Thuis bevallen

Een thuisbevalling is niet vanzelfsprekend. In Nederland zijn gelukkig alle voorzieningen aanwezig waardoor je veilig thuis kunt bevallen. Maar net zoals kraamzorg is dit uniek in de Westerse wereld. Je kunt dus niet overal in je vertrouwde omgeving zoals je eigen slaapkamer of bed bevallen. Wil je graag thuis bevallen? Dan kun je al het één en ander doen om je voor te bereiden voor straks. Je kunt je inlezen, laten inlichten en alvast de juiste spulletjes in huis halen. Wij vertellen je hoe jij je kunt voorbereiden en wie er straks bij aanwezig zijn.

Vanaf 37 weken zwangerschap ben je ‘a terme’. Dit staat voor de datum waarop je uitgerekend bent en dat je bevalt na een normale zwangerschapsduur. Vanaf 37 weken mag je, wanneer moeder en kind gezond zijn, thuis bevallen wanneer je dit wilt en het ziekenhuis binnen een half uur bereikbaar is.

Veilig in je eigen omgeving

Je kunt het als prettig beschouwen wanneer je veilig thuis bevalt. Een voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoe en waar je bevalt. In je slaapkamer of bijvoorbeeld in de woonkamer. Wil je er een muziekje bij, kaarsjes bij en wellicht wil je graag je moeder of vriendin erbij aanwezig hebben. Het kan allemaal! Je kunt je eigen bubbel en sfeer creëren, waardoor jij met een zo fijn mogelijk gevoel je bevalling ingaat. Wanneer je kindje is geboren kun je rustig kennis met elkaar maken in de veilige en rustige omgeving van jouw huis.

Ongeveer 25% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis. Eén van de voordelen wanneer je de kraamzorg van KraamZus ontvangt, is dat wij er ook proberen te zijn tijdens de bevalling. Partusassistentie heet dat. Wanneer jouw verloskundige contact met ons opneemt, komt jouw kraamzus er zo snel mogelijk aan. Vervolgens streven wij ernaar dat zij de gehele kraamweek bij jullie aanwezig is voor de kraamtijd. Een bijzondere periode waar zij jullie voorziet van de beste zorg. Het bijzonder aspect hierbij is dat zij al bij de bevalling aanwezig was. Zo kun je altijd je verhaal en gevoel delen met jouw KraamZus. Zij is er speciaal voor jou. Na de kraamweek hebben jullie het vertrouwen om dit avontuur als gezin samen voort te zetten. Voor de meest fijne en vertrouwde zorg kun jij je met gerust hart aanmelden voor de zorg van KraamZus.

Wat heb je nodig?

Wil jij graag thuis bevallen? Dan kun je alvast een aantal zaken voorbereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een hoog bed hebt dat aan beide zijden vrij staat. Leen dan ook minimaal drie weken voor de uitgerekende datum bedklossen en een ondersteek. Voordat je kraamzorg van ons ontvangt, zal er een voorbereidend gesprek plaatsvinden met je conZulent. Zij zal je hier meer over vertellen en de spulletjes voor je bestellen die je nodig hebt. Soms komen hier ook kosten bij kijken, maar dit is afhankelijk van hetgeen wat je nodig hebt. Hierover zal zij je informeren.

Maar buiten dit kun je ook alvast wat spulletjes in huis halen ter voorbereiding. Je leest hier wat je nodig hebt voor de bevalling, maar ook wat je alvast klaar kunt zetten wanneer je toch naar het ziekenhuis moet.

Het is zover

Nu al bellen of toch nog even wachten… Wat zijn de afwegingen en wanneer is het écht tijd om de telefoon erbij te pakken. Hieronder vind je vier uitgangspunten om te kijken of het tijd is.

Je belt de verloskundige wanneer:

  • Eén of meerdere signalen zich aandienen.
  • Bij je eerste kindje: wanneer de weeën gedurende een uur om de 3 à 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden.
  • Bij een volgend kindje: als je regelmatige weeën hebt om de 3 à 4 minuten.
  • Als het opeens heel snel gaat, bij bloedverlies en bij twijfel.

Wanneer je verloskundige is gearriveerd, controleert ze hoever de bevalling is gevorderd. Ze bepaalt of ze later terugkomt (of wanneer je weer contact met haar opneemt) of dat ze blijft. Zij is er voor jou en begeleid je tot de geboorte van je kindje. Wanneer het zover is, zal zij ook contact opnemen met ons. Jouw kraamzus komt er dan zo snel mogelijk aan en probeert ruim voordat je baby zich aandient te arriveren. Ze helpt de verloskundige met het klaarzetten van de spulletjes en ondersteunt waar nodig. Bij een thuisbevalling kun je kiezen voor pijnstillingsmethoden zonder medicijnen. Medische pijnbestrijding is bij een thuisbevalling niet mogelijk.

En geen zorgen over wat er gebeurt na je bevalling. Jouw kraamzus blijft nog minstens twee uur om je kindje aan te kleden, te assisteren bij het douchen of om je op bed te wassen. Ze zorgt ervoor dat alles goed met jullie gaat. Ze verschoont het bed en ruimt de spullen op. Ze controleert je hartslag, je temperatuur en de stand van je baarmoeder. Wil je graag borstvoeding geven? Dan begeleidt ze jullie hierin. Wanneer je flesvoeding geeft, ondersteunt ze ook hierbij en helpt ze het je klaar te maken. Vanaf dag 1 houdt zij alles bij in jouw persoonlijke digitale dossier. Zo heb jij altijd alles bij de hand.

Wanneer moet ik naar het ziekenhuis?

Soms is het nodig dat je toch nog naar het ziekenhuis gaat. Dit kan tijdens of zelfs na de bevalling alsnog het geval zijn. De veiligheid van moeder en kind staat altijd voorop. De redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Het vruchtwater is groen. Dit betekent dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept en vanwege eventuele risico’s op complicaties is het raadzaam naar het ziekenhuis te gaan.
  • De hartslag van je kindje is onregelmatig. Dit kan erop wijzen dat je kindje wat problemen heeft met het ter wereld komen, bijvoorbeeld omdat de navelstreng om het nekje zit.
  • Je vliezen zijn langer dan 24 uur geleden gebroken waardoor er een vrije doorgang tussen jouw kindje en de buitenwereld is. Omdat de kans op infecties groter wordt naarmate dit langer duurt, is het verstandig om voor controle naar het ziekenhuis te gaan;
  • Je hebt al enige tijd persweeën, maar de bevalling zet niet goed door; misschien is het nodig dat je baby een handje geholpen wordt.
  • De conditie van je baby is niet helemaal goed na de bevalling.
  • Jouw conditie is niet helemaal goed na de bevalling, bijvoorbeeld omdat je te veel bloed verloren hebt.
  • De placenta laat na de bevalling niet los en zal door een gynaecoloog verwijderd moeten worden.