Intakestress en uitzetlijst

Ok, laten we eerlijk zijn. Ik hou er niet zo van als andere mensen zich met mijn huishouden bemoeien. Ergens schuilt een kleine autist in mij die erg blij wordt wanneer mijn spullen op een bepaalde manier in de kast staan. Mensen die mij goed kennen, weten dat inmiddels. Toen Wim en ik net samenwoonden, zette hij dagelijks mijn doucheflesjes door elkaar. Met opzet. Waarop ik ze vervolgens weer keurig op mijn manier positioneerde. Ik denk dat ik jullie niet hoef te vertellen wie dit het langst volhield. Ik zag dan ook best een beetje tegen de kraamverzorgende op. Zo iemand die zich met mijn was bemoeit en in mijn keukenkastjes zit. Daar komt nog bij dat wij niet het meest standaard huis hebben en doorgaans niet alles volgens het boekje loopt. Zo kan ons bed bijvoorbeeld niet op klossen vanwege de schuine wanden in de slaapkamer. Gelukkig zijn onze verloskundigen daarin erg flexibel, maar zou de kraamzorg dat ook zijn?

Intakegesprek
De tekst in de email voor het intakegesprek stelt me gerust. ‘Poetsen of inslaan is niet nodig, je hoeft voor dit gesprek nog niet alles in huis te hebben.’ Pff, dat scheelt. Ik ben namelijk nogal van het laatste moment. Maar stiekem toch zeer benieuwd naar hoe de ‘keuring’ van ons huis zal verlopen. Over het aantal uur kraamzorg ben ik erg nonchalant. Ik benadruk dat Wim vanaf de geboorte drie weken vrij is en mijn moeder net met pensioen. Hulp zat dus, mogelijk kan ik het wel af met minder uren (lees: minder lang een vreemde in mijn huis). Maaike, de conZulent, raadt aan om in eerste instantie uit te gaan van het gemiddeld aantal uren. Bijstellen kan in de week zelf altijd nog. Het keuren van ons huis valt me alles mee. Het is eigenlijk gewoon een heel gezellig gesprek aan de keukentafel waarbij allerlei onderwerpen voorbijkomen. Je gezinssituatie, bijzonderheden, allergieën, de zorg die je kan verwachten en natuurlijk de uitzetlijst.

De uitzetlijst
Mamamarketing. Alles waar het woord baby voor staat lijkt wel twee keer zo duur dan de gewone spullen die te koop zijn in een winkel. En geloof mij, ondanks dat ik toch redelijk down to earth in het leven sta, lukt het de bedrijven vrij gemakkelijk om in te spelen op mijn gevoeligheid voor mooie, goede en veilige babyartikelen. De postbezorger is kind aan huis en ik vind winkelen leuker dan ooit. Wat me opvalt zijn de uitzetlijsten die de winkels zelf hanteren. Voor het gemak liggen ze al klaar bij de ingang en hoe groter de winkelketen, hoe langer de lijst. Het is bijna lachwekkend wat ze er allemaal op durven zetten. ‘Bijpassende wandlamp’. Bepaal ik zelf wel. ‘Magnetronsterilisator’. Wat is er mis met ouderwets uitkoken? ‘Muziekmobiel’. Zal mijn baby een trauma oplopen als die de eerste weken van zijn of haar leven nog niet aanwezig is? Ik besluit de lijst van KraamZus als uitgangspunt te houden. Een eerlijke, praktische lijst zonder winstoogmerk. En stel je voor dat je écht iets mist vlak na de geboorte dan zijn de winkels niet in een keer verdwenen ofzo. In het informatieboek staat ook uitgelegd hoe je het bedje opmaakt. Dat blijkt een vak apart. En hoewel ik mijn uiterste best doe om de uitleg helemaal te volgen, het is het net niet. Dit soort dingen leer je dus pas van een kraamverzorgende.

Mijn kraamweek
En dan… het eerste moment van kennismaking met onze kraamzus. Zes minuten na de bevalling van Keet komt Jacqueline onze woonkamer binnen. Ze baalt dat ze net te laat is, onze bevalling verliep razendsnel. Ze ondersteunt alsnog de verloskundige en geeft ons ongemerkt meteen de eerste tips voor de borstvoeding. Alle clichés zijn waar, wat komt er veel op je af bij de geboorte van je eerste kindje en wat ben je onwetend. Jacqueline is een gezellige meid met een no nonsens uitstraling. Geen betutteling of moeilijkdoenerij, precies wat ik fijn vind. En ondanks dat onafhankelijkheid my middle name is, geef ik me volledig over aan de ervaring en kundigheid van Jacqueline. Moet ik slapen nu? Prima. Moet er gevoed worden? Als Jacqueline het zegt. Zelfs onze verschillen in het huishouden neem ik voor lief. De visite drinkt koffie uit kopjes die ik zelf nooit zou gebruiken, er staan dingen in de vaatwasser die wij altijd met de hand afwassen en de wasmachine draait al voordat ik ook maar enige toelichting heb kunnen geven. Het interesseert me verbazingwekkend genoeg weinig. Ook Wim heeft een klik met Jacqueline en in de week met haar leren we meer dan we ooit zelf hadden kunnen bedenken.

Geen klik
Het intakegesprek tijdens mijn huidige zwangerschap verloopt telefonisch. Maaike en ik bespreken dezelfde dingen als in het vorige intakegesprek en ze vraagt of we een voorkeur hebben voor dezelfde kraamverzorgende. Die hebben we! Ik weet nog goed dat Maaike in ons eerste intakegesprek benadrukte dat wanneer het niet klikt met je kraamzus, je meteen aan de bel moet trekken. Echt, doe dat. Zeg het meteen. Wacht niet tot de week voorbij is want ik gun ieder pasgeboren gezin een kraamweek zoals de onze. Het is zo’n belangrijke start voor allemaal. Die doe je nooit meer over. Ik ben heel benieuwd wie we over een paar weken mogen ontmoeten.

Liefs Claartje

Over Claartje

Net zo avontuurlijk als mijn eerste bevalling was, is mijn leven. Zo trokken we - vriendlief Wim en dochter Keet (1,5) - tijdens mijn tweede zwangerschap 4 weken rond in Japan. Ik blog over mijn reizen op www.claarwasdaar.nl en werk als politieagente in Amsterdam. Thuis in Noord-Holland kom ik bij in ons sprookjeshuisje midden in het bos omringd door geiten, kippen, konijnen en poes Bloem. Gezien mijn grote liefde voor schrijven, vind ik het supertof om voor KraamZus te bloggen en andere prille mama’s en mama’s to be op de hoogte te houden van mijn avonturen en onzekerheden. Want ondanks mijn dappere voorkomen, maak ook ik me vaak genoeg zorgen of verwonder ik me over kleine dingen.

Alle blogs van Claartje →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *