Hoeveel weken zwanger

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken en deze periode wordt verdeeld in drie trimesters. Per trimester geven we je graag meer informatie over de ontwikkelingen die je lichaam ondergaat, over de ontwikkeling en groei van je baby en over de praktische kant. Want tijdens je zwangerschap moet je niet alleen zaken regelen die dán van belang zijn, maar je zult ook al één en ander moeten regelen voor de bevalling en de periode daarna.

 

In dit eerste trimester vinden verschillende bijzondere en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk bijvoorbeeld aan de bevruchting, het uitblijven van je menstruatie en de uitslag van de zwangerschapstest! Wanneer je graag zwanger wilt worden, is het verstandig om vanaf dat moment al extra foliumzuur te slikken omdat dit namelijk de kans verkleint op afwijkingen zoals een open gehemelte of open ruggetje. We raden je aan hiermee te beginnen vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden tot acht weken na de bevruchting.

5 weken zwanger

Je hebt de zwangerschapstest gedaan en wat blijkt… je bent zwanger! Van harte gefeliciteerd! Vanaf dit moment kun je je aanmelden bij Moeders voor Moeders. Deze stichting zamelt urine in van zwangere vrouwen en met het hCG-hormoon dat daarin zit, kan een geneesmiddel gemaakt worden dat de eisprong stimuleert. Zo kun je andere vrouwen helpen om zwanger te worden!

Aanmelden kan vanaf het moment dat je overtijd bent tot en met de 11e week van de zwangerschap (dit omdat alleen de eerste vier maanden van de zwangerschap het hCG-hormoon in je urine zit). Je bent nog maar 5 weken zwanger en toch zul je nu al dingen moeten regelen met betrekking tot kraamzorg en kinderopvang –  ook al lijkt dat nu nog heel ver weg!

Checklist:

 • Doe mee met Moeders voor Moeders en meld je aan;
  dit kan natuurlijk ook telefonisch 0800 022 80 70 ;
 • Neem contact op met een verloskundige praktijk bij jou in de regio en maak een afspraak;
 • Meld je aan voor kraamzorg;
 • Vergeet niet je tandarts bij je eerst volgende bezoek in te lichten (dit in verband met het maken van röntgenfoto’s bijvoorbeeld);
 • Licht je zorgverzekeraar in, ook met betrekking tot de aanvraag van een kraampakket;
 • Vraag informatie aan voor kinderopvang en informeer naar eventuele wachtlijsten.

6 weken zwanger

Je kindje (ook wel embryo genoemd) is inmiddels zo’n 15 millimeter ‘groot’ en langzaam maar zeker verandert het bevruchte eitje in een meer herkenbare vorm, namelijk dat van een mini-mensje. De ogen vormen zich als kleine kuiltjes en zijn bedekt met huid waaruit later de oogleden ontstaan. Ook het hoofdje begint al duidelijke sporen van een gezicht te vertonen: neus, oogjes en mond zijn al te herkennen.

In deze eerste weken ontwikkelt ook het oor zich, waarbij onder andere het gehoorkanaal wordt aangelegd. Dit gebeurt overigens allemaal inwendig; uitwendig is nog niets van een oor te zien! Wanneer je 6 weken zwanger bent beginnen de ribben te groeien en het hartje klopt nu tweemaal zo snel als dat van jou – zo’n 140 tot 150 slagen per minuut.

8 weken zwanger

Wanneer je 8 weken zwanger bent spreken we niet meer over een embryo maar over een foetus. Het is de afgelopen twee weken behoorlijk gegroeid en is nu zo’n 4 centimeter lang. Wat is er verder allemaal gebeurd?

 • De ingewanden beginnen te groeien;
 • Alle organen zijn nu aanwezig, maar kunnen nog niet functioneren; dat gebeurt later pas, na tal van aanpassingen en ontwikkelingen;
 • De foetus ‘zweeft’ nu vrij rond in het vruchtwater en is via de navelstreng met jou verbonden;
 • De spieren beginnen te werken en je kindje kan armen en benen een beetje bewegen; ook de vingertjes worden gevormd en komen los van elkaar;
 • Het zenuwstelsel begint zich te vormen doordat de zenuwcellen contact met elkaar maken. Deze zenuwcellen vermeerderen zich trouwens heel snel: in een paar seconden komen er zo’n duizend cellen bij!
 • De hersenen zijn in de 8e week nog maar zwak ontwikkeld, maar de ogen beginnen zich steeds duidelijker te vormen: de pupil is al aanwezig en de oogleden zijn gevormd.

Checklist:

 • Eindelijk is het zo ver: je gaat voor het eerst naar de verloskundige! Dit bezoek vindt meestal plaats rond de 8-11e week van je zwangerschap en je krijgt je eerste echo. Zo kan de verloskundige niet alleen de duur van je zwangerschap vaststellen, maar kan ze ook zien of je eventueel in verwachting bent van een meerling.

10 weken zwanger

Als je 10 weken zwanger bent zal de baby ongeveer 4,5 centimeter groot zijn en weegt de baby zo’n 5 gram. Hij of zij is nu compleet: alle organen zijn in principe klaar en hoeven alleen nog maar te groeien. Het nekje begint zich te ontwikkelen en het staartje is aan het verdwijnen en verandert langzaam in beentjes. De huid begint zich te vormen en de tandaanleg voor alle melktanden is al aanwezig. Ook de armpjes en beentjes blijven zich ontwikkelen: er komen polsen en vingers aan de armpjes en tenen aan de voetjes.

Vanaf de 11e week is het hartje te horen met een doptone, een heel bijzondere ervaring als je dat voor het eerst hoort! Tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap kan eventueel een nekplooimeting gedaan worden bij de foetus. Bij dit echografisch onderzoek wordt de dikte van de nekplooi gemeten, waarbij een verdikte nekplooi kan duiden op een chromosoomafwijking.

Checklist:

 • Je mag stoppen met het slikken van extra foliumzuur;
 • Vanaf deze week kun je je inschrijven voor een zwangerschapscursus zoals zwangerschapsgym of – yoga.

3 maanden zwanger

De foetus is nu ongeveer 8 centimeter groot en weegt gemiddeld zo’n 28 gram. Hoe klein het ook nog maar is, er gebeurt weer van alles: de lever, mild en het beenmerg hebben de taak van de dooierzak overgenomen en de bloedlichaampjes worden nu zelfstandig aangemaakt. De spieren zijn nu al zo sterk dat het met de beentjes kan schoppen, het hoofdje kan draaien en de handjes kan samenknijpen tot een vuist!

Rond deze tijd beginnen op de vingers en tenen de nageltjes te groeien en vormen zich in de armen en benen al echte beenderen. De ribben ontwikkelen zich al flink, het hoofdje wordt iets ronder en de hals wordt langzaam maar zeker zichtbaar. Je kindje kan zich nu verplaatsen: wanneer de druk op de buik te groot wordt, zoekt het een rustiger plekje op waar minder druk is.

Je bent er nu waarschijnlijk al helemaal aan gewend dat je zwanger bent, je buikje begint al aardig te groeien en je kunt het hartje horen kloppen. Misschien verheug je je al op de eerste pretecho. Ook in deze weken maakt je kindje weer een aantal grote ontwikkelingen door!

4 maanden zwanger

Je kindje is nu zo’n 15 centimeter groot en weegt ongeveer 125 gram. Vanaf deze maand krijgt hij (of zij) een laagje donzig haar, lanugo, om de huid beter op temperatuur te kunnen houden. Om de huid goed te beschermen, maken de huidcellen een soort vette wittige substantie, dat huidsmeer of vernix caseosa wordt genoemd.

Maar dat is nog niet alles: de schedelbeenderen zijn inmiddels al ver ontwikkeld, maar nog niet met elkaar verbonden. De oorschelp is al duidelijk te zien, maar bevat nog geen gehooropening en je baby’tje kan dus nog niet goed horen. Wel beweegt het nu iets heftiger met armen en benen en draait het z’n hoofdje. Ook kan je kindje de mond openen en begint het met het ‘oefenen’ van de longen.

Bij de ademhalingsbewegingen die het hierbij maakt, kan een beetje vruchtwater ingeslikt worden. Dit is ongevaarlijk en je kindje kan niet verdrinken omdat het nog zuurstof uit de placenta krijgt.

En voor iedereen die wil weten of het baby’tje een jongen of meisjes is: de geslachtsorganen zijn ontwikkeld en duidelijk op een echo te zien! In deze periode krijg je de zogenaamde 20-weken echo (structureel echoscopisch onderzoek) die vooral als doel heeft om de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel te onderzoeken. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kindje, waarbij ook eventuele andere lichamelijke afwijkingen te zien zijn. Verder wordt er natuurlijk gekeken of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Checklist:

 • Afspraak maken 20-weken echo.

5 maanden zwanger

Je kindje is de afgelopen maand weer behoorlijk gegroeid en is nu ongeveer 23 centimeter lang en weegt ongeveer 380 gram. Aan je buikomvang zul je dit ongetwijfeld ook kunnen zien! Je kunt nu een buikband gaan dragen. Rond deze periode kun je je kindje ook voor het eerst goed voelen; de kracht waarmee het schopt en zich draait is inmiddels zo sterk, dat het niet meer ongemerkt gebeurt. De hersenen zijn nu zo ver ontwikkeld dat de prikkels die binnenkomen, vertaald kunnen worden in waarnemingen. Zo kan je kindje nu reageren op geluiden, op licht maar ook op jouw lichamelijke inspanning.

Ondanks dat de oogjes nog gesloten zijn en je kindje als het ware rondzweeft in het donkere vruchtwater, kan het toch licht waarnemen. Bij te veel licht zal je kindje ‘wegkruipen’ en een donkerder plekje zoeken. Bij harde geluiden kan het reageren door te schoppen of te draaien. Dit laatste gebeurt trouwens bijna altijd zonder dat de navelstreng in de knoop komt! Uit onderzoek is trouwens gebleken dat je kindje nu ook al kan voelen; wanneer je het onder de voetjes zou kietelen, trekt het de beentjes op.

De laatste drie maanden van je zwangerschap…. nu gaat het toch echt bijna gebeuren! Je zult merken dat een aantal lichamelijke activiteiten steeds zwaarder worden om te doen en dat je sneller vermoeid bent omdat je waarschijnlijk een aantal kilo’s zwaarder bent geworden. Wanneer je kindje nu al geboren zou worden, is het levensvatbaar. Om je goed voor te bereiden op de bevalling en de periode daarna, zul je in deze laatste weken waarschijnlijk nog wel één en ander moeten (en willen) regelen.

6 maanden zwanger

Je kindje is nu ongeveer 35 centimeter groot en weegt circa 720 gram. In deze maand gaan de neusgaten open en ook al is het ademhalingsorgaan volledig ontwikkeld, het is nog heel zwak en wordt dan ook nog niet gebruikt. De ademhaling wordt druk geoefend waarbij je kindje soms wat vruchtwater inslikt waardoor het de hik kan krijgen – een soort ritmische schokjes die jij kunt voelen.

Rond deze tijd gaat je kindje ook voor het eerst op de duim zuigen. Deze zuigreflex ontstaat doordat bij het bewegen de handjes de lippen even aanraken. Naarmate je kindje ouder wordt, komt dit duimzuigen steeds vaker voor. Wist je dat je vanaf nu ook het kloppen van het hartje ‘aan de buitenwereld’ kunt laten horen? Niet alleen kun jij je kindje ‘laten horen’, je kindje hoort jou en de buitenwereld ook! Zo herkent het jouw stem al, die ervoor zorgt dat het zich heerlijk kan ontspannen.

Checklist:

 • Geboortekaartjes regelen;
 • Geboorteplan opstellen.

7 maanden zwanger

Je kindje is inmiddels zo’n 38 centimeter groot en weegt nu ongeveer 1300 gram. Door de groei van je kindje wordt de ruimte in de baarmoeder steeds krapper en neemt de hoeveelheid vruchtwater af. Wist je al dat in deze laatste weken je kindje per week ongeveer 100 tot 200 gram zwaarder wordt? Om het spijsverteringskanaal alvast te oefenen, slikt het zo nu en dan (bewust) wat vruchtwater in. En ook al beweegt je kindje voortdurend, het gaat al steeds vaker en langer met het hoofdje naar beneden liggen – de meest gunstige en natuurlijke ligging voor de bevalling.

Checklist:

 • Zet het bed op klossen – of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, je bed moet verhoogd worden tot ongeveer 90 centimeter. Deze klossen kun je lenen bij een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt. Kan je bed niet verhoogd worden of heb je een waterbed, zorg dan voor een ander bed!;
 • In de zevende maand krijg je bezoek van één van onze medewerkster die de intake doen. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over de bevalling en kraamtijd en wat je bij dat laatste van ons kunt verwachten. Eventuele vragen kun je natuurlijk ook gelijk aan haar stellen. In overleg en met behulp van het Landelijk Indicatieprotocol bepaalt zij ook het aantal uren kraamzorg dat je van ons zult krijgen. KraamZus biedt de mogelijkheid 1 op 1 kraamzorg op maat te krijgen, zodat jullie volop kunnen genieten van deze bijzondere periode!

8 maanden zwanger

Je kindje is nu ongeveer 40 centimeter en weegt zo’n 2500 gram en groeit nog iedere dag! Onder invloed van de vetlaag, verandert de kleur van je kindje van bloedrood naar zachtroze. Je kunt het nu heel goed merken wanneer je baby uitrust of wakker is omdat het dan heel druk beweegt. Je baby ligt nu bijna voortdurend met het hoofdje naar beneden. Af en toe draait het zich om, maar na korte tijd gaat je kindje gewoon weer met het hoofdje naar beneden liggen.

Checklist:

 • Zet een koffertje met noodzakelijke spulletjes klaar voor als je (onverwacht) in het ziekenhuis gaat bevallen;
 • Stel een telefoonlijst op wie je moet bellen als de bevalling gaat beginnen.

9 maanden zwanger

Je kindje is klaar om (eindelijk) kennis te gaan maken met de buitenwereld. De afgelopen 9 maanden heeft het heel veel verschillende ontwikkelingen doorgemaakt om te zijn wat het nu is: een wonder!