Zwangerschap en alcohol

Zwangerschap en het gebruik van alcohol gaan niet samen. Als je alcohol drinkt, drinkt je kind mee. Nadat je alcohol hebt gedronken, verdeelt alcohol zich over al jouw lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt dan even hoog als dat van jou. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent. Het is schadelijk voor je ongeboren kind, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap en kunnen hierdoor beschadigd raken met alle gevolgen van dien.

Welke schade er kan komen, hangt af van wanneer in de zwangerschap je alcohol drinkt. In de hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging bij je kindje. Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste twaalf weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen. In de weken 13 tot en met 42 kan het leiden tot groeiachterstand. Als een kind klein bij de geboorte is, doordat de moeder alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, zal het de groeiachterstand nooit meer inhalen en altijd kleiner dan gemiddeld blijven.

Je doet er waarschijnlijk alles aan om een gezonde baby te krijgen. “Negen maanden niet” is een gratis online cursus voor zwangere vrouwen die alcohol gebruiken, ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Universiteit Maastricht. Door Negen Maanden Niet leer je meer over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ook krijg je advies als je zelfstandig jouw alcoholgebruik wil minderen of stoppen. Klik hier om je aan te melden bij Negen Maanden Niet.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *