Alles dubbel!

Kopje thee

Ik zat samen met de kraamvrouw van mijn vorige gezin aan een kopje thee, waarbij mijn werk het gespreksonderwerp was. De kraamvrouw vroeg of ik wel eens bij een tweeling aan het werk was geweest. Hier kon ik kort maar krachtig op antwoorden: nee. En zo was dit onderwerp ook snel van tafel en sloten we af met: wie weet volgende week…

Eindelijk

Deze zorg was inmiddels afgesloten en ik kon genieten van een aantal vrije dagen, waarna het weer tijd was om voor een gezin te zorgen. Ik hoefde niet lang te wachten, want daar ging mijn telefoon. Na 6,5 jaar was daar eindelijk het telefoontje: “Je mag naar een tweeling!! Het gezin heeft ook al een dochter en zoon. En ohja, het is een Somalisch gezin en ze spreken een beetje Nederlands. Veel plezier en werk ze.”

2 uur later

Ik had nog twee uren de tijd, voordat ik naar het gezin toe ging. Ik wist niet dat 2 uren zolang konden duren. Ik voelde een enorme gezonde spanning. Ik had zo’n zin om dit avontuur aan te gaan. Wat een verantwoordelijkheid. Nu moet ik voor twee baby’s zorgen en in hoeverre spreekt het gezin Nederlands?

Met mijn collega’s van mijn team hebben we een WhatsApp-groep. Hier deelde ik dat ik naar een tweeling mocht en dat ik dat toch wel een beetje spannend vond. Maar ik kreeg allemaal lieve reacties van mijn collega’s: “Zet ‘m op, je kunt het en leuk, veel plezier!!”. Ach ja, waarom maak ik me nu eigenlijk zo druk? Ik heb in die jaren genoeg ervaring opgedaan. Alleen mag ik dit nu twee keer toepassen in hetzelfde gezin.

Auto

De spanning zakte in het laatste uur al wat weg. Het ‘idee’ heeft even kunnen landen. Ik was er helemaal klaar voor en had er erg veel zin in.

Gelukkig duurde de autorit niet zo lang en stapte ik al snel het huis van het gezin binnen. Daar voelde ik een warm welkom. Broer en zus kwamen direct op mij af en ook zag ik dat de ouders blij waren om mij te zien. Oma stond al in de keuken te koken voor het hele gezin. Leuk! Ik ben er helemaal klaar voor. Kom maar op met de twee baby’tjes.

         

Jongen en meisje

Oooooh wat een schatjes! Daar lagen ze dan heerlijk te slapen, elk in hun ledikantje. Het meisje was wat kleiner met 2,5 kilo. En het jongetje was wat zwaarder met 3,3kilo. Dit verschil in gewicht was duidelijk aan de gezichtjes te zien. Gelukkig maar, dan kon ik ze makkelijk uit elkaar houden.

En hoe goed beheerste het gezin nu de Nederlandse taal? Nou best goed eigenlijk! Mevrouw vertelde over haar keizersnede hoe dit was verlopen, en hoe het met haar en de baby’tjes ging. Ook mijn vragen werden beantwoord. Soms moesten we van beide kanten wel eens wat herhalen voordat we elkaar snapten, maar uiteindelijk kwamen we er wel uit.

Ritme zoeken

Eén kindje zet je leven en ritme al helemaal op z’n kop. Nu zijn er twee kindjes die mee gaan in het dagelijkse leven en zelf ook een ritme hebben. Dit is voor de ouders wel pittig. Gelukkig is papa ook nog een lange tijd vrij om voor de oudste twee kindjes te zorgen en mevrouw te ondersteunen. Ook is oma in huis om te helpen. Zo kunnen de kindjes wennen aan het ‘uit de buik zijn’ en kan het gezin opnieuw een ritme zoeken wat bij hun past.

Voorbeeld

Een klein stukje uit de dagelijkse routinehandelingen:

 1. Baby 1 verschonen door mij. Mevrouw maakt haar klaar en gaat nog even naar het toilet. Voedingskussens klaarleggen. Daarna gaat baby 1 bij mama aan de borst.
 2. Baby 2 ga ik direct na baby 1 verschonen en daarna ook aan de borst.
 3. Tijd voor baby 1 om te boeren. Ik neem baby 1 bij me om te boeren.
 4. Als de boertjes eruit zijn en baby 1 is weer wat wakker, gaat baby 1 weer terug aan de borst.
 5. Tijdens baby 1 aan de borst doen, laat baby 2 de borst los. Tijd voor een boertje voor baby 2.
 6. Als de boertjes bij baby 2 eruit zijn, gaat baby 2 ook weer terug bij mama aan de borst.
 7. Na nog een tijdje samen bij mama te hebben gedronken, vallen ze om de beurt in slaap.
 8. Mevrouw en ik hebben elk een kindje vast om eventueel nog een boertje te laten. Maar ook om de voeding even te laten zakken. En daarna kunnen ze weer heerlijk verder slapen in hun bedjes.

Voeding

Door de keizersnede komt vaak de borstvoeding wat later op gang. Ook moesten de kindjes de eerste dagen de melk delen. Ze dronken beiden direct al goed uit de borst. Daardoor werden de borsten goed genoeg gestimuleerd om borstvoeding aan te maken. De kindjes kregen na de borst nog wat uit de fles om zelf op krachten te blijven. Na een paar dagen was gelukkig de voeding goed op gang en namen we de stap om beide kindjes volledig uit de borst te laten drinken.

Het meest praktische is natuurlijk om ze tegelijkertijd aan de borst te voeden. Dus ging ik op internet op zoek naar plaatjes, zodat ik dit aan mevrouw kon laten zien. Ook mevrouw zag het zitten om dit te gaan doen/leren. Echt geweldig, wat een natuurtalenten zijn ze!! Mevrouw legt beide kindjes in de rugby-houding en ze pakken beide de borst. Een grote glimlach bij mevrouw, maar ook zeker bij mij (wat door het mondkapje heen niet te zien is). Daar zitten ze dan met z’n drieën. Wauw! Wat prachtig om hierin te mogen ondersteunen en van mee te genieten. Borstvoeding blijft bijzonder om bij te mogen helpen en te zien. Dit maakte me weer even wakker met het besef wat voor prachtig beroep ik heb!!

Lief gezin, bedankt voor deze mooie nieuwe ervaring bij jullie. Dit ga ik zeker weten nooit meer vergeten! Ik wens jullie veel liefde en gezondheid toe.

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

 1. H Babois op zegt:

  Lieve Hinke,
  Wat een mooie ervaring en wat ga jij daar leuk mee om.
  Ze hebben aan jou een fijne en lieve kraamverzorgster.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *