Good to know – het belang van foliumzuur

Gezond en gevarieerd eten is essentieel om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar iedereen kan soms een extra zetje gebruiken. Soms krijg je niet voldoende binnen via je huidige voedingspatroon of heb je de extra vitamines en mineralen gewoon nodig. Ben je zwanger? Dan moet je niet alleen voor jezelf, maar ook al voor je ongeboren kindje goed zorgen. Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een vitamine die je als aanstaande mama extra nodig hebt om je kindje te ondersteunen.
Deze vitamine komt van nature vooral voor in groene groenten, volkorenproducten, zuivel, brood en vlees. Bij een gevarieerd voedingspatroon krijg je hier voldoende van binnen, echter is dit voor vrouwen met een kinderwens of die zwanger zijn niet afdoende om hun baby te ondersteunen bij de ontwikkeling. Het is belangrijk erop te letten dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die jou en je ongeboren kindje sterk en gezond houden. Begin daarom tijdig met het slikken van foliumzuur.

Waarom foliumzuur goed voor je is

Ook voor volwassenen is het een belangrijke vitamine. Het is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Vermindert vermoeidheid, ondersteunt het immuunsysteem en als kers op de taart draagt het bij aan een heldere geest.

Voor je ongeboren kindje heeft het effecten van groter belang. Door foliumzuur te slikken maak je de kans op afwijkingen, vroeg in de zwangerschap, zo klein mogelijk. Wij hebben het hier over aandoeningen aan het zenuwstelsel van je kindje; ook wel neurale-buisdefecten genoemd. Tijdens de zwangerschap kan er iets fout gaan met deze aanleg, waardoor er afwijkingen aan rug of hersenen kunnen ontstaan. Bekende aandoeningen zijn een hazenlip, open ruggetje en een open gehemelte. Al vroeg in de zwangerschap wordt dit ontwikkeld. Door het voortijdig slikken van foliumzuur ondersteun jij deze belangrijke ontwikkeling van jouw ongeboren kindje en verklein je de kans dat er iets gebeurt bij de aanleg van deze belangrijke onderdelen.

Wanneer beginnen met slikken van foliumzuur

Foliumzuur heeft vier weken de tijd nodig om opgenomen te worden in je lichaam. Heb je een kinderwens? Dan kun je vier weken voordat je stopt met anticonceptie beginnen met slikken van foliumzuur. Je kunt het door blijven slikken, zelf wanneer het een tijdje duurt om zwanger te worden. Dit heeft verder geen nadelige effecten op jouw gezondheid.

 

 

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! 😊 Je kunt foliumzuur door blijven slikken tot en met week 10 van je zwangerschap. Ook na week 10 zou je foliumzuur door kunnen blijven slikken, maar voor de ontwikkeling van je kindje is dit verder niet nodig (tenzij jouw huisarts anders voorschrijft uiteraard). Wanneer je het door wilt blijven slikken heeft dit, naast het effect op jouw gezondheid, ook geen bewezen schadelijk effect voor het kindje in jouw buik. Ben je sneller dan verwacht of onverwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

Aangeraden wordt om 400 microgram per dag te slikken. Dit is zonder recept in tabletvorm te verkrijgen online of bij de drogisterij. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een multivitaminen speciaal voor de zwangere vrouw te nemen. Laat je hierover goed informeren en kijken naar de hoeveelheid foliumzuur die in het product verwerkt is.

 

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *