Je hoeft niets in de kraamweek

De kraamweek is een bijzondere week. Een week vol verwondering voor je pasgeboren kindje, maar ook een week waarin jij moet bijkomen en herstellen van je bevalling. Emoties gieren door je lichaam. Overweldigende warme gevoelens wisselen af met een verschrikkelijke vermoeidheid. De kraamweek is echt niet alleen een roze wolk, donderwolken horen er zeker ook bij. 

Een kraamweek vol ongemakken

Het is niet gek als je lichaam vreemd aanvoelt in de kraamweek. Je mooie babybuik heeft plaats gemaakt voor een blubberbuik. Bekkenklachten verdwijnen niet meteen, maar worden eigenlijk alleen maar erger of ontstaan juist in deze periode. Je borsten zijn gespannen. Geef je borstvoeding, hoe natuurlijk dit ook is, het kan je wel het gevoel geven dat je lichaam een machine is in plaats van menselijk. Gevoelens van schaamte of walging zijn voor veel nieuwe moeders niet vreemd. Het kost tijd om hieraan te wennen, het kost tijd om hiervan te herstellen.

Neem deze tijd, ook in de kraamweek. Bekijk jezelf in de spiegel, bewonder je lichaam en de prestatie die je hebt geleverd. Ongeacht hoe je lichaam er nu uitziet, waardering voor jezelf geeft je een goed gevoel. Zo maak jij de eerste stappen in je herstel en de acceptatie van je postpartum lichaam.

Voel je goed in de kraamweek

De kraamweek is een bijzondere week, een week die je maar een keer met je kindje kunt beleven. Het is een week waarop je met goed gevoel terug wilt kijken. Je hoeft niets in deze week, behalve genieten van alle mooie momenten met je kindje. 

Dit lukt je alleen als jij in alle hectiek en de chaos van alle nieuwe indrukken rustmomentjes kunt creëren. Momentjes waarin jij het gevoel hebt dat je wel de controle hebt, momentjes waarop jij je goed kunt voelen. Het maken van mooie herinneringen zit in kleine dingen, kleine momentjes die voor jou bijzonder zijn, waarop jij je bijzonder voelt. 

Laat je verwennen in je kraamweek

De kraamweek staat in het teken van je baby, maar zeker ook in het teken van het nieuwe moederschap. Zwanger zijn en bevallen is niet niks. Jij verdient het om verwend te worden, nu het zware werk erop zit.

  • Jij hoeft niets deze week, behalve binden met je kindje. Neem de tijd, knuffel en voed je kindje en geniet van elkaar. 
  • Laat anderen de eerste weken je gezin en huishouden draaiende houden. Jij hebt je rust nodig om te herstellen, de rest komt later wel weer. 
  • Neem de tijd om nieuwe indrukken te verwerken en je bevalling een plekje te geven. Schrijf, praat en slaap, zo krijgen alle emoties en gedachten de ruimte om een plekje te vinden. 
  • Besteed aandacht aan je fysieke herstel. Rust is hiervoor het belangrijkste. Toch kun je ook ‘actief’ aan de slag gaan. 

Lees hier meer over het herstel van je bevalling: Kraambed Folder

  • Laat het ritme los en volg je kindje. Laat je onderdompelen in het moederschap. 

Het klinkt misschien vreemd. Maar het loslaten van van je vaste ritme zorgt er juist voor dat je sneller een nieuw ritme vindt. Een ritme waar je kindje naadloos in past. Jij bent flexibeler en past je makkelijker aan het ritme van je kindje aan. Weet daarnaast wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Alleen zijn, gezond eten, creatief bezig zijn of bewegen? Dit laat zich niet altijd plannen in de dag. Maak hier bewust ruimte voor door je partner, je moeder of je buurvrouw te laten helpen bij de zorg voor je kindje. 

Wil jij meer weten over de kraamtijd en hoe jij je hier op voorbereid? Neem dan deel aan mijn workshop: Maak een kraamtijd plan!

Deze blog is geschreven door Hanny, Online Mamacoach bij Best9Moms. 

Wil jij dat je kindje je leven verrijkt in plaats van overneemt? Download dan mijn gratis folder: 5 tips – Laat je kindje je leven compleet maken!

Liefs Hanny - Best9Moms

Over Hanny - Best9Moms

Hi, ik ben Hanny. Ik ondersteun je fysiek en mentaal tijdens je zwangerschap en het moederschap. Zo krijg jij de ruimte om al je ambities waar te maken! Met Best9Moms deel ik mijn ervaringen en mijn kennis op het gebied van bewegen, sport, voeding en ontspanning & mindfulness. Ik maak het moederschap makkelijker voor alle (bijna) moeders!

Alle blogs van Hanny - Best9Moms →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *