Navelstreng doorknippen

Opgeroepen
Yes, ik mag naar een bevalling! Altijd spannend, in de zin van: hoe zal ik het gezin aantreffen, hoe ver is het al met de bevalling, zou ik nog op tijd aanwezig zijn, is het een jongen of een meisje?

Ik schrijf snel alle gegevens op en pak m’n spullen. Check: alles heb ik. Gauw in de auto richting het gezin. Het is voor mij een dik half uur rijden, en in dat half uur kan er van alles gebeuren. Eenmaal aangekomen in de straat is het moeilijk een plekje te vinden voor mijn auto. Gelukkig is er een stukje verderop een plekje vrij. Ik heb een kleine auto, dus die is er makkelijk tussen te krijgen. Het spreekwoord dat vrouwen niet kunnen inparkeren… haha! Daar ben ik het niet mee eens 😉

Aankomst
Ik klop op het raam, daar komt de verloskundige al aan. Ik ben net te laat. Ooh wat baal ik daarvan. En het waren maar een paar minuten. Want binnenkomend zie ik dat het een badbevalling was. Dat vind ik toch wel bijzonder om mee te maken, want dat gebeurt niet zo heel vaak. Het kindje ligt lekker bij z’n mem in de armen in bad. Ernaast een trotse papa die foto’s maakt. Het kindje heeft een prachtige bos haar. En oogjes die wijd openstaan en zijn mem ontdekt en aankijkt. Prachtig! Even later houdt de verloskundige het kindje vast om hem te laten ‘zwemmen’. Zo mooi!

Navelstreng doorknippen
Tot de tijd dat de navelstreng doorgeknipt mag worden, is het een moment van rust! En vooral ook genieten. En voor de ouders ook nog het besef dat ze een kindje hebben gekregen. Toen de navelstreng doorgeknipt mocht worden vroeg de verloskundige of een van de ouders dit wilde doen. Zij wilden beide niet (ze houden niet zo van die medische dingen). Toen vroeg de verloskundige aan mij en aan het gezin of ik het wilde en mocht doen. Yessss… het mocht van de ouders. En voor mij een prachtige nieuwe ervaring erbij. Ik hoopte al heel lang eens de navelstreng door te mogen knippen, dus pakte ik deze kans met beide handen aan.

Ze zeggen dat een navelstreng taai is om door te knippen. Dat moest ik altijd maar aannemen, maar nu heb ik het zelf ook ervaren dat het inderdaad zo is! Gelukkig had de verloskundige een scherpe schaar. Wauw… wat een bijzondere ervaring!!

De dag afsluiten
Nadat de kleine man z’n kleren aan kreeg en de controles gedaan waren was het de tijd om even wat te eten. En daarna tijd dat mem zich even lekker kon opfrissen. Het eerste bezoek stond ook al op de stoep: trotse pake en beppe. In die tijd kon ik het zorgplan invullen met belangrijke gegevens en tips voor de nacht. Daarna ruimde ik de laatste dingetjes op in de keuken en badkamer. Toen pake en beppe de deur uit waren heb ik de nacht doorgesproken met het gezin en het advies gegeven om direct op bed te gaan. Want de nacht wordt pittig genoeg: de bevalling verwerken, en om de 3 uren gaat de wekker; de kleine man krijgt dan z’n voeding.

In contact met water, en dan..:
In de kraamweek hebben we de kleine man ook heerlijk gebadderd in de tummytub. Elke keer dat hij in contact met het lekkere warme water (in de tummtub of in het badje) kwam moest hij poepen of liet hij een scheetje. En de laatste keer toen hij mem onder de douche ging poepte hij in haar hand. We konden er allemaal wel om lachen, een goede ontspanning voor de kleine man! Ik had het zo nog niet eerder meegemaakt, maar dit was wel een hele grappige ervaring!

Het is voor de kleintjes erg fijn om in bad of de tummy tub te gaan. Het helpt goed tegen krampjes en geeft ze een ontspannen gevoel. Dat werkt vaak goed op de darmpjes, waardoor er dus ontlasting vrij kan komen.

Een fijne kraamweek
De kraamweek zelf is goed verlopen. De kleine man deed het goed. Met mem ging alles goed, zelfs wat te goed. Ik moest haar soms wel even wat remmen om te zorgen dat ze op tijd haar rust nam. Ook heit mocht graag alles leren over het verzorgen van zijn zoontje. Mooi om te zien dat de ouders in het begin veel vragen stelden en aan het einde van de week al een stuk zelfverzekerder waren.

Lief gezin, nogmaals bedankt voor alles!

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *