Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. Veel verloskundigen plannen de eerste afspraak rond de achtste of tiende week van je zwangerschap.
De verloskundige, een coach en bron van informatie
De verloskundige is meer dan alleen een medisch deskundige die je tijdens de zwangerschap, bevalling of het kraambed begeleidt. Zij is tijdens je hele zwangerschap een soort coach en een belangrijke bron van informatie waar je met al je vragen terecht kunt. Denk dus voor het eerste bezoek alvast eens na over wat je allemaal weten wilt en zet dit op papier zodat je niks vergeet.
Je eerste bezoek aan de verloskundige
Bij een eerste bezoek aan de verloskundige vindt een uitgebreide controle plaats en wordt je medische voorgeschiedenis doorgenomen. Om er achter te komen of er tijdens de zwangerschap of bevalling problemen te verwachten zijn, wil ze graag ‘alles’ van je weten. Het is handig om je hier alvast op voor te bereiden omdat sommige dingen misschien nagevraagd moeten worden. Denk hierbij aan vragen over:
- Je persoonlijke medische voorgeschiedenis zoals chronische ziektes, belangrijke ziektes, operaties uit het verleden, medicijnen die je nu inneemt of hebt ingenomen sinds de conceptie, bekende allergieën (ook voor medicijnen), etc.;
- De medische geschiedenis van jouw familie; denk hierbij aan erfelijke en chronische ziektes;
- Je sociale geschiedenis zoals leeftijd, beroep, gewoontes (zoals roken en drinken), lichaamsbeweging en voeding;
- Jouw gynaecologische en verloskundige geschiedenis: op welke leeftijd werd je voor het eerst ongesteld, wat is de gebruikelijke duur en regelmaat van je menstruatie; zijn er eventuele abortussen, miskramen en geboortes geweest en wat was het verloop van eventuele vorige zwangerschappen en de bevalling.
Behalve het meten van de bloeddruk, wordt ook je lengte en gewicht bekeken en wordt je urine onderzocht. Bij een algemeen lichamelijk onderzoek kan ook nog je bloedgroep bepaald worden en kan gekeken worden of je last hebt van bloedarmoede.