Vragen

Krijg ik ook een welkomstcadeau?

Heb je je tussen 13 juni 2019 en 30 november 2019 ingeschreven? Dan krijg je van ons een Koeka swaddle cadeau!* De conZulent neemt het voor je mee tijdens het intakegesprek. Heb je telefonische intake? Dan stuurt ze het op.

 


Krijg ik één kraamverzorgende in de kraamweek?

Ja, we doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat er één kraamverzorgende bij je thuis komt in de kraamweek. Heel af en toe komt het voor dat er toch gewisseld wordt, bijvoorbeeld bij ziekte van de kraamverzorgende zelf. Daarnaast kan het zijn dat er in de drukkere zomermaanden een wisseling plaatsvindt, om je toch voldoende uren zorg te kunnen bieden.


Wat doet de kraamverzorgende tijdens de bevalling?

Bij de thuisbevalling is de kraamverzorgende onder andere aanwezig als assistente van de verloskundige. Maar ze is er vooral als ondersteuning voor jou en je partner.
Je kunt de kraamverzorgende in een vroeg stadium van de bevalling vragen te komen voor ondersteuning en begeleiding.
Lees verder


Heb ik een borstkolf nodig voor de kraamtijd?

Soms is het nodig om al in de kraamweek te beginnen met kolven. De kraamverzorgende bespreekt dit met jou en je verloskundige.

Onze kraamzussen brengen tijdens de kraamweek de handkolf Ardo Amaryll en de speciale pump-kit met zich mee.

Lees verder


Kan ik zelf kiezen bij welke organisatie ik kraamzorg wil?

Ja, je mag zelf weten bij welke organisatie je kraamzorg aanvraagt. Let op: met ingang van 2018 hebben we keuzes gemaakt in het contracteren van zorgverzekeraars. De reden hiervoor is dat niet alle zorgverzekeraars -ondanks dat de kraamorganisaties wel voldoen aan alle gestelde kwaliteitseisen- kraamzorg voor 100% willen contracteren. Voor 2018 betekent dit dat wij dus niet met alle zorgverzekeraars een contract gesloten hebben. Ons advies is daarom: kijk goed naar de voorwaarden van je zorgverzekering, en informeer bij je verloskundige met welke partijen zij een contract gesloten hebben. Lees verder


Wat kost kraamzorg?

Voor de kosten van kraamzorg ben je verzekerd via het basispakket binnen de ziektekostenverzekering. Je betaalt een eigen bijdrage van € 4,30 (2018) of € 4,40 (2019) per uur. Dit bedrag is vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en van toepassing op elke kraamzorgorganisatie.

Lees verder


Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?

Je kunt je direct aanmelden via het inschrijfformulier, of telefonisch via 088 41 00 700. Na je aanmelding krijg je onze Milestone kaarten thuisgestuurd. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de allereerste milestones, ofwel mijlpalen, van je kleintje op een leuke manier vast te leggen. Binnen enkele weken na je aanmelding krijg je een welkomsttelefoontje van je conZulent. Vanaf het moment van inschrijving is zij jouw contactpersoon bij KraamZus. Lees verder


Hoe maak ik de keuze tussen borstvoeding of kunstvoeding?

Deze keuze moet je zorgvuldig en weloverwogen nemen. Jij kiest wat het beste bij jou en je gezin past. Borstvoeding komt in Nederland op de eerste plaats. Je conZulent informeert je tijdens het intakegesprek over het geven van borstvoeding. Ze neemt ook het borstvoedingsboek voor je mee (dat daarnaast informatie over het geven van kunstvoeding bevat). Als je je alvast wilt voorbereiden met een cursus kun je aanmelden voor Lees verder


Hoe bereid ik me voor op het geven van borstvoeding of kunstvoeding?

Deze keuze moet je zorgvuldig en weloverwogen nemen. Jij kiest wat het beste bij jou en je gezin past. Borstvoeding komt in Nederland op de eerste plaats. Je conZulent informeert je tijdens het intakegesprek over het geven van borstvoeding. Ze neemt ook het borstvoedingsboek voor je mee (dat daarnaast informatie over het geven van kunstvoeding bevat) zodat je je kunt voorbereiden. Onderdeel van onze CurZus is een speciale borstvoedingsavond, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op Lees verderWaar kan ik een kraambed huren?

Rond de 36e week van je zwangerschap kun je bij Medipoint een elektrisch kraambed aanvragen, maar ook bedverhogers (klossen), een rugsteun of een ondersteek. De hulpmiddelen zitten in het basispakket en worden vergoed door je zorgverzekeraar. Voor een kraambed is er een medische indicatie van je verloskundige nodig. De hulpmiddelen worden gratis thuisbezorgd. Vraag hier je hulpmiddelen aan.


Waar kan ik bedverhogers huren?

Rond de 36e week van je zwangerschap kun je bedverhogers (bedklossen) aanvragen. We hebben hiervoor een samenwerking met Medipoint. Het kraambed moet namelijk vanwege de Arbo-eisen, verhoogd worden tot minimaal 80 cm (bovenkant matras). Dit moet klaar zijn voordat de bevalling begint. Ook als je in het ziekenhuis bevalt moet je je bed tijdens de kraamtijd verhogen naar minimaal 80 cm. Dat is prettig voor je kraamverzorgende, omdat ze Lees verder


Moet ik een babyweegschaal kopen?

Al onze kraamverzorgenden hebben zelf een weegschaal bij zich. Deze hoef je dus niet te huren. Mocht je een weegschaal nodig hebben na de kraamweek, dan kun je deze ook huren via de thuiszorgorganisatie.


Waar regel ik het kraampakket?

In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij de bevalling. De meeste zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan met basisbenodigdheden. Vraag ernaar bij je zorgverzekeraar! Op ons uitzetlijstje vind je de andere spullen die je nodig hebt voor de bevalling en kraamtijd.

Een basis kraampakket bestaat meestal uit de volgende spullen: Lees verder


Wat is een intakegesprek en wanneer vindt dat plaats?

Een intakegesprek wordt gedaan door je conZulent. Na inschrijving neemt je conZulent contact op voor het welkomsttelefoontje. Soms wordt het intakegesprek direct gepland, soms later. De datum plannen jullie in overleg, maar het zal rond de 32e week zijn.

Lees verder


Wat doet de kraamverzorgende precies?

De belangrijkste taak van onze kraamzussen is om er voor te zorgen dat jullie de verzorging van je kindje na de kraamweek vol vertrouwen kunt voorzetten. Ze geeft je dus volop informatie over de verzorging en (borst-)voeding van je kindje. Bovendien zorgt ze voor je huishouden en reinigt dagelijks de badkamer en het toilet. Ze zorgt voor de was, maakt het eten klaar en Lees verder


Hoe worden de kraamzorguren verdeeld?

Kraamzorg duurt in principe acht dagen, beginnend op de dag van de bevalling. De uren kun je zelf in overleg met de kraamverzorgende verdelen. Over het algemeen zijn de eerste dagen langer omdat dan de zorg ook wat intensiever is. Tijdens het intakegesprek met je conZulent bespreek je hoeveel uren kraamzorg je wilt ontvangen. Standaard krijg je 49 uren kraamzorg, afhankelijk van jullie situatie komen daar extra uren bij. Als je thuis bevalt, worden er bijvoorbeeld nog uren extra opgeteld voor begeleiding tijdens de bevalling.