< Terug naar overzicht

Hilde van der Wal

Hoi!

Mijn naam is Hilde van der Wal en ik ben 20 jaar oud.  Ik volg de opleiding verloskunde in Antwerpen, België. Ik wilde het liefst in ons eigen mooie land studeren, maar ik ben twee keer niet geselecteerd om de opleiding hier te gaan volgen. Daarom heb ik mij aangemeld bij onze zuiderburen. In het kader van bijscholing heb ik de CurZus in Leeuwarden bijgewoond.  Omdat ik altijd alles uitstel tot het laatste moment, heb ik gekozen voor de Last Minute CurZus!


Last Minute in Leeuwarden

Deze cursus in Leeuwarden bestond uit 5 bijeenkomsten. Tijdens deze ochtenden werden de zwangerschap, bevalling en kraamtijd uitvoerig besproken. We leerden tijdens deze bijeenkomsten onder andere wat er allemaal met ons lichaam gebeurt wanneer we een baby verwachten. We weten vaak wel dat we een aantal kilo’s gaan aankomen tijdens de zwangerschap en dat de bevalling ontzettend zwaar gaat zijn, maar vaak weten we eigenlijk niet hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Wat kan ik doen om me zo veel mogelijk te ontspannen tijdens de bevalling? Hoe zorg ik dat ik die weeën aankan? Hoeveel rust moet ik precies nemen in mijn kraamtijd? Waarbij krijg ik hulp van de kraamzorg? Dit zijn een aantal onderwerpen die we tijdens de cursus hebben behandeld.


Houdingen oefenen

Naast de informatie die we hebben gekregen over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd zelf, hebben we ook de opties besproken die een zwangere heeft in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan houdingen om te gaan bevallen. Er zijn verschillende houdingen waarin een zwangere vrouw weeën kan opvangen, bijvoorbeeld op een bed, gehurkt, op een baarkruk, in bad, onder de douche, of op je knieën. Tijdens de cursus kun je ontdekken wat voor opties je hebt en welke daarvan je voorkeur heeft. We probeerden tijdens de cursus ook verschillende houdingen uit, waardoor we konden oefenen om te ontspannen en weeën op te vangen.


Ervaringen delen

Naast deze informatie en oefeningen was er ook altijd tijd voor het delen van ervaringen. Dit was heel fijn voor de band in de groep. Er werden uiteenlopende dingen gedeeld, van ervaringen met ziekenhuisbevallingen tot het uitklappen van de buggy.


Met een zeker en ontspannen gevoel de bevalling tegemoet!

Ik heb deze cursus als heel positief ervaren en zou de cursus zeker aanraden, ook wanneer het niet je eerste zwangerschap is. Ik vind dat het delen van ervaringen en het opdoen van informatie en tips de zwangeren zekerder maakt. De zwangeren gaven na de cursus ook aan dat ze niet meer tegen de bevalling op zagen, omdat ze nu weten wat ze kunnen verwachten en kunnen doen om de bevalling zo positief mogelijk te laten verlopen.  Wanneer ik vanuit een verloskundig oogpunt naar de cursus kijk, ervaar ik een grote meerwaarde, omdat er veel tijd is om alles rond bevallen uitvoerig te bespreken. De oefeningen zorgen ervoor dat zwangeren zich een stuk zekerder voelen en met meer rust de bevalling en kraamtijd tegemoet zien.

Ik ben ontzettend blij met deze (ook voor mij) nieuwe ervaring op het gebied van verloskunde. Ik wil daarom de zwangeren die hebben deelgenomen en Halberta (de cursusleidster) hiervoor bedanken.

Hilde van der Wal
student verloskunde