Kraamtijd door de ogen van een oud kraamzus

En dan na die bevalling is er daar de kraamtijd! Iets unieks! In geen enkel ander land bestaat het, iemand die een week lang je verzorgd in de breedste zin van het woord! Die er is voor jou, je baby, je man en je huishouden! Die kraamzus is goud waard, maar dat wist ik al!

Mijn kraamtijd begint in het ziekenhuis eigenlijk al! Nachtzuster Hennie helpt mij bij de borstvoeding en verzorgt Thomas zijn luier! Ik lig helaas gekluisterd aan bed die eerste nacht. Eenmaal thuis de volgende dag gaat het pas echt beginnen! Helaas door drukte krijgen we de eerste twee dagen 3 uurtjes zorg en dan vanaf de derde dag één iemand voor volledige zorg! Jorieke komt vandaag en morgen! Mede door mijn kraamzus achtergrond is het niet erg, gelukkig ben ik niet alles vergeten 😉 Toch weet ik nog weer wat te leren in deze week, van kleertjes aantrekken op een nog handigere manier tot het kopen van een nieuwe fijne dweil voor ons huis! Overgeven aan de verwennerij vind ik alleen wel lastig; het is toch ons huis en ik voel mij ondanks de pittige bevalling best goed! Het eerste badje doet Evert, en wat doet hij het goed! Een geboren vader!

De opstart met Jorieke verliep soepel, maar ik merkte aan mezelf dat ik mij er nog niet aan toe kon geven helemaal verzorgd te worden!
Op maandag was daar Heidi, al jaren ervaring in de zorg en nu sinds kort voor KraamZus! Al snel wisten we wat we aan elkaar hadden en kon ik mij overgeven aan de verwennerij! Van een schoon bed voor zowel ons als Thomas tot een heerlijke schone wc elke dag (inclusief pedaalemmer zakje), en ook van de expertise op medisch gebied tot de lekkere fruithapjes aan toe. Ik kreeg het allemaal! Na zelf kraamzus te zijn geweest kon ik dit beroep nogmaals omarmen en dus mijn kraamzus ook! Wat fijn dat je er was, voor mij voor Thomas en voor Evert! Zelfs voor onze kat Sushi had je oog en waren jij en Evert een goed doorgewinterd schoonmaak team ;)!

Eindelijk een baby voor mijzelf en van mijzelf, ik hoef hem niet terug te geven aan het gezin na 8 dagen. Nu mag ik zelf genieten van echte knuffels, lachjes, spuitluiers en nog zoveel meer de komende dagen, weken, maanden en jaren!

De kraamtranen kwamen ook, ik had niet veel last van hormonale klachten in de zwangerschap maar nu hakte het eerste kaartje of schattig moment met Thomas er dubbel en dwars in. Een overweldigend gevoel van liefde en verantwoordelijkheid! Gelukkig had ik snel een band met Heidi, ik kon haar alles vragen, zeggen en vertellen! Elke ochtend zaten we aan onze keukentafel de avond/nacht door te nemen. Ik aan een lekker ontbijtje met Evert en Heidi met mijn telefoon. Ze nam alle voedingen, poep, plas en temperatuur notities over voor in het dossier! Ik plande net als kraamzus de dag al in voor mezelf en het liep ook echt gesmeerd als Team Thomas!

De kracht van onze kraamzus zat in het observeren en steunen waar nodig! Toen ik zelf nog kraamzus was, had ik de neiging om meer uit handen te nemen. En dan ook letterlijk de baby uit handen te nemen. Dat vond ik immers zo leuk aan het beroep; het knuffelen met de baby’s! Nu weet ik beter wat de kracht is van de functie door onze kraamzus Heidi! Zorg dat je de ouders juist laat hechten aan hun baby en dat zij hun kind leren kennen!

Op de laatste dag hebben we een heerlijke wandeling gemaakt met als doel een hazelnootschuimtaartje, want dat was wel het minst wat Heidi en ik 😉 hadden verdiend na deze fijne bijzondere week. Een week waarin wij Thomas leerde kennen en nu samen met hem verder op avontuur kunnen gaan, dankzij het geweldige ontzorgen van de kraamzussen! Zoals mijn vriend Evert zei: ‘ik had mij geen betere kraamtijd kunnen wensen!’ Iets waar ik mij meer dan bij kan aansluiten!

Liefs Lot-blogger

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *