Taken kraamverzorgende

Wat doet een kraamverzorgster?

Kraamhulp, kraamverzorgster of kraamverzorgende. Iedereen gebruikt een andere term voor onze dames en deze zijn in principe ook allemaal juist. Echter wordt het woord kraamhulp bijna niet meer gebruikt, omdat de kraamverzorgende zoveel meer is dan een hulp. Zij heeft behalve de hulp ook een belangrijke preventieve taak in het gezin. Zij is er om ervoor te zorgen dat alles goed gaat met jou en je kindje. Zij merkt zaken tijdig op en zorgt ervoor dat jij de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Bij KraamZus hebben de dames weer een andere benaming. Als kraamverzorgende bij KraamZus ben je een kraamzus. Als kraamzus gaat zij aan het werk bij onze gezinnen. Hardwerkende, kundige en lieve dames die niet kunnen wachten om straks bij jou aan de slag te gaan als kraamzus! Zij zorgt ervoor dat jij de kraamhulp ontvangt die je verdient. Tijdens de kraamweek wordt zij onderdeel van je gezin en zorgt ze ervoor dat het jullie aan niets ontbreekt. Wanneer er bijvoorbeeld visite langskomt, zorgt zij ervoor dat zij ontvangen worden. De beschuit met muisjes staat al op hun te wachten!

De taken van een kraamzus

Al onze kraamverzorgenden hebben maar één doel voor ogen: gezinnen met een pasgeboren baby een fijne en bijzondere kraamtijd bezorgen. Maar wat doen ze precies en wat zijn hun taken? 

Hun centrale taak is de moeder en het kind intensief begeleiden en verzorgen. Bovendien ondersteunen zij naast hun kraamhulp ook in het huishouden en hebben zij aandacht voor de overige gezinsleden. Wanneer er een nieuw gezinslid bijkomt, is dit voor iedereen een grote verandering. Misschien zijn er al andere kinderen en dit zou betekenen dat er iemand grote broer of zus wordt! Wat mooi, maar ook spannend. Voor de ouders en zeker ook voor de grote broer of zus. Jouw kraamzus zorgt voor ondersteuning en juiste begeleiding bij dit proces en voorziet jullie van tips en tricks tijdens deze bijzondere gebeurtenis. Tijdens de kraamweek zal de grote broer of zus ook betrokken worden bij het proces van bijvoorbeeld de verzorging van de baby en andere taken waarbij hulp soms hard nodig is! Een mooi moment waarbij iedereen van het gezin betrokken wordt. 

Wat doet een kraamverzorgster dan nog meer? Naast deze belangrijke taken zijn er nog andere zaken waar een kraamzus zich om bekommert tijdens de kraamweek. 

  • Jouw kraamzus is er al voor jullie bij de bevalling. Ze assisteert en ondersteunt waar nodig. Ook al vindt de bevalling thuis plaats of poliklinisch in het ziekenhuis – zij is er vervolgens de gehele kraamtijd voor jou.

Wanneer jouw kraamzus aanwezig is bij de bevalling – thuis of poliklinisch in het ziekenhuis – blijft zij de gehele kraamweek aanwezig. Het is fijn om een vertrouwd gezicht in huis te hebben tijdens deze kwetsbare en bijzondere week. Zij kent jouw verhaal en weet hoe de bevalling is gegaan. Daarnaast zorgt zij voor het contact met de verloskundige tijdens de kraamtijd. Zij is de schakel en zorgt ervaar dat alles in goede banen verloopt. Zo kun jij onbezorgd van je kraamweek genieten. Jouw kraamzus doet niets liever dan jouw ontzorgen en draagt er zorg voor dat jij een kraamweek hebt waarin jij kunt herstellen, genieten en wennen aan de nieuwe situatie.  

  • Professionele begeleiding bij het geven van (borst)voeding.

Jouw kraamzus voorziet jou van de beste begeleiding bij het geven van (borst)voeding. Zij geeft je tips en vertelt je alles wat je moet weten. Zij kijkt wat er nodig is en wat het beste is voor moeder en kind.

Zij staat klaar met adviezen en kijkt ook naar oplossingen wanneer jullie er samen niet uitkomen. Ten alle tijden houdt je kraamverzorgende rekening met wat jullie nodig hebben. Borstvoeding is heel natuurlijk, maar het gaat niet altijd vanzelf. Het is voor velen een vaardigheid die je moet leren. En oefening, goede voorbereiding en begeleiding baart kunst! Mocht de borstvoeding niet goed lukken en wordt er besloten om over te gaan op kunstvoeding? Jouw kraamzus is er ook om jullie hierin te ondersteunen.

  • Zij voert basiscontroles uit bij moeder en kind. 

Dit is een belangrijke preventieve taak van een kraamzus. Zij observeert en signaleert wanneer er iets met jou of je kindje aan de hand kan zijn. Dit is eigenlijk onmisbaar en één van haar belangrijkste taken. Zeker in de eerste periode tijdens de kraamweek. Zij houdt de conditie van je kindje en de kersverse moeder in de gaten. Mocht er iets zijn, dan zorgt jouw kraamzus ervoor dat er actie wordt ondernomen. Op die manier ontvangen jij en je kindje altijd de beste zorg.

Ook met de medische vragen en/of onzekerheden die je misschien hebt, kun je bij haar terecht. Ze legt je graag uit hoe bepaalde dingen werken en staat ook tijdens dit proces voor je klaar. Wij snappen dat het in het begin even wennen is. Iemand die je niet kent, die zo dicht bij je komt tijdens de kraamweek. Letterlijk en figuurlijk. Gelukkig is dit heel normaal en snappen wij dat dit best even wennen is. Onze kraamverzorgenden zorgen ervoor dat jij je 110% op je gemak voelt tijdens de kraamweek.

  • Advies, tips en bemoediging

Jouw kraamzus is er voor jullie. Dus naast de overige taken biedt ze ook een luisterend oor en zorgt ze ervoor dat alles op rolletjes loopt in huis. Wil jij je verhaal kwijt, heb je onzekerheden of zit je met vragen? Zij helpt je waar nodig en luistert naar je. Ook voor de partner is de kraamzus er. Voor hem of haar is het een hele gebeurtenis en samen met jullie kraamzus kan er over gesproken worden. Dit is heel normaal en allesbehalve gek. Niet alleen voor de moeder, maar ook voor de partner is het namelijk een intensieve en spannende week. Kraamhulp van een kraamzus is ook hiervoor bedoeld.

En uiteraard wordt de grote broer en/of zus ook niet vergeten in deze bijzondere periode. Wat een goed nieuws dat jullie gezin wordt verrijkt met nog een wondertje! Uiteraard zijn onze kraamverzorgenden blij met alle extra hulp die zij ontvangen tijdens de kraamweek. Voor de hulpjes is er een schortje beschikbaar, zodat er in kraamzus stijl voor het kleine broertje of zusje gezorgd kan worden.

Heb je de ervaringen op onze site al voorbij zien komen? Hier zie je veel bijzondere verhalen en mooie foto’s van gezinnen die de zorg van een kraamzus hebben ontvangen. Daarnaast zie je ook veel ervaringen voorbijkomen waar de hulp van een grote broer of zus van grote waarde was!

  • Jouw kraamzus geeft je het vertrouwen voor de toekomst

Tijdens de kraamweek geeft zij je de praktische handvaten, tips, tricks en het vertrouwen om de zorg voor je kindje zelfstandig voort te zetten. Misschien is het je eerste kindje of heb je al eerder een kindje mogen verwelkomen. Je leert altijd van een kraamzus. Na de kraamweek ben je er klaar voor om dit avontuur samen aan te gaan. Heb je na de kraamweek nog vragen? Dan kun je altijd onze app nog raadplegen. Hier vind je veel handige informatie die je ook na de kraamweek een handje kunnen helpen.

Kraamhulp van KraamZus

Aan het begin van de kraamweek kun jij jouw wensen bespreken met je kraamverzorgende. Je kijkt samen naar de invulling van de kraamzorguren en bepaalt in overleg hoe deze ingevuld gaan worden. Tijdens de kraamweek wordt ook gekeken en wordt er vaak duidelijk of het nodig is wanneer jouw kraamzus iets langer bij jullie thuis blijft. Het kan zijn dat haar ondersteuning iets langer nodig is of wanneer het herstel van de moeder iets langzamer gaat. Van tevoren kan dit niet altijd ingeschat worden, maar gelukkig is jouw kraamverzorgende flexibel en zorgt zij ervoor dat jij de gehele kraamtijd fantastische zorg ontvangt. Hoeveel uur jij in eerste instantie ontvangt, wordt van tevoren vastgesteld. Maar blijkt in de kraamweek dat haar zorg iets langer nodig is, dan zorgt zij hiervoor en ontbreekt het jullie aan niets.

Heb je bijzondere wensen omtrent jouw kraamverzorgende? Deze zaken kun je allemaal aangeven bij jouw conZulent. Er zal contact met je worden opgenomen voor het inplannen van een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of je alle benodigde middelen en spullen in huis hebt voor de komst van je kindje. Samen met je conZulent bespreek je ook je wensen. Voorbeelden hiervan zijn hoe jij de kraamweek voor je ziet, of er een leerling aanwezig mag zijn tijdens de kraamweek en of je misschien zelfs een voorkeur hebt voor een kraamverzorgende.

Misschien heb je al eens zorg van ons ontvangen en wil je graag weer dezelfde kraamverzorgende. Wij kunnen niet garanderen dat dit ook gaat lukken. Wij doen alleen onze uiterste best om aan al jouw wensen te voldoen, zodat jij een kraamweek hebt waarop jij met een warm en blij gevoel kunt terugkijken.

Gun jezelf de kraamweek met een kraamverzorgende van KraamZus. Bij ons ontvang je de beste zorg en wij garanderen je de meest optimale start voor jou en je kindje. Straks, maar ook nu nemen wij graag de zorg voor je uit handen. Heb jij je nog niet aangemeld voor de zorg van een kraamzus? Doet dit dan via de volgende link. Dit kan heel makkelijk 24/7 wanneer het jou uitkomt. Dan ben jij ervan verzekerd dat het jullie straks aan niets ontbreekt. Je kiest met een gerust hart voor de kraamzorg van KraamZus. Aangemeld? Dan zorgen wij voor de rest. Nog een hele fijne zwangerschap gewenst!