Achtkarspelen borstvoedingsvriendelijk

Week 40 is traditioneel de Week van de Borstvoeding. Ook gemeenten besteden hier volop aandacht aan. De gemeente Achtkarspelen mag zich nu ook één van de 22 borstvoedingsvriendelijke gemeenten noemen. Deze titel wordt door het Voedingscentrum gegeven aan gemeenten die hun omgeving borstvoedingsvriendelijk inrichten. Ze moeten daarvoor tenminste één borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen hebben.

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat moeders overal hun kind de borst kunnen geven. “Het is fantastisch dat steeds meer gemeenten hier een trekkende rol in spelen, want borstvoeding moet zonder belemmeringen gegeven kunnen worden. Het is de beste voeding voor baby’s.”, zegt kennisspecialist Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.

Nederlanders geven de voorkeur aan borstvoeding

Driekwart van de Nederlanders vindt dat kinderen het eerste halfjaar (enige tijd) borstvoeding zouden moeten krijgen. En 57% vindt het normaal als ze een onbekende vrouw in het openbaar borstvoeding zien geven. Dit kwam uit een representatieve steekproef van CentERdata in opdracht van het Voedingscentrum onder 2131 mannen en vrouwen. In de groep van 25 tot 34 jarigen is nog een slag te maken. Daarvan geeft slechts 43% aan borstvoeding in het openbaar gegeven door een onbekende vrouw normaal te vinden. Astrid Postma-Smeets: “Juist deze groep heeft of krijgt als toekomstige ouders zelf mogelijk te maken met borstvoeding. Zij zouden borstvoeding geven heel gewoon moeten vinden.”

Borstvoedingsvriendelijke locaties

Wil je weten welke gemeenten en locaties nog meer borstvoedingsvriendelijk zijn? Kijk op www.voedingscentrum.nl/voedenkanhier. Natuurlijk ben je bij KraamZus ook van harte welkom om je kindje te voeden!