Twee voor de prijs van één

‘Kraamzus in opleiding’

Aan de slag
Na een rustige periode ging mijn telefoon, ‘Hinke, je mag aan het werk. Ook hebben we een Kraamzus in opleiding (KIO) die met jouw mee kan. Haar naam is Jikke.’ ‘Gezellig laat maar komen’ denk ik. Jikke belde me gelijk, en we spraken af dat ze bij mij thuis zou komen zodat we samen naar het gezin konden rijden. Toen ik haar zag bedacht ik dat ik haar al eerder had gezien. We bleken elkaar nog van vroeger te kennen.

Opdrachten
Elke KIO heeft natuurlijk zo haar eigen opdrachten en doelen die ze wil doen in het gezin. Zo had Jikke als doel om mij voor één dag te begeleiden. Oei.. oke.. voor mij lastig omdat ik het gewend ben om zelfstandig aan het werk te gaan, en zo ook mijn eigen ritme en gewoontes heb in het kraamgezin. Gelukkig ging het heel goed! Ik hield me in en Jikke gaf mij opdrachten. Ook het gezin vond het een prima verdeling zo, dus we besloten deze taakverdeling de rest van de kraamweek aan te houden.

Steeds beter
Voor mezelf was het ook wel een spiegel. Het gaat allemaal zo automatisch om even een wasje aan te zetten of de vaatwasser te legen en de ouders te voorzien van wat drinken of vragen te beantwoorden. En ook Jikke vond het wel een beetje lastig om mij te vertellen wat ik moest doen. Niet omdat ze niet wist wat er moest gebeuren, maar meer om het te vragen zelf.

De tweede dag ging het al veel makkelijker. Gelukkig hielden we er dezelfde dagplanning op na en hebben we dezelfde manier van werken. En ik… ik kon me al veel meer op de achtergrond houden en hoefde me al veel minder met zaken te bemoeien, haha.

Gelukkig gaf Jikke me genoeg opdrachten, want stil zitten is voor eventjes leuk, maar voor een hele dag kan ik dat niet hoor!

KIO
Regelmatig mag ik een KIO begeleiden in de gezinnen. De ene staat aan het begin van haar opleiding en mag nog veel leren. Dan is het vooral een kwestie van veel uitleggen en aansturen. Een ander heeft haar opleiding al bijna klaar en kan mij dan in een soort rollenspel aansturen. Ik vind het altijd wel gezellig om een KIO mee te hebben. Want ik ben altijd alleen op pad, en nu samen. Zo kunnen we van elkaar leren en ervaringen uitwisselen.

Leeftijdsverschil

En zoveel verschillende gezinnen als er zijn, zoveel verschillende kraamzussen heb je ook J De eerste keer dat ik een KIO mee kreeg die ruim tien jaar ouder was dan ik vond ik een beetje gek. Ik was zelf een beetje gespannen en onzeker, want; zou ze het wel van me aannemen? Dan moet ik iemand begeleiden die ouder dan mij is en zou de KIO het wel van mij aannemen? Gelukkig werden die zenuwen snel opzij gezet, en was er direct een leuke klik tussen ons.

Ook met Jikke, zij is 2x twee keer mijn leeftijd… (gokje?? haha). We hebben we onze leeftijden wel even besproken, maar beide vonden we het geen probleem. Het gaat erom dat we van elkaar kunnen leren, en dat we samen een prettige samenwerking hebben. Dat is zeker gelukt!

Jikke, bedankt!!

En aan alle gezinnen, bedankt dat onze KIO’s het mooiste beroep mogen leren in jullie privé omgeving!

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *