Handige zomertips voor je baby → Kraamverzorgende vertelt

Tijdens mijn werk krijg ik regelmatig de vraag of een baby met warme dagen en hoge temperaturen naar buiten mag en wat voor kleding je je baby’tje dan aan moet trekken. Ik wil jullie daarom graag 10 tips mee gegeven om rustig van je vakantie en de zon te gaan genieten met je kleintje zonder je zorgen te hoeven maken.

  1. Een van de belangrijkste dingen die waarschijnlijk iedereen wel weet is: “hou kinderen tussen 12 en 15 uur uit de zon!” Voor baby’s is het nog eens extra belangrijk om ze de eerste 6 maanden helemaal niet bloot te stellen aan de zon. Hun huidje is nog erg dun en gevoelig waardoor ze nog sneller zullen verbranden. Je baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen, vermijd daarom direct zonlicht.
  2. Voordat je naar buiten gaat met je baby zorg je voor een goede zonnebrandcrème met een factor boven de dertig.
  3. Trek je baby niet teveel kleding aan, vaak zie ik baby’s voorbij komen met lange mouwen, broeken en zelfs sokjes aan. Als je je baby 1 laagje keertjes aan doet is dit meer dan voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een rompertje met een luier en bij voorkeur kleertjes van katoen. Deze zitten lekker luchtig en prettig als het zo warm is. Ook nemen natuurlijke vezels meer transpiratievocht op.
  4. Gebruik een zonnehoedje of petje tegen de zon al je naar buiten gaat.
  5. In de zomer is het soms binnen in huis warmer dan buiten, je kan je baby dan ook lekker in de schaduw buiten laten slapen. Een wit katoenen lakentje houdt de warmte tegen, glijd dit van je baby af probeer dan een katoenen (liefst ook weer wit) badlaken. Een heel dun katoenen slaapzakje is ook nog een idee. Een molton neemt extra transpiratievocht op dus prettig voor je baby als je dit onder hem legt. Let er verder ook op dat je baby niet in de tocht staat of ligt.
  6. Ga rustig met je baby een stukje wandelen, het is voor jezelf ook fijn om er even uit te zijn. Zorg dat je een goed parasolletje hebt die UV stralen tegen gaan. Aan de binnenkant van de parasol zie je dan vaak een zilveren coating, hier gaan geen zonnestralen doorheen. Het is beter om de kap van de kinderwagen omlaag te laten, onder de kap en dus in de bak van de kinderwagen kan het erg warm worden. Zorg dus voor voldoende ventilatie.Niets is zo vervelend dan die vliegen of muggen die om de hoek komen kijken bij de kinderwagen. Door een klamboe of laagje vitrage op de kinderwagen te bevestigen bescherm je je baby hiertegen.
  7. Zet het badje of de Tummy Tub buiten op tafel, leuk voor iedereen die wil kijken en heerlijk voor je baby om wat af te koelen. Voor je kleintje wordt het nog meer een feestje als je dit vaker dan 1x per dag doet. Ik zeg, lekker spetteren maar…
  8. Geef je borstvoeding zorg dat dat je zelf extra drinkt (+700-1000ml) met deze warmte, je zult zien dat je baby dit ook gaat doen. Wist je trouwens dat je borstvoeding zich aanpast aan de warme temperaturen. Je borstvoeding wordt dan iets wateriger en dorstlessender, wat is de natuur toch weer goed geregeld :-)Geef je flesvoeding, dan kun je tussendoor een keer 5-10cc koud kraanwater aan je kindje geven. Heeft je baby voldoende plasluiers en is hij of zij lekker levendig, dan weet je dat je baby voldoende binnen krijgt.
  9. Ik ga hem toch maar even benoemen omdat het helaas nog steeds regelmatig voor komt. Laat je kindje nooit, maar dan ook nooit alleen in de auto!! De temperatuur bij warm weer kan in je auto wel oplopen tot 70 graden Celsius en dan zijn de gevolgen niet te overzien..
  10. Geniet! De buitenlucht zal niet alleen jouw maar ook je kindje goed doen. Als je je bewust bent van de risico’s  van de zon en hier verstandig mee omgaat kan iedereen genieten van een mooie zomer. Zonlicht zorgt ook nog eens voor de aanmaak van vitamine D, wat weer belangrijk is voor sterke botten en tanden voor je baby.Buiten is het voor je kindje ook nog eens veel leuker want het heeft veel meer te zien om zich heen. Ga er dus lekker op uit en geniet met je baby!!

LET OP!

Leg geen dekentje, hydrofiele doek, lakentje over de kinderwagen. De temperatuur in de afgedekte kinderwagenbak kan namelijk behoorlijk oplopen. De temperatuur kan zelfs 15 graden hoger liggen dan de temperatuur in een kinderwagenbak die niet afgedekt is.

Deze hoge temperatuur kan er voor zorgen dat je kindje oververhit raakt, problemen krijgt met zijn/haar ademhaling en uiteindelijk zelfs kan komen te overlijden.  ‘Kinderen moeten voldoende frisse lucht binnenkrijgen,’ vertelt onderzoeker Torleiv Ole Rognum op de Britse televisie. ‘Ze kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren, waardoor ze snel oververhit raken en moeite met ademen kunnen krijgen.

Daarnaast kan een baby spontaan ophouden met ademen doordat hij door de warmte denkt dat hij terug is in de baarmoeder.’ Behalve een slechte luchtcirculatie is het nadeel van een doek over de wagen ook dat je geen zicht hebt op je kind.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *