Vliegende keep

Passen en meten

In de wereld van de kraamzorg valt niet te plannen. Zo heb ik nog 3,5 dag, totdat ik eventjes vakantie heb. Het is enorm druk, dus 3,5 dag eerder vakantie zat er niet in. Geen probleem. Maar om een zorg te doen en dan na drie dagen af te lossen met een andere kraamverzorgende is voor het gezin ook niet prettig. Dus heb ik met mijn collega’s van de planning afgesproken dat ik die 3,5 dag een vliegende kiep ben. Dit betekent dat ik op wacht sta voor een bevalling of een opstart. Daarna komt er dan een collega die de volledige kraamweek kan verzorgen.

Zelf vind ik dit voor een keer ook wel leuk. Dan kom ik eventjes hier en eventjes daar. Overal even om het hoekje kijken en de gezinnen blij maken met de eerste hulp. Het enige nadeel voor mijzelf is dat ik totaal niet weet waar ik aan toe ben. Normaal gesproken, wanneer je een gezin start, weet je voor de komende 8 dagen weer waar je aan toe bent. Dan ben je in de namiddag, avond en nacht vrij en kun je privé ook weer wat plannen.

Dinsdag

12:00 uur begint mijn wachtdienst. Het blijft rustig met de baby’s, dus kan ik nog volop van de zon genieten. Met een bakje thee en zak pepernoten in de zon. Pepernoten inderdaad, haha! Ik vind ze heerlijk. Zodra ze weer in de winkel lagen, heb ik ze gekocht. Alvast een voorproefje voor Sinterklaas 😉

22:15 uur lig ik in bed. Het zou me niks verbazen dat ik er vannacht uit mag voor een bevalling, want het gebeurt vaak dat de bevalling dan doorzet. Met deze gedachte begin ik wat in slaap te dommelen. En een uurtje later gaat mijn telefoon al. Ja hoor, een bevalling! Hup in de kleren en op naar het gezin.

Dinsdagnacht

Aangekomen in het gezin heerst er een erg ontspannen rustige sfeer in de woonkamer. Mevrouw heeft 6-7 cm ontsluiting en kan de weeën in alle rust goed opvangen. Je zou bijna denken dat ze niet met een bevalling bezig is. Nog volop praatjes, tv kijken en tussendoor wel weeën, Als je niet in het vak zit, zou je niet kunnen zien dat mevrouw weeën heeft. Knap hoor, hoe mevrouw dit doet!

We naderen de 10 cm ontsluiting en ook de weeën zijn erg krachtig. Mevrouw vindt het nu wel erg zwaar worden en begint ook luidop mee te zuchten. Ook dit doet mevrouw gecontroleerd en rustig.

De 10 cm ontsluiting is behaald. Mevrouw mag mee gaan persen. Het stukje hoofd is al zichtbaar. Wow, dit gaat snel. Mevrouw luistert goed naar de instructies die gegeven worden. Het hoofdje wordt bijna geboren, dit is een zeer pittig stukje. Het is het beste wanneer dit rustig gebeurt, anders heb je een grote kans op uitscheuren. Echter doet dit ontzettend veel pijn! Probeer dan maar eens rustig te blijven en te zuchten. Je lichaam geeft op dat moment aan: persen! De baby moet eruit! Maar ook dit deed mevrouw rustig en gecontroleerd. Wauw, wat een respect! Heb er met bewondering naar gekeken. Het blijft hoe dan ook bijzonder. En daar werd het hoofdje geboren. Snel daarna volgende de rest van het lichaampje. Hoera, een jongen!

Slapen

6:00 uur ’s ochtends ben ik weer thuis. Inmiddels heb ik ook nog contact gehad met mijn collega van de planning. Graag wilde ik nog even slapen, dus we spreken af dat ik om 12:00 uur weer op wacht zou komen.

Woensdagavond

’s Middags was het even rustig met de baby’s. Zo had ik de tijd om het huishouden thuis te doen. Maar niet te uitgebreid, want ik moet wel direct weg wanneer ik gebeld wordt. En om dan daarna weer thuis te komen in een bende heb ik niet zo’n zin in. Dus ik hield het simpel.

Na het avondeten zaten we lekker op de bank een serie te kijken. En daar gaat mijn telefoon. Ik mag een opstart doen. Het gezin komt thuis vanuit het ziekenhuis. Een opstart in de avond duurt vaak niet zo lang. We sluiten, voordat de kersverse ouders gaan slapen, af met de nacht instructies. Ook kijk ik even mee met de voeding en bespreken we dit. Ik voer controles uit bij zowel moeder als baby. Ik geeft ze mee hoe ze het bedje kunnen opmaken en hoe de kruik klaargemaakt kan worden. Uiteraard beantwoord ik ook al hun andere vragen.

Na twee uren bij het gezin te zijn geweest, belde ik weer met mijn collega van de planning dat ik op wacht kon. Tijdens de terugweg in de auto ontving ik verder geen telefoontjes meer.

Bedtijd

Stiekem verlangde ik ook wel naar m’n bed, want het was inmiddels 22:45 uur. Ik lag net 1 minuut en daar belde mijn collega alweer. Wow, wat was het druk in babyland. Er worden veel baby’s geboren! Ik mag naar een bevalling. Hup, weer in de kleren. Eén voordeel: de auto was nog warm. Koekjes en een flesje water mee voor onderweg en gaan!

Badbevalling

Ik kwam de woonkamer binnen en zag mevrouw al in bad liggen. Yes, een bad bevalling. Dat was alweer een tijdje geleden. Ik vind het altijd mooi om bij een bad bevalling aanwezig te mogen zijn. De bevalling ging snel en er werd een prachtig klein meisje geboren. Om 3:15 uur vertrok ik weer richting mijn bed en ik mocht doorslapen! Mijn wachtdienst werd overgenomen door een collega. Morgen weer een nieuwe dag vol verrassingen!

Lieve gezinnen, nogmaals bedankt dat ik even kort bij jullie mocht zijn en van jullie geluk mee mocht genieten. Ik wens jullie al het goede toe.

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Sandra Veenstra op zegt:

    Kraamtopper Hinke!! Heel leuk om te lezen en vooral omdat ik je ken vanuit onze kraamweek van ons 3e kindje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *