Een klodder kwark hier en een blaadje kool in je bh!

Jeetje wat een reacties op mijn eerste blog en wat vond ik het spannend om te doen! Maar zo leuk al die reacties van jullie, dus ik ben vol enthousiasme alweer begonnen met een nieuwe blog. Lekker op de lounge set met de tablet, een kopje kamillethee en natuurlijk de zon! Want aan vitamine D hebben we nooit genoeg. 

Het is heerlijk om nu naar buiten te gaan met het mooie weer… maar pas op voor de wind, deze kan soms best nog een beetje fris zijn. Helemaal als je borstvoeding geeft, kan tocht op de borsten niet prettig aanvoelen en de kans op een borstontsteking vergroten. 

Ik weet nog zo goed dat ik aan het werk was bij mijn beste vriendinnetje. Bij haar eerste kindje was de borstvoeding niet zo’n succes. Maar bij de tweede zwangerschap zijn we er samen met volle en goede moed tegenaan gegaan. De baby was amper geboren en lag al als een ‘piranha’ te zoeken naar de tepel en jahoor! Al snel lag ze gulzig en lekker warm te drinken bij mama. 

De dagen erna ging de borstvoeding als een tierelier. Wat heerlijk! Even geen borstvoedingszorgen. Later kwam de stuwing de kop op steken en waren de borsten zo groot als watermeloenen en vooral mega pijnlijk. We zijn toen even gestopt met het drinken van de borstvoedingsthee en hebben de borsten zo goed mogelijk afgekolfd. Het gekke was dat er uit één borst alleen wat druppeltjes voeding kwam, maar zo zag en voelde de borst niet. 

Tijdens het kolven zijn we met een elektrische tandenborstel aan de slag gegaan. Doordat de trillingen van de tandenborstel dieper in de borst komen, worden de melkklieren en kanalen gestimuleerd. Nou daar ging de borst hoor, na 15 minuten hadden we een flesje vol. (200cc!!!) 

Mijn vriendin, een lekker nuchter type, was er toen wel ziek van. Toen ik vertelde dat het goed hielp tegen de stuwing om de borsten in te smeren met de goedkoopste kwark, lachte ze me in mijn gezicht uit. “Ja dag!” Zei ze, maar ik vertelde dat het echt zou helpen. Mijn motto is ook wel: baat het niet, dan schaadt het niet.  

Nou de volgende dag wilde ze het toch wel graag proberen. Ik smeerde haar borsten goed dik in met kwark. Daarna mocht ze even lekker gaan liggen in bed en wachten tot het goed was ingetrokken. Bij het insmeren van de borst riep ze al: “Oooh dit is nu al fijn!” 

Wat belangrijk is dat je de kwark al wel een tijdje buiten de koelkast hebt staan. De kwark is het beste op kamertemperatuur te gebruiken, wanneer je het op de borst smeert. De zuren die in de kwark zitten, zorgen ervoor dat de stuwing wordt afgenomen/verminderd. Doordat de borsten warm zijn en de kwark wat kouder is, geeft dit ook een prettig gevoel. Ook zijn bladeren van groene kool een goede optie. Even kneuzen en hup in je bh! De sappen die dan vrijkomen, helpen ook tegen de stuwing

Door 1 x per 24 uur de borsten goed af te kolven en in te smeren met kwark werd de stuwing en de overproductie gelukkig al snel verminderd. Zo hoopten wij de borstontsteking de baas te blijven. Maar helaas, een paar dagen na de kraamweek belde ze mij huilend op. Ze had zoveel pijn en koorts. Een borstontsteking… Gelukkig kun je altijd contact opnemen met een lactatiekundige voor handige tips, maar belangrijk is met een borstontsteking dat je ook contact opneemt met je huisarts. 

In de Natuurlijke Kraamzorg staat borstvoeding hoog op het lijstje om te laten slagen. Ik vertel vaak tegen de ouders dat we er samen 100% voor gaan. Mocht het niet lukken, dan gaan we er alles aan doen. Maar belangrijk vind ik dat we niet keer op keer de grens overschrijden. Dan zal ik ook ingrijpen wanneer ik zie dat de moeder eraan onderdoor gaat, want dat is echt niet de bedoeling.  

Borstvoeding is investeren, maar moet ook leuk blijven! 

Liefs Manon

Over Manon

Kraamzus Manon is 29 jaar oud, woont samen in Heerhugowaard en houdt van creatief bezig zijn en sporten. Na het behalen van haar verzorgende IG diploma is ze gaan werken in de ouderenzorg. Snel merkte ze dat dit niet was wat ze wilde. Haar passie lag bij de kraamzorg! Na de sollicitatie was ze direct aangenomen en ze heeft er nog nooit een dag spijt van gehad. Ze werkt met veel passen en liefde in de gezinnen. Is het liefst op de achtergrond aanwezig en legt de ouders volledig in de watten. Ook met de andere kinderen in het gezin maakt ze er een feestje van. Ze wil ieder gezin een bijzondere week geven. Een week om niet snel te vergeten met fijne herinneringen!

Alle blogs van Manon →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Carolien Mazereeuw op zegt:

    Borstvoeding kan mooi en intiem zijn maar ook pijnlijk en stressvol. Helaas was bij mij het laatste het geval. Het niet slagen van borstvoeding kan aanvoelen als falen maar dames; het is echt oké. Je hoeft niet ten koste van jezelf maar door te blijven emmeren. Blije mama, blije baby. Ik ben dankbaar dat Manon mij hierin gesteund heeft. X van de nuchtere vriendin 😉

  2. A. Verlinden op zegt:

    Goed bezig. Mooiste periode van je leven. Jij met je kind. Intiem en puur. Zuivere warmte en genegenheid. Prima ontzwangeren. Ik gebruikte gekneusde witte kool bladeren. Lang gevoed (>2j) zonder problemen! Gewoon bij stuwing, meteen koelen met kool. Kwark? Deze tip kende ik niet. Dus geen ervaring hiermee.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *