang en donker: Scandinavië. Lees verder


Borstvoeding & pijnbestrijding

De natuur heeft het prachtig geregeld: moedermelk bevat alle noodzakelijke voedings- en afweerstoffen die je baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Baby’s vinden het fijn om bij hun moeder aan de borst drinken. Voor jezelf is het ook gezond en fijn: borstvoeding geeft je rust, draagt bij een snel herstel van de bevalling en helpt je een sterke band met je baby te ontwikkelen. Niet voor niets gingen al veel vrouwen je voor met het geven van borstvoeding!

De eerste uren
Het eerste uur na de bevalling is een uitgelezen moment om een goede start te maken met de borstvoeding. Je baby is dan vaak klaarwakker en zal op zoek gaan naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Als je je baby de kans krijgt om binnen één uur na de bevalling aan je borst te drinken gaat het voeden later vaak ook veel gemakkelijker. Soms lukt het niet meteen of zijn er andere oorzaken waarom de baby niet direct aan de borst kan drinken. Lactatiekundige Lonneke Smits van Borstvoeding Horst legt uit: ‘Als er sprake is van pijnbestrijding bij de bevalling heeft dat invloed de borstvoeding. Niet direct op de aanmaak van moedermelk, wel op hoe de eerste uren van jou en je baby verlopen. Als je daar alert op bent kun je de natuur een handje helpen.’ Lees verder


Nieuw: draagwinkel in Leeuwarden

 

Wil jij je kindje graag dragen in een draagdoek of ergonomische drager? Goed nieuws! Op 23 oktober is in Leeuwarden de eerste draagwinkel in Friesland geopend! Susanne Jongejan, gecertificeerd draagconsulent bij ikdraagjeverder.nl, is altijd zelf in haar winkel aanwezig om je te voorzien van advies op maat. In de winkel vind je verschillende type draagdoeken, mei tai’s, ringslings en ergonomische dragers in diverse maten. Ook draagjassen, slingringen, beenwarmers en andere accessoires zijn aanwezig in de winkel.

Lees verder


‘Ik kijk er enorm naar uit om mijn eigen kindje op de wereld te zetten!’

Interview verloskundige Sasha van Driel


Zwanger zijn is altijd bijzonder, maar als verloskundige in verwachting zijn is natuurlijk extra leuk! Sasha van Driel, verloskundige bij vroedvrouwenpraktijk Pura Vida (Hoorn, Zwaag tot aan Enkhuizen), vertelt: ‘Heel bijzonder om de zwangerschap en straks de bevalling van de andere kant mee te maken. Ik ben nu 37,5 week zwanger. Het voelt waardevol om nu ook uit eigen ervaring te kunnen putten. Collega Petra Jakobs doet de controles en zal straks de bevalling begeleiden. Het geeft iets extra’s aan onze samenwerking. En voor haar prettig om dat vertrouwen te krijgen!’

Controles aan huis
‘Ik heb een eigen echo-ruimte aan huis waar vaak de intake en de eerste termijnecho gedaan worden. Daarnaast doen we de controles vooral aan huis van de zwangere’ zegt Sasha. ‘Dat heeft als voordelen dat we de partner vaker zien omdat we de controles ook einde van de middag of op een avond doen. Als je al kinderen hebt is het ook praktisch: Lees verder


Kraamzus worden?

 

Heb jij ook zo’n onvergetelijke kraamweek gehad en gun jij die ervaring ook aan andere (aanstaande) moeders? Dan is dit je kans: gooi het roer om en word kraamzus! Of ken je iemand die deze rol op het lijf geschreven is? Lees dan snel verder!

KraamZus Academy
Als je een geschikte vooropleiding (verzorgende IG niveau 3, MDGO-VZ, ziekenverzorgende of verpleegkunde) hebt dan kan je na 20 weken opleiding als kraamzus aan de slag! Meld je dan aan voor de KraamZus Academy

Eenjarige opleiding tot kraamverzorgende
Geen geschikte vooropleiding? Ook met de brancheopleiding tot kraamverzorgende ( 1 jaar) en met de opleiding verzorgende IG uitstroom kraamzorg kun je kraamzus worden. Meer informatie vind je bij: Lees verder


Hi-Tech babyproducten

 

Steeds meer baby- en kinderproducten worden uitgerust met een flinke dosis techniek. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen voor kind en ouder? En hoever kunnen we hierin meegaan? Deze keer laten we een paar specialisten voor jullie aan het woord.

Kunnen we nog zonder Hi-Tech babyproducten?

Smart nursery products, speelgoed waarmee kinderen kunnen praten, multitasking babyfoons en meetapparatuur waarmee je de groei en ontwikkeling van de baby digitaal bij kunt houden… Allemaal prachtige producten die er ook nog eens geweldig uitzien en helemaal passen in het digitale tijdperk. Kunnen we nog wel zonder? Bart Lucassen is Product Researcher bij de Consumentenbond en vertelt: ‘De toename van baby- en kinderproducten met techniek past in de bredere trend van ‘internet of things’, het idee dat straks elk product een internetaansluiting heeft. Daar kijken we een beetje dubbel naar. Aan de ene kant kan internet niet worden tegengehouden en heeft dit invloed op ons dagelijks leven, aan de andere lijkt het soms een hype. Moderne ‘connected’ producten zijn vaak ‘oplossingen op zoek naar een probleem’: producten worden uitgerust met een internetaansluiting, maar wat je daar vervolgens mee kan is soms beperkt en zeker geen reden om er extra voor te betalen. Lees verder


Jij & je kindje

 

Kindje op komst en op zoek naar een stukje verdieping? Neem dan eens contact op met Nicole Amalo. Deze duizendpoot is niet alleen moeder, maar ook HypnoBirthing© docent, draagconsulent, babymassage docent, zwangerschapspilates docent en fysiotherapeut. Nicole vertelt: ‘Door de ervaring die ik kreeg aan de hand van mijn eigen zwangerschap, bevalling en ouderschap, merkte ik dat ik meer wilde weten, meer over bevallen, baby’s en het hechtingsproces. Lees verder


Borstvoeding & pijnbestrijding

De natuur heeft het prachtig geregeld: moedermelk bevat alle noodzakelijke voedings- en afweerstoffen die je baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Baby’s vinden het fijn om bij hun moeder aan de borst drinken. Voor jezelf is het ook gezond en fijn: borstvoeding geeft je rust, draagt bij een snel herstel van de bevalling en helpt je een sterke band met je baby te ontwikkelen. Niet voor niets gingen al veel vrouwen je voor met het geven van borstvoeding!

De eerste uren
Het eerste uur na de bevalling is een uitgelezen moment om een goede start te maken met de borstvoeding. Je baby is dan vaak klaarwakker en zal op zoek gaan naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Als je je baby de kans krijgt om binnen één uur na de bevalling aan je borst te drinken gaat het voeden later vaak ook veel gemakkelijker. Soms lukt het niet meteen of zijn er andere oorzaken waarom de baby niet direct aan de borst kan drinken. Lees verder


3000ste babystartpakket voor Stichting Babyspullen

 

Als jonge ouder wil je maar één ding: dat je kindje het goed heeft. Wie dat eenmaal heeft gevoeld, zal ook snel een andere ouder willen helpen om alles te kunnen bieden wat een pasgeborene nodig heeft. daarom steunen we Stichting Babyspullen. Mooi nieuws: de stichting krijgt voor het eerst landelijke subsidie waarmee het aantal pakketten enorm wordt uitgebreid!

Staatssecretaris Klijnsma:’Hoe mooi is het als jouw met zorg uitgekozen spullen een tweede leven krijgen als je eigen kinderen er uit zijn gegroeid? Daar kunnen ouders met een kleine portemonnee enorm mee worden geholpen. Fantastisch dat zoveel vrijwilligers er voor zorgen dat mensen elkaar met zoiets wezenlijks helpen.’ Zij trapt maandag samen met de plaatselijke wethouder de stapelweek in Heerhugowaard af. Lees verder


Winnaars bekend!

In onze digitale nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de leukste nieuwtjes en doen we af en toe een leuke winactie! In de vorige editie maakte je kans op het boek ‘De Melkfabriek’ van tv-presentator Sofie van den Enk. Joyce van der Eng en Ilse Vriesman: van harte gefeliciteerd met het winnen van dit superleuke boek! Het komt zo snel mogelijk naar jullie toe 🙂

Nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Je regelt ’t hier: meld je hier aan  

 


Babykamer inrichten

Alhoewel je kindje de eerste tijd waarschijnlijk bij jullie op de kamer slaapt, is het natuurlijk ontzettend leuk om een babykamertje in te richten en mooie spullen bij elkaar te zoeken. Babyhuis Wierdsma praat je bij over de trends van nu. Wat je veel ziet? Dat de babybranche heel dicht bij de woon/interieurbranche komt. Ook in de kleuren. Babykamers worden wat stoerder en minder zoet, maar houden hun zachte uitstraling!

 

Botanisch
De Styliste van Kidsdepot/Coming kids vertelt: ‘Eigenlijk ontstaan alle trends eerst in de mode, daarna in het volwassen interieur en vinden daarna hun weg bij de inrichting van baby- en kinderkamers. Een van de belangrijke nieuwe trends is Botanisch, met veel groen en dessins van planten en bloemen. Nu kun je in baby- en kinderkamers niet hele wanden groen gaan schilderen met grote botanische motieven van bloemen en planten, maar we vertalen dit naar kleine en lieflijke details, zoals cactussen gemaakt van vilt, niet alleen vrolijk om te zien, maar heerlijk zacht en aaibaar! Ook de kleuren zijn minder zwaar dan die in volwassen interieurs. We hebben naast wit, houttinten en grijs veel zeegroen (‘seagreen’) in de collectie; een zachte, lichtgrijs groen die zich prima leent voor het schilderen van een wand en toepassing in verschillende accessoires.’

 

Lees verder


Relax, enjoy bij Salon Tismooi

Wees extra lief voor jezelf tijdens je zwangerschap! Bij Salon Tismooi kun je een heerlijke zwangerschapsmassage boeken 🙂 Het fijne is dat je dan ook even lekker op je buik kunt liggen, vanwege de uitsparing in de tafel voor buik en borsten.

Tijdens de zwangerschap gebeurt er in een relatief korte periode veel met je lichaam. Onder invloed van hormonen veranderen je spieren en gewrichten. Alles wordt losser en soepeler om ruimte te maken voor je baby en om je voor te bereiden op de bevalling. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe bent. Soms krijg je last van lichamelijke klachten zoals pijn in je nek en rug, bekkenklachten, vocht vasthouden en slecht slapen. Of misschien voel jij je kiplekker maar ben je gewoon alleen maar toe aan wat extra ontspanning tijdens je zwangerschap. Een zwangerschapsmassage van Salon Tismooi helpt je om deze eventuele klachten te verminderen en zorgt voor totale ontspanning.

Kortingsactie!
Salon Tismooi geeft alle zwangere dames die kraamzorg krijgen van KraamZus € 5 euro korting op een zwangerschapsmassage. Als jouw kleine wonder is geboren krijg je nog een leuk cadeautje!

Meer info en alvast boeken kun via salontismooi.nl


Borstvoeding: wat schaf je aan tijdens de zwangerschap?

Het kan heel verleidelijk zijn om tijdens de zwangerschap al van alles aan te schaffen, maar voor de borstvoeding is er vrij weinig nodig. Een goed ondersteunende bh is fijn voor je borsten, omdat die toch iets zwaarder worden. Ook kunnen ze als zoogkompres dienen, mocht je wat colostrum lekken.

Tips & tricks voor een voedingsbh
Hulp bij Borstvoeding gevenWil je (omdat je bijv. grote borsten hebt) al een goede voedingsbh hebben dan is het verstandig om die pas vanaf week 36 aan te schaffen. Je borsten hebben dan hun grootste groei bereikt, maar houd er wel rekening mee dat je ribbenkast nog niet helemaal tot het maximale volume gegroeid is. Slecht passende bh’s kunnen melkkanalen beknellen.

Als je in de zwangerschap toch een voedingsbh willen kopen, dan is het handig om ervoor te zorgen dat deze van katoen is, zonder beugel en met een iets bredere schouderband. In de kraamweek kun je namelijk nog met stuwing te maken krijgen waarbij je borsten in volume toe kunnen nemen.

Tip: je kunt ook prima in de kraamweek online een voedingsbh kopen. Dan heb je ‘m vaak de volgende dag in huis. Bestel meerdere maten, dan heb je direct een passende en kun je de rest retourneren.

Lees verder


De babyconsulent weet raad!

 

De babybranche heeft er een nieuw beroep bij; namelijk de babyconsulent. Een nieuw hype of een blijvertje? Een waardevolle toevoeging als je het ons vraagt! Een babyconsulent geeft specialistische begeleiding aan ouders en baby’s tot 18 maanden. Ze staat gezinnen bij met raad en daad bij onrustige baby’s die veel huilen, weinig slapen, moeizaam drinken of waarbij andere moeilijkheden spelen.

Vicieuze cirkel
Anna Marijke Posthuma legt uit: ‘Als kraamverpleegkundige in het ziekenhuis zie ik soms baby’s die veel huilen opgenomen worden zonder medische reden. Puur omdat de vicieuze cirkel van thuis even doorbroken moet worden. In het ziekenhuis krijgen ze handvatten om thuis weer mee aan de slag te gaan, zodat ze hun kindje op een positieve manier kunnen helpen ontwikkelen.’ Een opname heeft grote impact op het gezin en kan door een consult van een babyconsulent voorkomen worden.

Lees verder


Pagina 1 van 1812345...10...>>