Signalen dat de bevalling is begonnen

Hoe weet je of de bevalling begint?

Spannend….  het is nu echt bijna zover! Je hebt er negen maanden op gewacht, maar je baby kan nu ieder moment geboren worden. Er zijn verschillende signalen waaruit je kunt afleiden dat de bevalling gaat beginnen. Deze signalen kunnen overigens per persoon – en zelfs per bevalling – verschillen.

De eerste signalen dat de bevalling gaat beginnen

Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en dit kan een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby ‘vastzitten’ en kan het niet meer draaien. Wanneer je kindje indaalt, zul je wel weer wat vrijer kunnen ademhalen. Dit komt omdat je baarmoeder wat lager komt te liggen.

Andere signalen die aanduiden dat de bevalling eraan zit te komen zijn een meer slijmerige afscheiding, vermengd met wat bloed. Dit komt door de verandering aan de baarmoedermond (de cervix). Daarnaast wordt tijdens deze fase de stof prostaglandine geproduceerd. Deze stof zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder. De bijwerking hiervan is wel dat je last kunt krijgen van diarree.

Nu begint het echt!

Komen de signalen hierboven je bekend voor? Dan is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. En als het écht zover is, zijn de signalen hieronder de tekenen dat de bevalling is begonnen:

  • De vliezen breken
  • De weeën beginnen
  • Je verliest de slijmprop

Voor advies of bij vragen kun je altijd contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je in deze fase het allerbeste adviseren. Een groot voordeel van de kraamzorg van KraamZus is dat wij ernaar streven om bij de bevalling aanwezig te zijn. Daarnaast is ons streven dat jullie één kraamzus voor de gehele kraamweek hebben. Wij helpen jullie mee om vol zelfvertrouwen dit mooie avontuur aan te kunnen gaan na de kraamtijd.