Jouw verloskundige vertelt:

‘De thuisbevalling verloopt prettig met goede kraamzorg’

Wie: Annelies Sollie, Petra Kortekaas en Lianne van de Pol
Wat: Verloskundepraktijk De Vroedschap, Oosterwolde

Bijzondere ervaring:

Verloskundige Petra vertelt: ‘Elke bevalling is bijzonder! Maar de bevalling bij een alleenstaande jonge moeder kan ik me goed herinneren. Ze was al moeder van een zoontje. Op het moment dat ze mocht persen werd hij wakker en wilde niet meer slapen. Het jongetje wilde bij mij op de arm zitten. Hij moest ontzettend lachen om het rode hoofd van zijn moeder, daarna moest zijn moeder weer lachen om haar zoontje. Met mijn ene hand hield ik haar zoontje op schoot, en met mijn andere hand kon ik nog net de baby opvangen.’

Stelling:

‘De thuisbevalling kan alleen goed verlopen met goede kraamzorg’ ‘Onjuist! ‘Maar’ zegt Petra, ‘de thuisbevalling kan wel op z’n fijnst verlopen met goede kraamzorg. Op het moment dat er zaken anders gaan is het plezierig om een paar extra handen te hebben. Ook als de bevalling volgens het boekje verloopt is het prettig dat de kraamverzorgster erbij is. Als verloskundige kan je samen het bed verschonen, en de moeder laten douchen. Voor de kersverse ouders is het heel fijn dat ze kunnen napraten over de bevalling met de kraamverzorgster.’

Tip van verloskundige Petra:

‘Maak een ‘bevalplan’ met je verloskundige. Geef aan wat je wilt, en bespreek ook wat de aanstaande vader wil.’