Couveuse nazorg

Wij zijn er ook voor een soepele overgang van ziekenhuis naar thuis.

Wanneer je baby tot tien dagen na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven, kun je gebruik maken van couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg. Benieuwd naar wat couveuse nazorg precies is? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat is couveuse nazorg?

Couveuse nazorg is niet hetzelfde als reguliere kraamzorg. Bij reguliere kraamzorg worden huishoudelijke taken ook opgepakt, maar dit valt in principe niet onder couveuse nazorg. De nazorg van een kraamzus is bedoeld om je op weg te helpen na een spannende en hectische periode. Ze geeft je het vertrouwen bij thuiskomst.

Ze geeft je tips en handvaten voor de verzorging van je kindje thuis. Ondanks dat je misschien in het ziekenhuis al heel veel zelf deed en hebt geleerd, is het thuis toch weer eventjes wennen. En dit is heel normaal. Ook dan zijn wij er speciaal voor jou.

Wat vergoedt jouw zorgverzekeraar?

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar wat er wordt vergoed en ook wat voor verzekering je hebt afgesloten. Wanneer je alleen de basisverzekering hebt, wordt de couveuse nazorg niet vergoed.

Neem voordat je met je kindje thuiskomt, contact op met je zorgverzekeraar hoe het precies zit met de vergoeding van de nazorg. Wanneer je met hun belt, is het volgende van belang:

  • Geef aan dat het gaat om zorg na de 10e dag.
  • Geef aan of je al wel of geen zorg hebt ontvangen voor de 10e dag.
  • Informeer of er ook andere condities gehanteerd worden waaraan je moet voldoen om couveuse nazorg vergoed te krijgen. Hierbij kun je denken aan een vacuum bevalling of keizersnede.
  • Vraag duidelijk of je verzekeraar ook een medische verklaring van je verloskundige wilt ontvangen.

Let op:

Vraag altijd op hoeveel uur couveuse nazorg je volgens je zorgverzekeraar recht hebt. Noteer altijd de gegevens van de persoon waarmee je hebt gesproken aan de telefoon. Jij bent als cliënt namelijk zelf verantwoordelijk voor de vergoeding van deze zorg.

Wanneer wij wel couveuse nazorg leveren en de zorgverzekeraar vergoedt niet (al) deze uren, dan zijn deze uren voor jouw rekening. En dan tot slot; voor wanneer je in het weekend couveuse nazorg hebt. Vraag dit al voor het weekend aan bij je zorgverzekeraar. Zij zijn namelijk in het weekend niet bereikbaar.

Kosten couveuse nazorg

Wanneer de kosten voor de couveuse nazorg niet vergoed worden, zijn deze voor jouw eigen rekening. De tarieven hiervoor zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) en worden ieder jaar opnieuw bepaald.

Het tarief voor couveuse nazorg voor 2023 is vastgesteld op €59,33 per uur.