Zwangerschap

Wel of niet zwanger?

Een spannende vraag wanneer je graag een kindje wilt, maar ook wanneer je eigenlijk (nog) niet zwanger wilt worden. Wil je weten of je wel of niet zwanger bent, dan kun je op de eerste dag van je verwachte menstruatie (zelf) een zwangerschapstest doen. Deze zijn te koop bij de apotheek of drogist, maar je kunt natuurlijk ook een afspraak met je huisarts maken. Wanneer de ’thuistest’ uitwijst dat je zwanger bent, is het belangrijk om een afspraak met je huisarts of verloskundige te maken. Je ontvangt dan informatie over de werkwijze van de praktijk, waarbij ook al gelijk de eerste (vervolg)afspraak wordt ingepland.

Zwangerschapstest

Het beste is om te testen als je één dag of meer overtijd bent. De zwangerschapstest reageert op het HCG-hormoon in je urine. Als je zwanger bent, heb je elke dag meer van dat hormoon in je urine. Zodra je echt overtijd bent, bevat je urine genoeg HCG om de test positief te laten zijn. Er zijn erg gevoelige testen op de markt. Die kunnen dus al vóórdat je overtijd bent, zien of je zwanger bent. Aangezien veel zwangerschappen de eerste week na de bevruchting mislopen, is het niet aan te raden om deze te gebruiken. De kans is namelijk groot dat je blij wordt gemaakt met niets.

Zwanger….. het begin van een bijzondere tijd

Een spannende en bijzondere tijd breekt aan, zeker wanneer je zwanger bent van je eerste kindje. “Hoe zullen de zwangerschap en de bevalling verlopen?”, “Hoe kan ik mij het best voorbereiden?”, Wil ik thuis bevallen of in het ziekenhuis?”. Allemaal vragen waar je graag antwoord op wilt. Hiervoor kun je natuurlijk bij je verloskundige terecht, maar er worden bij jou in de buurt waarschijnlijk ook tal van voorlichtingsavonden georganiseerd waar je naartoe kunt.

Of misschien vind je op onze site al wel wat antwoorden of tips waar je de komende maanden iets aan hebt! En ben je nog op zoek naar een kraamzorgorganisatie? KraamZus staat voor je klaar! Samen met onze enthousiaste kraamverzorgenden zullen wij er alles aan doen om deze periode ’tot een feest’ te maken!