Van alle markten thuis

Bevalling

Yess…ik mag weer naar een bevalling toe. Ik tref het, want mijn vorige gezin begon ook al met een bevalling. Ik krijg van mijn collega door dat het gezin hun vierde kindje verwacht. Ik zal me snel omkleden, want volgens het boekje kan een vierde bevalling snel gaan. Aangekomen in het gezin was mevrouw nog goed aanspreekbaar. De verloskundige heeft KraamZus mooi op tijd gebeld, zodat ik de bevalling nog mee kan maken en zij assistentie heeft. Na een dik uur aanwezig te zijn geweest, waren de weeën op z’n zwaarst. De persweeën waren in zicht.. het schiet op! Na een paar heftige persweeën werd hun prachtige zoon geboren. Hoera! Blauwe muisjes.

Druk, maar zo gezellig!

Dit is een groot gezin. Dat houdt dus in dat er extra veel was is, iedereen wil zijn of haar portie aandacht, er wordt veel gepraat en gerend. Het is ook voor mij rennen en vliegen, want overal ben je nodig en stilzitten zit er bijna niet in. Dan piept de wasmachine dat hij klaar is, dan roept één van de kinderen je en dan is het zomaar weer voedingstijd. Even kijken hoe de baby aanhapt en gaat drinken, ziet er goed uit! Vervolgens hoor ik mijn naam weer, even tussendoor kijken hoe het met de voeding gaat. Het ziet ernaar uit dat de voeding klaar is. Dan kan ik naar boven toe om het sanitair schoon te maken etc. etc. Het houdt je bezig, maar in de positieve zin van het woord J

Rond lunchtijd zorg ik ervoor dat de tafel gedekt is, zodat we gezellig met z’n allen aan tafel kunnen zitten. Dit levert hilarische gesprekken op. Een voorbeeld: het gezin heeft kippen en deze hebben ook weleens kuikentjes gehad. Heit vroeg aan de kinderen: “Waarom hebben we nu geen kuikentjes?” De andere kinderen reageren: “Dan is er een haan nodig en die hebben we niet.”  Zegt er ééntje: “Als we een baby willen dan heeft mem heit nodig.”

Deze is ook fantastisch: “Heit heeft de navelstreng bij de baby en mem doorgeknipt. Als heit een baby krijgt, dan knipt mem de navelstreng door.”

Nu ik dit typ en erover nadenk, lach ik me weer helemaal kapot. Dit zijn echt van die momenten wat het werk zo leuk maakt! En hoe komen de kinderen erop ..?!?

Van alle markten thuis

Als kraamzus heb je veel taken. Je belangrijkste taak is verzorgende (ruim begrip), maar je bent ook kok, schoonmaakster en gastvrouw. En in dit gezin kreeg ik als nieuwe taak erbij: JUF. De grote zussen (6  en 7 jaar oud) en broer (5 jaar oud) kunnen niet naar school toe in verband met het coronavirus, maar het leren moet wel doorgaan. De grote zussen deden samen met heit hun huiswerk op de slaapkamers achter hun bureau. En grote broer deed zijn werkjes met mij aan de keukentafel. De eerste keer vond hij het wel een beetje spannend om met een ‘vreemd’ persoon zijn werkjes te doen. Wat ik helemaal begrijp, want er is ook zoveel veranderd voor de kinderen: ze hebben een broertje gekregen, mem die niet meteen alle aandacht aan ze kan geven, heit die de hele dag thuis is en een vreemde kraamzus in huis. Dat is ook allemaal nieuw en spannend. Maar we hadden uiteindelijk de smaak te pakken, en waren samen een goed team J  En ik vond mijn nieuwe taak als juf best leuk!

 

Afsluiten

De kraamweek is voorbij gevlogen. Dat kwam ook mede doordat we elke dag een duidelijke structuur hadden. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Ook voor mij werkt dat wel fijn. Dan kan ik mijn taken ook zo indelen en hoef ik dit niet elk uur aan te passen en om te schakelen. Als dat wel zo was geweest, was dat natuurlijk ook geen probleem geweest. Dat heb ik in de afgelopen jaren wel geleerd. Het is belangrijk om snel te schakelen en opnieuw je planning te kunnen maken. Het komt zoals het komt.

Na 8 dagen heb ik de zorg goed kunnen afsluiten en kan het gezin weer verder zonder mij. Ik geniet eerst van mijn vrije dagen, het zonnetje komt er lekker bij. En dan weer op naar een volgend wondertje.

Lief gezin, bedankt voor de gezellige kraamweek bij jullie.

En voor de kinderen: heit en mem wel goed mee blijven helpen he 😉

 

 

 

 

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

 1. H Babois op zegt:

  Hallo Hinke,

  Wat heb je weer een mooi stukje
  geschreven.
  Mooi om dat elke keer weer te lezen.
  Heel veel succes in jou volgende gezin.
  Ze treffen het met jou als Kraamzus.
  Gr, Beppe.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *