Arbo en kraamzorg

In het kader van de Arbo-wet dient de werkomgeving van de kraamverzorgende aan bepaalde eisen te voldoen. Op deze manier is het werk voor een kraamverzorgende minder belastend. Het kraamgezin is verplicht invulling te geven aan de gestelde eisen.

Het lijken vrij strikte regeltjes, waarvan door kraamgezinnen soms de noodzaak niet wordt ingezien. Toch wordt de lagere belasting in de werkzaamheden door menig kraamverzorgende gewaardeerd. Bovendien mogen kraamverzorgende werkzaamheden weigeren wanneer niet aan de Arbo-voorwaarden wordt voldaan, en daar zit je als kraamvrouw al helemaal niet op te wachten. Vooraf voldoen aan de eisen is dus zeker aan te bevelen. Het voorkomt hinder achteraf.

Om het je makkelijk te maken bieden we hieronder een overzicht van de belangrijkste regels die de Arbo-wet stelt aan de werkomgeving van de kraamverzorgende. Let op: dit zijn niet onze regels, maar de regels van de Arbo-wet. Wij zijn verplicht de Arbo-wet te volgen.

De belangrijkste regels waaraan een kraamgezin dient te voldoen:

  1. Het is noodzakelijk om uiterlijk bij 37 weken zwangerschap een verhoogd bed aanwezig te hebben. De hoogte van het bed moet 80 cm zijn, gerekend van de grond tot aan de bovenkant van het matras. Verhogen kan door middel van het lenen van bijvoorbeeld bedklossen. Indien je moeite hebt met het in en uit stappen in bed kun je gebruik maken van een trapje of omgekeerd kratje. Voor het leveren van de producten werkt KraamZus samen met MediPlus. Jouw conZulent kan de producten voor je bestellen.
  2. De aankleedtafel is minimaal 90 cm hoog en voldoende diep (min. 70 cm).
  3. Het badje is voldoende hoog geplaatst om rechtopstaand te kunnen wassen.
  4. Er is stromend water op de verdieping waar moeder en kind verzorgd worden.
  5. De werkomgeving is veilig. Zowel m.b.t. het huis zelf (trapleuningen!) als bij de aanwezige elektrische apparaten. Op deze manier kan de kraamverzorgende veilig en goed werken bij het verlenen van de kraamzorg en loopt zij geen onnodig risico met het bijvoorbeeld naar beneden lopen met uw kindje op de arm.
  6. Er zijn afdoende schoonmaakmiddelen aanwezig voor alle hygiënetaken in het huishouden (o.a. allesreiniger, afwasmiddel en toiletreiniger).
  7. Er zijn afdoende schoonmaakmaterialen aanwezig voor alle hygiënetaken in het huishouden (o.a. emmers, sopdoeken, stofdoeken, schuursponsjes, toiletborstel, dweil, bezem en vloertrekker).
  8. De kraamverzorgende heeft recht op een rookvrije werkplek
  9. Kraamverzorgenden zijn niet opgeleid en bevoegd tot het verstrekken van medicatie aan de cliënt. Gedurende de gehele kraamperiode valt het voorschrijven en/of gebruik van medicatie, door de cliënt, onder verantwoordelijkheid van de verloskundige.