Fases bevalling

Elke bevalling kun je onderverdelen in verschillende fases, het zijn er vijf in totaal. Hoelang een bevalling duurt, wordt vooral bepaald door de duur van de ontsluitingsfase. We vertellen je graag iets meer over iedere fase en de kenmerken daarvan.

De bevalling kun je als volgt onderverdelen

Fase 1: de overgangsfase

De laatste weken van de zwangerschap kan het zijn dat je vaak harde buiken hebt: de baarmoeder bereidt zich voor op de aanstaande geboorte. Je kunt last hebben van een menstruatie-achtig gevoel in de onderbuik of onderrug, de afscheiding neemt toe en soms verlies je wat slijm. Ook het slapen wordt lastig(er) en meestal kun je niet meer erg lang in dezelfde houding zitten of liggen.

Fase 2: de latente fase

In deze fase zijn er regelmatige samentrekkingen waardoor de baarmoedermond verweekt. De eerste krampen die je voelt, zijn bijna nooit pijnlijk – het zijn immers nog geen echte weeën, maar voorweeën die ervoor zorgen dat de baarmoedermond verstrijkt, soepel wordt en zich een klein stukje kan openen. De meeste bevallingen beginnen overigens met deze weeën terwijl bij ongeveer 15% van de vrouwen eerst de vliezen breken.  Je hebt in deze fase korte krampen die elkaar soms snel opvolgen (ongeveer elke 5 minuten), maar meestal zit er nog aardig wat tijd tussen (elke 10 minuten). Ook kun je wat bloederig slijm verliezen. De duur van deze latente fase is niet voor iedereen hetzelfde: soms gaat deze fase na een paar uur al over in de actieve of ontsluitingsfase, soms kan deze fase een hele dag duren.

Fase 3: de ontsluitingsfase

Wanneer de baarmoedermond ongeveer 3 tot 4 centimeter geopend is, de krampen binnen 5 minuten terugkeren en een volle minuut aanhouden, dan is de ontsluitingsfase begonnen. De krampen die je nu hebt, noemen we weeën en deze zijn inmiddels zo heftig dat je moeite moet doen om te ontspannen om de weeën op te vangen. Bij een eerste kindje is het tempo van ontsluiten gemiddeld 1 centimeter per uur wanneer de weeën elke 3 minuten terugkomen.

Ben je al eerder bevallen, dan kan deze fase behoorlijk wat sneller verlopen, ongeveer de helft van de tijd van een eerste bevalling. Onder invloed van de weeënkracht daalt je baby verder in en maakt het een begin met de spildraai.
Heb je bijna volledige ontsluiting (10 centimeter) en is je baby volledig ‘gespildraaid’ en verder ingedaald, dan krijg je tijdens een wee een drukgevoel, alsof je nodig naar het toilet moet. Wanneer dit gevoel zo sterk wordt dat je de neiging om mee te drukken niet kunt weerstaan, dan is de ontsluiting meestal volledig en kun je gaan persen.

Fase 4: de uitdrijvingsfase

Een nieuwe fase is aangebroken….. Voor sommige vrouwen is het een echte opluchting om (eindelijk) mee te kunnen werken in plaats van ‘alleen maar’ de pijn op te vangen. Anderen vinden het juist heel lastig om om te schakelen en moeten er eerst even ‘inkomen’.

Is dit je eerste bevalling, dan duurt deze fase gemiddeld een uur. Dat betekent dat er vrouwen zijn die korter persen, maar ook die er langer over doen. Ook dat is normaal. Ben je al eerder bevallen, dan zal het persen een stuk sneller gaan, net als bij de ontsluitingsfase het geval is.
Wanneer na deze inspanning je baby geboren wordt, overheerst natuurlijk een gevoel van opluchting en blijdschap. Van harte gefeliciteerd! Ongeacht in welke houding je bevallen bent, het is voor je baby belangrijk om direct na de geboorte de warmte van jouw lichaam te voelen en tot rust te komen.

Fase 5: de nageboorte

Je kindje is geboren, maar hoe vreemd dat misschien ook klinkt: de bevalling is nog niet helemaal klaar. Ook de placenta (of moederkoek) moet nog geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 15 minuten, maar het kan soms ook langer duren, tot maximaal een uur. Als ook de placenta geboren is, is de bevalling helemaal achter de rug. Omdat de placenta een wondgebied in de baarmoeder achterlaat, zul je de eerste dagen vrij hevig vloeien. Dit wordt na een aantal dagen wel minder, maar al met al kan het bloedverlies doorgaan tot 6 weken na de bevalling. Ook dit is weer een gemiddelde; bij  sommige vrouwen is dit na 2 al weken over.