Wat is beter? Een draagdoek of een ergonomische drager? 

Op het oog lijkt het een simpele vraag en hij wordt me ook regelmatig gesteld. Begrijpelijk, want iedereen wil graag weten wat het beste is voor hun kindje en zichzelf. En daar zit nou juist de ‘lastigheid’ in het beantwoorden van deze vraag. Wat het beste is voor jou en je kindje, hoeft dat niet te zijn voor een ander.

In de basis zou je kunnen stellen dat een geweven draagdoek het meest ergonomisch is, omdat een geweven doek altijd op maat om je kindje gespannen wordt, de doek je kindje perfect omsluit en steun geeft in de ergonomische houding. De soepele stof volgt ook de contouren van je eigen lijf, waarmee je ook goed het gewicht van je kindje verdeelt over je lijf. Dit alles geldt natuurlijk vooral als je ook echt goed knoopt. Maar wat nou als je het helemaal niet fijn vindt om met een draagdoek te knopen? Of je door bijvoorbeeld reuma of een andere oorzaak de kracht of de mogelijkheid niet hebt om een draagdoek goed te spannen? Dan is dat voor jou op dat moment dus niet de beste optie en kun je wellicht veel beter uit de voeten met een fijne ergonomische drager die bij jouw wensen mogelijkheden past.

Ik heb het al vaak zien gebeuren; ouders die een draagsysteem kopen zonder advies of zelfs op basis van verkeerd advies. Omdat die ene doek zo mooi was op dat plaatje, of omdat ze ergens hadden gehoord dat die doek of drager het beste zou zijn. En dan in de praktijk blijkt het niet passend in hun situatie, zit het niet lekker, blijft de baby onrustig in het draagsysteem etc. Dan belandt een doek of drager al gauw in de kast. Want dat is wat er gebeurt als je een draagsysteem hebt waar jij of je baby niet blij van wordt. Ik heb het aan den lijve ondervonden met mijn baby. Ik kocht een draagzak, ging af op de informatie van de doos en dat klopte niet. Na een hoop geworstel met die drager, zette ik hem meteen op marktplaats. Zonde van mijn aankoop en jammer van de frustratie die het opleverde in een situatie met een huilende baby. Gelukkig kreeg ik daarna goed advies en begreep ik dat het veel beter kon. Heerlijk was dat. Voor (bijna) iedereen is er een draagsysteem die in jullie situatie ‘de beste’ is.

Naast draagdoeken zijn er prachtige ergonomische dragers verkrijgbaar die ook je kindje perfect kunnen passen en ook voor jou lekker zitten. Dus wil jij niet knopen met een doek, maar wel fijn dragen met een drager? Dan is dat helemaal prima! Zorg er wel voor dat je met écht goed advies een drager uitkiest, zodat je weet dat het een goede keuze is. Waarom is dat belangrijk? Een bepaalde drager kan bijvoorbeeld nog te groot zijn voor je pasgeboren kindje of het kan bijvoorbeeld zijn dat je een drager niet fijn vindt zitten op je eigen lijf. Als je veel en lang draagt, wil je wel graag comfort. Door te passen en te vergelijken, kun je dit optimaal verkrijgen.

Wist je dat er écht veel verschil zit in gebruiksgemak van verschillende dragers en systemen? Tijdens consulten maak ik altijd mee dat ouders een hele duidelijke voorkeur hebben voor een bepaald systeem en dat loopt ontzettend uiteen per persoon.

In sommige situaties is het ook extra belangrijk om te kijken naar de omstandigheden van je kindje om te bepalen wat het beste is. Heb je bijvoorbeeld een prematuur of dysmatuur geboren kindje gekregen? Dan zijn er andere mogelijkheden dan wanneer je kindje a terme geboren is met een gemiddeld geboortegewicht. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Als je kindje erg overstrekt, een spreidbroekje draagt of een brace heeft in verband met de behandeling van klompvoetjes dan valt er ook te kiezen en bekijken wat het fijnste werkt.

Dus, kort samengevat? Het beste is een draagsysteem die goed passend is voor je kindje, die voor jou als drager comfortabel zit en die je met plezier en gemak gebruikt. Dan kunnen jij en je kindje optimaal genieten van al het moois wat het dragen brengt.

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *