Interview Natuurlijke Kraamzorg

In juni ontvingen 10 kraamzussen hun diploma voor de eenjarige landelijke opleiding ‘Natuurlijke Kraamzorg’. We zijn er trots op nu ook een team van experts in huis te hebben op het gebied van Natuurlijke Kraamzorg. Omdat de belangstelling van gezinnen voor natuurlijke kraamzorg groot is, start er in september een nieuwe lichting. We interviewden kraamzus Elbrich van der Kooij over de opleiding. Ze vertelt enthousiast:  

Interview

‘Kraamzorg is een prachtig vak! Omdat ik affiniteit heb met natuurlijke voeding en verzorging, én de gezinnen iets extra’s wil bieden meldde ik me aan voor de opleiding. Ik heb veel geleerd het afgelopen jaar. Niet alleen heel veel praktische zaken, maar ook op het gebied van de antroposofie.’

Lees verder


Rookvrij zwanger?

Veel vrouwen stoppen gelukkig met roken als ze zwanger zijn. Maar ook voordat je zwanger bent, zijn de risico’s van roken groot. Longarts Wanda de kanter adviseert: ‘Eerst stoppen met roken, dan stoppen met de pil. Je hebt zo ook meer kans op zwanger te worden.’

Stoppen met roken is heel belangrijk voor een gezonde baby. Wist je dat als je niet rookt, je baby veel meer lucht (zuurstof) en voeding krijgt? Je baby groeit beter. Lees verder


Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

 

Eén van de dingen die je kunt doen is alvast de tijd nemen om…

 • te ontdekken hoe borstvoeding werkt door een borstvoedingscursus te volgen of naar een borstvoedingsavond te gaan
 • ons borstvoedingsmagazine ZUS&zuigeling te lezen
 • te bedenken hoe je je baby kunt helpen om zijn/haar instincten te volgen
 • na te denken hoe de baby in jullie gezinssituatie zal passen.

Daarnaast bereidt je lichaam zich voor. Wist je dat vrouwen vroeger het advies kregen om …

 •  hun tepels te ‘harden’
 • om bepaalde oefeningen te doen
 • tepelvormers te dragen als ze ingetrokken tepels hadden
 • of melk uit de borst te drukken om zo de melkkanalen vrij te maken?

Maar gelukkig is dat allemaal niet nodig! Sterker nog, je kunt het huidweefsel hiermee beschadigen. Niet doen dus! Je borsten bereiden zichzelf al perfect voor op hun taak na de zwangerschap!

Wat gebeurt er in je lichaam?

Veel vrouwen zullen door de gevoeligheid van hun borsten voelen dat de zwangerschap een feit is.

Vanaf dat moment zijn gebeurt er nog veel meer:

Lees verder


Samenwerking Stichting Babyspullen
We gaan een samenwerking aan met Stichting Babyspullen​! Deze stichting verstrekt gratis babystartpakketten aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Wist je dat 1 op de 9 kinderen in Nederland opgroeit in armoede? Ook wij vinden dat ieder kind een warm welkom verdient en daarom doneren we nieuwe aluminium kruiken die opgenomen worden in de babystartpakketten. Zodat het bedje, de kleertjes en de kinderwagen heerlijk verwarmd kunnen worden! Op deze pagina vind je onze speciale kruikenteller.  
Heb jij ook spullen die je wilt doneren? Kijk dan op de site van Stichting Babyspullen!Een goede voorbereiding

Je weet nooit precies wanneer ‘de earrebarre’ landt… maar wat wél zeker is, is dat een goede voorbereiding het halve werk is! En voorbereiden op de bevalling en kraamtijd kun je heel goed doen middels een cursus ‘Zwangerfit’ van Halberta Tuinenga in de Techumer Pleats, of gewoon bij je thuis. Halberta is oefentherapeut Mensendieck en geeft behalve zwangerschapscursussen ook zwangerschaps- en babymassages. Daarnaast verhuurt ze bevalbaden.

Win-actie!

 

Lees verder


Uitreiking winactie Negenmaandenbeurs

Eind april hebben we zeven stellen heel blij mogen maken met een complete box met Koeka-accessoires! We maakten er een feestelijke middag van bij Babyhuis Wierdsma in Sneek. We stonden dit jaar voor de tweede keer met een mooie stand op de Negenmaandenbeurs in de RAI Amsterdam. En om dat te vieren maakte je dagelijks kans op een complete box. Ook de al ingeschreven dames maakten kans op zo’n mooie set!


Moederraad KraamZus

Bij KraamZus willen we continue onze zorg blijven verbeteren en ontwikkelen. Hier hebben we jullie hulp bij nodig 😀 Ben jij klant (geweest) bij KraamZus en lijkt het jou leuk om samen te werken binnen een enthousiast team en zo een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van onze zorg?

Wie bieden jou een uitdagende en verdiepende nevenfunctie waarbij je vier keer per jaar deelneemt aan een focusgroepsgesprek rondom een bepaald thema. Het betreft een vrijwillige functie. Je ontvangt een reiskostenvergoeding en je bent uiteraard welkom op alle bedrijfs- en personeelsfeesten!

Heb jij interesse om deel te nemen of behoefte aan meer informatie? Stuur dan een mail naar mschreur@kraamzus.nl


Nanny in het Noorden

 

Al tijdens je zwangerschap is het goed om te bedenken hoe je straks de kinderopvang wilt gaan regelen. Naar het kinderdagverblijf of je kind naar een gastouder brengen kan natuurlijk prima, maar als je als ouders beiden een drukke baan hebt en door de grote-gezinshectiek de rust en structuur zoek dreigt te raken, kun je ook eens kijken naar een nanny. Joukje de Graaf richtte Nanny in het Noorden op in 2011.  ‘Als werkende moeder van vier kinderen ervaar ik al jaren de rust en het comfort van een nanny. Dat is de reden dat ik mijn eigen bureau heb opgericht. Als gastouderbureau bieden we stabiliteit en pedagogisch maatwerk.’

Wat doet een nanny?

– ze neemt het reilen en zeilen in je gezin ‘s ochtends over zoals het er dan voorstaat
– ze zorgt voor structuur in huis
– volop aandacht voor de baby en peuter die lekker thuisblijven en met de nanny leuke dingen ondernemen
– oudere kinderen kunnen hun speelkameraadje meenemen uit school

Meer weten? Nannyinhetnoorden.nl


Hoe maak ik een wiegje op?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoera we zijn zwanger! Een fantastisch moment en vanaf nu begint het regelen van de juiste producten en spulletjes voor jullie toekomstig kindje! Een familiewieg is vaak een van deze dingen die vanuit de traditie aangeboden wordt! Een heel mooi gebaar, echter aan welke voorwaarden moet die voldoen anno 2017? We vertellen je graag hoe je een wieg kunt aankleden om je kindje veilig te kunnen laten slapen. Hieronder vind je aandachtspunten bij het aanschaffen van het matras en dekens.

 

Je hebt nodig:

 • 1 wieg/ledikantje
 • 1 ademend matrasje (koudschuim of eventueel polyether)*
 • wieg 3 molton onderleggers / ledikant
 • 3 molton hoeslakens (een bedzeiltje is niet noodzakelijk. Het mag niet gebruikt worden i.c.m. heetwaterkruiken)
 • 3 hoeslakens
 • 3 bovenlakens
 • 2 dekentjes (wol, katoen of fleece) van de gespecialiseerde babyzaak (je hebt er 2 nodig omdat de kruik -ook ‘s zomers- tussen de dekentjes gelegd wordt).
 • 2 aluminium naadloze kruiken met kruikenzakken

Lees verder


Een dagje bij… Smallsteps kinderopvang

 

Als je straks weer aan het werk gaat, is het fijn om zeker te zijn van goede kinderopvang. Je kunt eens informeren bij een Smallsteps locatie bij jou in de buurt. Bij Smallsteps voelen baby’s, dreumesen en peuters zich thuis. Zij inspireren en stimuleren, maar laten jouw kind zoveel mogelijk zelf doen. De eerste losse stapjes? Zelf die boterham smeren? Een pirouette? “Probeer het maar!” Geloven in de kracht van ieder kind, noemen ze dat. Net als wij doen tijdens de kraamtijd, doen ze er alles aan om jou te ontzorgen en te ondersteunen. Zodat jij met een gerust hart kunt gaan werken. Hoe een dag bij Smallsteps eruit kan zien?

Lees verder


Natuurlijk kraampakket

 

Wist je dat er sinds kort ook een natuurlijk kraampakket verkrijgbaar is? Het is gevuld met producten van natuurlijke oorsprong, chloorvrij, biologisch afbreekbaar en gefabriceerd op een voor mens en aarde zo vriendelijk mogelijke manier. In het Nalini kraampakket zitten alle nodige producten voor de verzorging van moeder en baby rondom de geboorte, net zoals in een regulier kraampakket dat je via de verzekeraar kunt krijgen. Als alternatief voor het navelklemmetje vind je bijvoorbeeld een navelveter. Nieuwsgierig? Het pakket is voor € 49,95 te bestellen via Nalini Natuurlijk Kraampakket.


Nieuw: ons borstvoedingsmagazine!


Ons borstvoedingsboek heeft een nieuw jasje gekregen: ZUS&zuigeling! je vindt alle borstvoedingsinfo vanaf nu verpakt in dit magazine. Hiermee kun je je alvast goed voorbereiden op het geven van borstvoeding. Het staat boordevol met waardevolle informatie, shopping adresjes voor de mooiste voedingsbeha’s en ervaringsverhalen van voedende moeders. Ook het geven van kunstvoeding komt aan bod in het magazine. Je krijgt het magazine vanaf 1 maart cadeau tijdens het intakegesprek met je conZulent. Binnenkort vind je een inkijkexemplaar op de site.

 


KraamZus op de Negenmaandenbeurs

Van 22 t/m 26 februari zijn we weer aanwezig op de enige echte Negenmaandenbeurs in Amsterdam. Vijf dagen lang staan we klaar voor iedereen die meer wil weten over onze kraamzorg. Je vindt ons in hal 8, standnummer 08.105.

***BEURSACTIE***

Wij geven 7x een Koeka-boxset cadeau!

♡ Iedere dag verloten we een spiksplinternieuwe box samen met deze Koeka-boxset onder de zwangeren die zich direct inschrijven op de beurs!

Voor de thuisblijvers: kun je er niet bij zijn volgende week? Geen nood, schrijf je van 20 tot en met 26 februari in, want onder de thuisblijvers verloten we ook zo’n mooie box met bijpassende Koeka-boxset!

♡ Als kers op de taart verloten we ook nog een complete set onder de dames die zich reeds ingeschreven hebben! Kans maken? Houd onze FB pagina in de gaten!

Graag tot volgende week!


Draag jij je kindje al?

Toen de Roermondse Karen Willems moeder werd, ontdekte ze zelf de voordelen van het ‘dragen’ van je kindje. Het bevordert namelijk de hechting, vermindert het huilen, vermindert de kans op een afgeplat hoofdje en heupdysplasie, helpt bij refluxklachten en is daarnaast ook nog eens heel praktisch: terwijl je je kindje in de draagdoek hebt, heb je zelf je handen vrij. Daarom besloot ze, naast haar huidige werk als huisarts in opleiding, de opleiding tot draagconsulente te volgen. Inmiddels heeft ze die met goed gevolg afgerond en leert ze ouders hoe ze hun kindje op een veilige, ergonomische en comfortabele manier kunnen dragen. Daarnaast organiseert ze het mama café Roermond. Een ontspannen moment om ervaringen uit te wisselen met andere ouders, terwijl de kindjes lekker kunnen spelen. Je bent van harte welkom!

Wij worden blij van zulke enthousiaste initiatieven; neem daarom eens een kijkje op haar site: www.ichdraagdich.nl en wie weet word ook jij enthousiast!


Tips van onze lactatiekundige

Omdat wij wel van lijstjes houden hier 10 dingen die je (vast) niet wist over borstvoeding! Onze lactatiekundige verklapt…:

 1. Moedermelk smaakt altijd anders; afhankelijk van het menu van jou als moeder (flesvoeding smaakt wel altijd hetzelfde!)
 2. Eén gaatje in je tepel waar de moedermelk uitkomt? Forget it, je tepels kunnen wel 15 openingen hebben!
 3. Borstvoeding kost je lichaam energie, zo’n 500 calorieën per dag. Dat is  het zelfde als een uur aerobic, een half uur hardlopen en meer dan een uur fietsen
 4. Niemand weet hoe het komt, maar driekwart van de moeders produceren meer melk met hun rechterborst.
 5. Moedermelk voor jongensbaby’s is 35% vetter dan voor meisjesbaby’s
 6. Baby’s herkennen hun moeder aan de geur van moedermelk
 7. Moedermelk kun je nooit teveel geven. Als je je kindje op verzoek voedt, kun je er van uit gaan dat hij genoeg krijgt.
 8. Borstgevoede baby’s hebben een andere groeicurve dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Op borstvoeding.com vind je een groeicurve speciaal voor ‘borstbaby’s’
 9. Hoe beter je je voorbereidt op het geven van borstvoeding, hoe groter de kans van slagen is!
 10. Ons borstvoedingsboek wordt omgetoverd in een prachtige glossy, onze conZulenten delen ‘m uit tijdens de intake vanaf 1 maart!

Come on, let’s carnaval!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog even het carnaval staat weer voor de deur! Even lekker uit de band springen, naar de optocht kijken en niet te vergeten een ge-wel-dige outfit uitzoeken. Die voor je kleine spruit al binnen? Wordt het een roodkapje, draakje, boefje, prinses of iets anders leuks? Hieronder een paar tips:

 • Zorg dat je baby vrij kan bewegen en kies voor zachte flexibele materialen
 • Kies voor een onesie zodat je altijd gemakkelijk bij de luier kunt. Een verschoningssessie kan zich voordoen op de meest onverwachte momenten…
 • Omdat het koud kan zijn kun je de kleding een of twee maten groter kopen (of maken). Dan past het over de dikke winterkleding heen en krijgt je kleine het niet koud. Als hij of zij groter is kun je het later nog gebruiken voor binnen!
 • Check de kleding op losse items en tierlantijntjes. Je wilt niet dat je baby een die in z’n mondje stopt!

Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar de outfit van jullie baby! Stuur je een fotootje naar communicatie@kraamzus.nl? Wie weet vind je ‘m terug in de volgende nieuwsbrief!


Verloskundigenpraktijk Stralend:

‘Ons Streven? Een ‘stralend gezin’. Daar sluit de kraamzorg van KraamZus dan weer prima op aan!’

Zwanger in Egmond, Heiloo of Limmen? Dan ken je Eva van Duin en Jeannette Wezel van Verloskundigenpraktijk Stralend vast wel! Deze dames openden hun praktijk in 2016.

Jeannette vertelt: ‘Fijne collega Gretha Groot-Valkering –waarmee ik al heel lang samenwerkte in mijn solopraktijk Egmond- gaat met pensioen, en Eva zou de praktijk van Gretha overnemen. Toen was het idee om samen door te gaan als Verloskundigenpraktijk Stralend snel geboren. Elke zwangerschap, bevalling en kraambed blijft een bijzondere ervaring, ook voor ons. Hartverwarmend waren de vele aanmeldingen zo vlak na opstart van de praktijk en alle leuke en lieve reacties van de mensen en collega’s!’

Eva vult aan: ‘Wij zijn een kleinschalige praktijk, waarin we tijd willen nemen voor de mensen. Lees verder


Welke kinderwagen past bij jou?

Er zijn heel veel verschillende kinderwagens te koop, dat maakt het behoorlijk lastig om een goede keuze te maken. Wij vertellen je daarom graag wat de verschillen zijn tussen alle kinderwagens.

Het is belangrijk om een goede keuze te maken als je een kinderwagen koopt. Het eerste jaar wandel je er snel meer dan duizend kilometer mee. En wat voor de één een fijne kinderwagen is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Lees verder


Tips van onze lactatiekundige

Omdat wij wel van lijstjes houden hier 10 dingen die je (vast) niet wist over borstvoeding! Onze lactatiekundige verklapt…:

 1. moedermelk smaakt altijd anders; afhankelijk van het menu van jou als moeder (flesvoeding smaakt wel altijd hetzelfde!)
 2. Eén gaatje in je tepel waar de moedermelk uitkomt? Forget it, je tepels kunnen wel 15 openingen hebben!
 3. Borstvoeding kost je lichaam energie, zo’n 500 calorieën per dag. Dat is  het zelfde als een uur aerobic, een half uur hardlopen en meer dan een uur fietsen
 4. Niemand weet hoe het komt, maar driekwart van de moeders produceren meer melk met hun rechterborst.
 5. Moedermelk voor jongensbaby’s is 35% vetter dan voor meisjesbaby’s
 6. Baby’s herkennen hun moeder aan de geur van moedermelk
 7. Moedermelk kun je nooit teveel geven. Als je je kindje op verzoek voedt, kun je er van uit gaan dat hij genoeg krijgt.
 8. Borstgevoede baby’s hebben een andere groeicurve dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Op borstvoeding.com vind je een groeicurve speciaal voor ‘borstbaby’s’
 9. Hoe beter je je voorbereidt op het geven van borstvoeding, hoe groter de kans van slagen is!
 10. Ons borstvoedingsboek wordt omgetoverd in een prachtige glossy, onze conZulenten delen ‘m uit tijdens de intake vanaf 1 maart!

Pagina 1 van 1712345...10...>>