Waarom zou je stoppen met roken tijdens de zwangerschap?
Roken voor, tijdens én na de zwangerschap kan gevaarlijk zijn. Het brengt risico’s met zich mee.
Moeilijk zwanger worden
Wil je zwanger worden? Dan hoop je dat het snel lukt. Vrouwen die niet roken en gezond zijn, worden meestal binnen een jaar zwanger. Bij vrouwen die roken duurt het vaak langer om zwanger te raken. Zij zijn minder vruchtbaar. Rokende vrouwen hebben ook minder succes bij behandelingen in het ziekenhuis om zwanger te raken (bijvoorbeeld In Vitro Fertilisatie: IVF).
Niet alleen vrouwen zijn minder vruchtbaar.
Rokende mannen hebben minder zaadcellen in hun sperma. Ook zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. Die beweeglijkheid is nodig om de eicel te kunnen bereiken. Een rokende man heeft meer kans op impotentie dan een niet-roker. Hoe komt dat? De bloedvaten in de penis zijn vernauwd door de nicotine in sigarettenrook. Hierdoor kunnen de bloedvaten niet goed vollopen met bloed. De man krijgt dan geen erectie.
Miskraam
Als je plotseling je ongeboren kind verliest, wordt dit een miskraam genoemd. Vrouwen die roken, hebben meer kans op een miskraam. Vroege miskramen komen nogal vaak voor. Van elke tien zwangerschappen eindigt er één in een vroege miskraam. In Nederland betekent dit dat jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen een miskraam krijgen. De kans op een miskraam wordt groter als een vrouw ouder is en als een vrouw rookt. Voor zwangere vrouwen is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Dat betekent gezond en gevarieerd eten, geen alcohol drinken, niet roken en geen medicijnen innemen zonder overleg met een dokter.
Vroeggeboorte
Vrouwen die roken, hebben meer kans op een kindje dat te vroeg wordt geboren. Een kindje is te vroeg geboren als het voor de 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Dit betekent dat de baby zwakker is en daarmee heel kwetsbaar. De baby heeft een slechtere conditie en heeft meer kans om ziek te worden.
Lager gewicht baby
Baby’s van moeders die roken, wegen ongeveer 200 gram minder dan baby’s van niet rokende moeders. Ze zijn ook minder sterk. Een baby in de buik krijgt voedsel en zuurstof via de moeder. Als de moeder rookt, komen ook giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide in de baby. De baby krijgt daardoor minder zuurstof. Dat maakt de baby zwak en het groeit minder goed.
Loslating placenta
Bij een placentaloslating laat de moederkoek (placenta) los van de baarmoeder. Een placentaloslating is de ernstigste oorzaak van een vaginale bloeding na week 28. Normaal gesproken laat de placenta pas los van de baarmoederwand als de baby geboren is. Bij een placentaloslating laat hij gedeeltelijk of geheel los voordat de baby is geboren. Doordat de placenta loslaat, krijgt de baby geen zuurstof meer en kan het levensbedreigend zijn, vooral voor de foetus. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een placenta loslating.
Gevolgen voor de ontwikkeling
Als een moeder rookt, dan heeft haar baby meer kans dat er iets mis is met zijn/haar gezondheid. In de eerste drie maanden worden alle organen gevormd. De rest van de tijd groeit het kind. Via de navelstreng krijgt het kind zuurstof en voedingsstoffen. Soms is er bij de geboorte van een kind iets niet goed. Een kind heeft bijvoorbeeld een hazenlip of klompvoetjes. Dat komt vaker voor als de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Het kind moet dan na de geboorte worden geopereerd.
Wiegendood
Als een baby tijdens het slapen overlijdt, heet dit wiegendood. Het komt voor dat kinderen tot 2 jaar plotseling overlijden in hun slaap, ook al leken ze gezond. Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op wiegendood 1,4 tot 3,0 keer. Als de baby alleen na de bevalling wordt blootgesteld aan tabaksrook, dan heeft de baby twee keer zo veel kans op wiegendood.
Borstvoeding
Moedermelk is de beste voeding voor de pasgeboren baby. Moedermelk beschermt baby’s tegen allerlei ziekten. Als je borstvoeding wilt geven, is het beter om niet te roken. Rokende moeders maken minder moedermelk en de melk smaakt minder lekker. Roken kan er voor zorgen dat de toeschietreflex vermindert. Toch heeft borstvoeding, ook als je rookt, zoveel voordelen dat het straks toch het beste is voor je kind. Moedermelk bevat namelijk stoffen die je baby beschermen tegen allerlei infecties en het zorgt voor een betere opbouw van het immuunsysteem. Lukt stoppen niet, rook dan zo min mogelijk. En het is beter om in de twee uur voor het voeden niet te roken. Rook niet waar je kindje bij is, natuurlijk ook niet tijdens het voeden. Rook buiten.
Wil je hulp bij het stoppen met roken? Klik dan hier
Bron: Stivoro.nl
Download hier de brochure: folder-zwanger-een-goed-moment-om-te-stoppen-met-roken
Download hier de brochure: 2013-04-folder-rookvrij-opgroeien