Je kunt zowel klinisch als poliklinisch in het ziekenhuis bevallen, maar wanneer is er eigenlijk sprake van een klinische bevalling? En wat als je in het ziekenhuis bevallen bent en je mag naar huis, wat dan? We vertellen je er graag iets meer over.
Zonder medische indicatie (poliklinisch)
Er wordt over een poliklinische bevalling gesproken als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie en waarbij je na de bevalling zo snel mogelijk weer naar huis gaat. Je bevalling begint overigens gewoon thuis en pas tijdens de ontsluitingsfase ga je naar het ziekenhuis. De verloskundige komt vanaf het begin een paar keer bij je thuis om te kijken hoe de bevalling verloopt en hoever de ontsluiting gevorderd is. Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, neemt zij contact met hen op om door te geven dat jullie er aankomen. Je verloskundige gaat in haar eigen auto en jullie zorgen zelf voor vervoer. Dat betekent dus dat je bij een poliklinische bevalling dus met weeën in de auto zit.
De verloskundige beschikt bij een poliklinische bevalling over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Doen zich onverhoopt problemen voor tijdens of na de bevalling, dan wordt een gynaecoloog of kinderarts geconsulteerd. Houd er hierbij wel rekening mee dat specialisten niet altijd 24 uur per dag in het ziekenhuis zijn en dat het dus wel even kan duren voordat hij of zij ter plekke is. Wanneer de bevalling zonder problemen is verlopen, ga je samen met je kindje zo snel mogelijk weer naar huis. Ook bij een poliklinische bevalling moet je bed thuis op klossen staan en moet je een kraampakket in huis hebben.
Poliklinisch bevallen brengt vaak extra kosten met zich mee, informeer hiernaar bij je verzekering. Het ziekenhuis waar je wilt bevallen geeft vaak voorlichtingsavonden over poliklinisch bevallen; neem gerust contact met ze op om hiernaar te vragen.
Op basis van medische indicatie (klinisch)
In sommige gevallen is het om medische redenen noodzakelijk dat je in het ziekenhuis bevalt. We spreken dan van een klinische bevalling. De gynaecoloog of verloskundige van het ziekenhuis begeleidt de bevalling, waarbij een kraamverpleegkundige of kraamverzorgende assisteren. Redenen om klinisch in het ziekenhuis te bevallen kunnen te maken hebben met eerdere bevallingen (moeizaam verloop of via keizersnede), te vroeg geboorte of het verwachten van een meerling.
Wat neem je mee?
Zet vanaf 36 weken een tas klaar met onderstaande inhoud. Ook handig als je thuis wilt bevallen, maar onverwacht toch naar het ziekenhuis moet.
- Makkelijke kleding om tijdens de bevalling te dragen
- Dikke sokken
- Toiletartikelen (lippenbalsem, massage-olie)
- Nachtkleding en ondergoed
- (voedings)bh
- Ochtendjas en pantoffels
- Schone kleding voor de terugrit
- Smartphone/fototoestel
- Verzekeringspapieren en ziekenhuispasje
- Iets te eten (crackers, druivensuiker)
- Iets te lezen
- Prettige muziek
- Rubberen kruik
- Eventueel muntgeld voor een rolstoel
Voor de baby:
- rompertje
- truitje/broekje/sokjes of pakje
- jasje en mutsje
- dekentje/omslagdoek
- goedgekeurd autostoeltje
Tips voor als je in het ziekenhuis bevalt
- Als de weeën beginnen: ga in overleg met de verloskundige naar het ziekenhuis
- De gynaecoloog of verloskundige bepaalt het moment dat jullie naar huis mogen
- Bel dag en tijdstip meteen aan ons door zodra je weet wanneer jullie naar huis mogen (kan 24 uur per dag). Dan zorgen wij ervoor dat er bij thuiskomst een kraamverzorgende aanwezig is
- Het is heel prettig als bij thuiskomst het bedje van de baby al verwarmd is door middel van een warme kruik. Misschien kan je partner of een familielid hiervoor zorgen
- Als je iets later uit het ziekenhuis komt dan afgesproken, is het handig als de kraamverzorgende alvast in huis kan komen (bijvoorbeeld met behulp van een familielid of buren)