Tijdens je zwangerschap zul je veel te maken hebben met de verloskundige. Wat doet een verloskundige nu precies? De verloskundige is ervoor opgeleid om je baby in de gaten te houden. Ze is bij de verschillende stadia van de zwangerschap betrokken en heeft een controlerende functie om eventuele complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen of vroegtijdig te behandelen. Tevens geeft zij voorlichting over bijvoorbeeld je levensstijl, voeding en de voorbereiding die je moet treffen voor de bevalling. De verloskundige houdt je ongeboren kind tijdens je zwangerschap in de gaten en kan aanwezig zijn tijdens de bevalling (thuis en/of poliklinisch. Als er complicaties optreden wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog en wordt de bevalling medisch.
De verloskundige begeleid je tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode:
- Je gezondheid in de gaten houden en kijken of je je emotioneel goed voelt.
- Voelen of de baby zich goed ontwikkelt.
- Voorlichting en advies geven, zodat je zwangerschap normaal kan verlopen.
- Vertellen over en je voorbereiden op de bevalling.
- Vertellen over het aanstaande ouderschap.
- Eventuele complicaties signaleren en al dan niet doorwijzen naar een gynaecoloog (risicoselectie).
- Een vertrouwensrelatie met jullie, de aanstaande ouders, opbouwen.
Tijdens de kraamperiode begeleidt je verloskundige je samen met de kraamverzorgende in de eerste week na de bevalling. In de kraamweek ben je nog aan het herstellen van de bevalling en moet je samen met je partner rustig wennen aan het nieuwe ritme van het gezinsleven en genieten van het kraambezoek.
Na de zwangerschap evalueert de verloskundige de complete zwangerschap. Hierbij komen onder andere de zwangerschap, bevalling en kraamtijd aan bod. Ook controleert de verloskundige of je lichaam voldoende snel herstelt.